ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΚΜ: "Επιχείρηση" για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων της

Φανή Σοβιτσλή12 Ιανουαρίου 2021

Στον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που έχει στην κατοχή της προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχει γίνει ήδη η καταγραφή τους, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Ωστόσο το εγχείρημα αυτί κρίνεται επιβεβλημένο, καθώς ο υπολογισμός της αξία των ακινήτων της ΠΚΜ είχε γίνει κατά το παρελθόν, με βάση την τιμή κτήσης τους που αναγράφονταν στα αρχικά συμβόλαια.

Το πράσινο φως για τη νέα “επιχείρηση” υπολογισμού της αντικειμενικής αξία των ακινήτων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, άναψε στη σημερινή συνεδρίαση της η Οικονομική Επιτροπή, όπου γνωστοποιήθηκε ότι η καταγραφή των ακινήτων που ολοκληρώθηκε, παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν επί της ουσίας τη δαπάνη για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, καθώς, όπως είπε, μέχρι τώρα η αξία των ακινήτων είχε υπολογιστεί με βάση την τιμή κτήσης των ακινήτων που αναγραφόταν στα σχετικά συμβόλαια.

Η ίδια εξήγησε ακόμη ότι ο νόμος που αφορά στο θέμα αυτό, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2020 προβλέπει την υποχρέωση εκπόνησης ενός πολυετούς σχεδίου αξιοποίησης της περιουσίας των Περιφερειών και την παρουσίασή του στο περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να λάβει έγκριση.

Η κ. Αηδονά διευκρίνισε ακόμη ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των ακινήτων, καθώς αυτός θα προκύψει στο μέλλον.

Υψίστης σημασίας η αξιοποίηση της περιουσίας

Όσον αφορά πάντως στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί δράση υψίστης σημασίας, ενώ παρουσιάζονται πίνακες με στοιχεία ιδιόκτητων ακινήτων της Περιφέρειας καθώς και οικόπεδα-γήπεδα-αγρούς.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σχεδόν όλα τα ακίνητα αξιοποιούνται με ιδιόχρηση και αναφέρεται ότι «τυχόν αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μπορούν να αποφασισθούν μετά από αποφάσεις της διοίκησης, έχοντας λάβει επιπλέον υπόψη της, γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομικά/επιχειρησιακά, τεχνικά αλλά και νομικά, καταρτίζοντας πολυετές σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Περιφέρειας».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.