ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Πόλεμος» για την απογευματινή λαϊκή αγορά - «Μια δράκα ανθρώπων κρατά την πόλη δέσμια» απαντούν οι επαγγελματίες

Φανή Σοβιτσλή31 Μαΐου 2023

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ εκπροσώπων του στεγασμένου εμπορίου και των λαϊκών αγορών για τη λειτουργία απογευματινής αγοράς στην οδό Κώττα Ρούλια, παράπλευρο της Δυτικής Εισόδου Θεσσαλονίκης, με τους εμπόρους να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα αποβεί σε βάρος των εμπόρων που πλήττονται λόγω της γενικευμένης κρίσης.

Στους ισχυρισμούς αυτούς απαντά με σκληρή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης

Άγγελος Δερετζής, τονίζοντας πως «μία δράκα ανθρώπων κρατά δέσμια τη Θεσσαλονίκη στις δικές της ιδεοληψίες».

Υποστηρίζει ότι με δήθεν πρόσχημα κάποια συμφέροντα τα οποία πλήττονται από τη λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς στην οδό «Κώττα Ρούλια», αυτοί οι λίγοι, όπως λέει, «αυτοί που κρατούν πάντοτε πίσω τη Θεσσαλονίκη από τις όποιες θετικές εξελίξεις, άρχισαν για ακόμα μία φορά να φωνασκούν. Χρησιμοποιούν τα οφίκια που κατέχουν για να προσδώσουν κύρος στις μεγαλοπρεπείς κενότητες τους».

Ο κ. Δερετζής εξηγεί ότι η λαϊκή αγορά στην οδό «Κώττα Ρούλα», έχει οριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005 ακόμα και πως τότε με ενέργειες, πάλι των ιδίων λίγων που φωνασκούν και σήμερα, είχε καταργηθεί η λαϊκή αγορά της Ροτόντας.

«Δεν τους άρεσε να υπάρχει μία λαϊκή αγορά στο κέντρο της πόλης. Οι κάτοικοι του έπρεπε να τιμωρηθούν και να ψωνίζουν μόνο από τα σούπερ - μάρκετ. Τότε το χατίρι τους έγινε» σχολιάζει δηκτικά ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η λαϊκή αγορά της «Κώττα Ρούλια». έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και να γίνει πρότυπο για τους συμμετέχοντες σε αυτήν και για τους πολίτες - καταναλωτές που θα την τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους.

Δεν μπορεί να επεκταθεί το ωράριο σε καμία λαϊκή

Σύμφωνα με τον πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, η εν λόγω αγορά θα λειτουργεί το απόγευμα και θα είναι η μόνη απογευματινή λαϊκή αγορά στο δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν θα υπάρξει, όπως λέει άλλη, καθώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο εγχείρημα, εξαιτίας των σταθμευμένων αυτοκινήτων.

«Καμία λαϊκή αγορά δεν μπορεί να δεχθεί επέκταση του ωραρίου λειτουργίας της, όπως προτείνουν αυτοί οι λίγοι, καθώς ο κάτοικος της κάθε περιοχής που λειτουργεί μία λαϊκή αγορά, θέλει - και απόλυτα δικαιολογημένα - γυρίζοντας από την εργασία του να μπορεί να σταθμεύσει ελεύθερα το αυτοκίνητο του. Ίσως η συγκεκριμένη ανεδαφική πρόταση τους να είναι μία ακόμα απόδειξη, ότι απλά δεν νοιάζονται για τους πολίτες, ούτε και για τις ανάγκες τους ή ακόμα απλούστερα τις αγνοούν» αναφέρει ο ίδιος και εξηγεί ότι ο χώρος, που έχει επιλεχθεί για τη λειτουργία της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς, δεν εμποδίζει απολύτως κανέναν ιδιοκτήτη σπιτιού ή επιχείρησης γιατί πολύ απλά δεν γειτνιάζει με καμία κατοικία και κανένα κατάστημα.

Επισημαίνει ακόμα ότι για τη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά δεν θα εκδοθούν νέες άδειες, είτε παραγωγών, είτε επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών και πως οι υφιστάμενοι πωλητές, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής και μόνο αυτοί.

«Έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να μας πολεμούν με διάφορα επιχειρήματα, για διάφορες αιτίες. Ποτέ όμως γιατί θέλαμε να δημιουργήσαμε κάτι τόσο όμορφο, τόσο ξεχωριστό και τόσο πρωτοποριακό.

Χρειάστηκε και άλλες φορές να υπερασπιστούμε το αυτονόητο. Θα το κάνουμε πάλι με όλη μας τη δύναμη. Εμείς αποδεδειγμένα νοιαζόμαστε για τον πολίτη, τον απλό καταναλωτή. Είμαστε πάντα δίπλα του, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Δεν μπορούμε πλέον να ακούμε, ότι οι λαϊκές αγορές φταίνε, που το στεγασμένο εμπόριο δεν αντέχει τα οικονομικά βάρη και τα καταστήματα κλείνουν» αναφέρει ο κ Δερετζής.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.