ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πολιτική η μάχη στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ιάσων Μπάντιος27 Ιανουαρίου 2019

Για άμεση εμπλοκή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στην προεκλογική κούρσα του δήμου Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ μετά την ολιγόωρη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη το βράδυ της Τρίτης, που μόνο σκοπό είχε, όπως λένε, να στηρίξει τη φαινομενικά «αδύναμη» υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου.

Όπως χαρακτηριστικά σχολίαζε στη «ΜτΚ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, «ο κ. Μητσοτάκης δεν ήρθε μόνο για να υποστηρίξει τον επίσημο υποψήφιο που εμφανίζεται αδύναμος, αλλά για να δώσει στη μάχη του δήμου Θεσσαλονίκης πολιτικά χαρακτηριστικά».

«Έτσι», συμπλήρωνε το στέλεχος, «πάει περίπατο η προτεραιότητα και η αυτονομία της αυτοδιοίκησης, όπως μας έλεγαν, και για το λόγο αυτό η δημιουργία ενός διευρυμένου δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου με την ακροδεξιά κλήση που έχει πάρει η ΝΔ είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» σχολίαζε σε ανακοίνωσή της την επίσκεψη Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «οι μάσκες των δήθεν ανεξάρτητων και ακομμάτιστων υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση έπεσαν» και συμπλήρωναν ότι «η δημοτική κίνηση ‘Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη’, με υποψήφια δήμαρχο Θεσσαλονίκης την Κατερίνα Νοτοπούλου, συγκροτεί τη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική πλειοψηφία με πρόσωπα, φορείς και συλλογικότητες της πόλης για μία καλύτερη Θεσσαλονίκη».

Επαφές μετά την απόσυρση της Κ. Γούλα

Τις τελευταίες ημέρες η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης και υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου εντείνει τις επαφές της με αυτοδιοικητικά στελέχη, λαμβάνοντας υπόψη την απόσυρση από την προεκλογική κούρσα της Καλυψώς Γούλα, αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παράταξη της «Πρωτοβουλίας».

Η κ. Νοτοπούλου είχε εντός της εβδομάδας συνάντηση σε κεντρικό καφέ της πόλης με τους δημοτικούς συμβούλους Μόνικα Αϊβάζογλου, Ανδρέα Κουράκη και Γιώργο Αβαρλή, που προέρχονται από την «κίνηση των πέντε», από την οποία αποχώρησε προσφάτως ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συνομολογήθηκε η ανάγκη να παραμείνει ο δήμος σε προοδευτικά χέρια, ενώ ανοιχτό αφέθηκε προς στιγμήν το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Περιφερειακοί δήμοι

Σχεδόν το σύνολο των υποψηφιοτήτων που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα στους δήμους της Α’ Θεσσαλονίκης έχει κλείσει. Στους περισσότερους δήμους πρόκειται για συνδυασμούς με κεντροαριστερό πρόσημο, καθώς τα τοπικά στελέχη του κόμματος ακολουθούν συνθετικές διαδικασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα.

Στο δήμο Παύλου - Μελά ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σίσσυς Φραγκοπούλου με το συνδυασμό «Προοδευτική συμμαχία στο δήμο Παύλου Μελά». Πρόκειται για μια δημοτική παράταξη που δημιουργήθηκε από εννιά εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους, μια εκ των οποίων η κ. Φραγκοπούλου. Πολιτικά η εν λόγω παράταξη προσδιορίζεται στο χώρο της κεντροαριστεράς και ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ανάμεσα στους εννέα βρίσκονται σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με τη γαλάζια διοικούσα παράταξη του Δημήτρη Δεμουρτζίδη και στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν, αλλά και σύμβουλοι που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον προοδευτικό χώρο.

Στο δήμο Νεάπολης - Συκεών το κυβερνών κόμμα στηρίζει την υποψηφιότητα του Λάζαρου Ωραιόπουλου με το συνδυασμό «Άλμα στο μέλλον». Ο κ. Ωραιόπουλος είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος και προέρχεται από τη δημοτική παράταξη του πρώην δημάρχου Νεάπολης Γρηγόρη Χατζησάββα. Η δημοτική παράταξη του κ. Ωραιόπουλου προέκυψε από τη σύμπραξη της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 με την επωνυμία «Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση - ΑυΡΑ», καθώς και με την παράταξη του κ. Χατζησάββα «Αλληλεγγύη πολιτών».

Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον υποψήφιο δήμαρχο Γιώργο Κυριλλίδη με το συνδυασμό «Πολίτες σε δράση». Ο κ. Κυριλλίδης είχε κατέλθει ως ανεξάρτητος στις εκλογές του Μαΐου του 2014 και προχώρησε σε συνεργασία με τα στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου η υποψηφιότητα του Νίκου Ζυγά με το συνδυασμό «Συμμαχία πολιτών» είναι αυτή που στηρίζει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ζυγάς είχε κατέβει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και τώρα επελέγη να είναι αυτός υποψήφιος δήμαρχος.

Ο γρίφος της Καλαμαριάς

Ο μόνος δήμος της Α’ Θεσσαλονίκης στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει για το ποια υποψηφιότητα και ποιο συνδυασμό θα στηρίξει είναι αυτός της Καλαμαριάς. Η φιλική προς την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του πασοκογεννή δημάρχου Θεοδόση Μπακογλίδη έχει εδώ και μήνες δημιουργήσει αναταράξεις στην τοπική οργάνωση του κόμματος, καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που αντιδρούν σε ενδεχόμενη στήριξη του κ. Μπακογλίδη από το κόμμα.

Με φόντο αυτές τις φήμες προ μηνών δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τη Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς με επικεφαλής τον Μανόλη Λαμτζίδη ανεξαρτητοποιήθηκαν, δηλώνοντας την κάθετη διαφωνία τους με αυτό το ενδεχόμενο. Από την εν λόγω διάσπαση προέκυψε η υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Άρη Τεμεκενίδη.

Παράλληλα στο χώρο του δήμου Καλαμαριάς υπάρχουν κεντροαριστερές δημοτικές κινήσεις, με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει προεκλογική συμμαχία. Ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά. Το επόμενο διάστημα η τοπική οργάνωση θα λάβει τις αποφάσεις της.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.