ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό Κέντρο η Νέα Δημοκρατία

Νίκος Οικονόμου17 Ιανουαρίου 2021

Πέντε χρόνια συμπλήρωσε αυτές τις ημέρες στην προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όπως δηλώνει ο ίδιος το τρίπτυχο «ανανέωση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις», με το οποίο εκλέχτηκε στην ηγεσία του κόμματος, έχει επιτευχθεί.

Όπως υποστήριξε αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός επί των ημερών του η ΝΔ έχει μετατραπεί σε μία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί μάλλον απλοϊκή την κριτική ότι με τον πρόσφατο ανασχηματισμό έστριψε το τιμόνι προς τα δεξιά, λέγοντας με νόημα ότι σήμερα η ΝΔ είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το οποίο αποκαλείται «πολιτικό κέντρο ή μέσο της πολιτικής ζωής». Έχοντας τη στήριξη πολιτών που δεν έχουν έντονες ιδεολογικές αναφορές και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Όπως σημείωσε και στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του πρόκειται για πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και σήμερα εκφράζονται πολιτικά από την ΝΔ. «Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», σημείωσε με νόημα απαντώντας και στα σχόλια περί δεξιάς στροφής.

Το δεύτερο σημαντικό που ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αυτές τις ημέρες είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του. «Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία και το 2021 δε θα εκλογική χρονιά», σημείωσε. Ενδιαφέρον έχει εδώ η συλλογιστική που ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στα εκλογικά σενάρια. «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές και μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε λοιπόν απόθεμα εμπιστοσύνης», σημείωσε κλείνοντας τη σχετική συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Για τον πρωθυπουργό το επόμενο μεγάλο εθνικό πρόταγμα μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν στη χώρα, οι μεταρρυθμίσεις δηλαδή. Πιστεύει δε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις κερδισμένες χώρες μετά την πανδημία. Γιατί -όπως τονίζει χαρακτηριστικά- «δεν χάσαμε χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ψηφίζουμε κάθε εβδομάδα σημαντικές αλλαγές. Στρώνουμε, με άλλα λόγια, το έδαφος. Ετοιμάζουμε το γήπεδο για να μπορέσουμε να παίξουμε μπάλα στο γήπεδο της γρήγορης ανάκαμψης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της παροχής ενός μέλλοντος αισιόδοξου για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα».

Με σχεδόν τους ίδιους όρους μίλησε και κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή την Παρασκευή, την 6η συζήτηση από τον περασμένο Φεβρουάριο με θέμα την πορεία της πανδημίας στην οποία ο ίδιος συμμετέχει. «Σε ένα δρόμο με παγίδες, άλλοτε πατάς φρένο, άλλοτε πατάς γκάζι και άλλοτε στρίβεις. Δεν μπορείς να συνεχίζεις την ίδια πορεία», σημείωσε.

Ύστερα από μία περίοδο που δεν κυλούσαν όλα απρόσκοπτα στην κυβέρνηση επέστρεψαν τα χαμόγελα όσον αφορά στις επιδόσεις της Ελλάδας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC την τελευταία εβδομάδα όλη η Ευρώπη δείχνει στον σχετικό χάρτη κόκκινη και οι μόνες δύο χώρες που είναι κίτρινες και έχουν μάλιστα και κάποιες πράσινες περιφέρειες στην έκτασή τους είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας οφείλεται κυρίως στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που υπερέβαλαν εαυτούς. Η αποκλιμάκωση όμως οφείλεται επειδή κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εκτός από λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία. Σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για αυστηρό lockdown για 2 εβδομάδες. Αυτά τα στοιχεία δεν δικαιολογούν όμως κανέναν εφησυχασμό» σημείωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ανοίγοντας πάντως το δρόμο για την επανεκκίνηση της αγοράς που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ύστερα και από τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, ενώ έπεται το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Πάντως είναι εμφανές ότι στην κυβέρνηση έχουν κατέβει οι τόνοι απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και αυτό φάνηκε τόσο από τις πιο αραιές ανακοινώσεις του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη σε ό,τι αφορά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα όσο και από το ύφος των τελευταίων ομιλών του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο οποίος κλείνοντας την Παρασκευή την πρωτομιλία του έκανε λόγο για την ανάγκη να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι.

Τα νέα μέτρα

Όσον φορά στα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του μέτρου κάλυψης κατά 80% του ενοικίου των επαγγελματιών και για τον μήνα Φεβρουάριου και την επέκταση για δύο μήνες του επιδόματος ανεργίας για όσους δικαιούχους λήγει, καθώς επίσης και την αύξηση του πρόστιμου για όποιους επαγγελματίες δεν τηρούν τα μέτρα από 300 σε 500 ευρώ.

Για τις μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη σημασία στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της εικόνας των πανεπιστημίων, που δόθηκε αυτές τις ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει δύο μείζονος σημασίας δέσμες ρυθμίσεων. Η πρώτη αφορά ρυθμίσεις που οριοθετούν τη σχέση των φοιτητών με το πανεπιστήμιο, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης. Η δεύτερη δέσμη αφορά ρυθμίσεις για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αποτροπής πράξεων βίας και ανομίας στο πανεπιστήμιο και αναβαθμίζει τη λειτουργία και την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Συνιστά δε για την κυβέρνηση μία εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ανοίγει στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στις διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου στην κυβέρνηση τονίζουν ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μία εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Από την άλλη μεριά όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής οι κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας αποτελούν δεσμευτικό ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι τμήμα του εθνικού μας δικαίου, αλλά αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα σε οποιαδήποτε συζήτηση με τρίτη χώρα, εκτός ΕΕ, δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο όπως δεσμεύεται συνολικά και η ΕΕ», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.