ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο «έξυπνη» και πιο ελκυστική η αγορά της Θεσσαλονίκης

MakThes Team11 Ιουνίου 2019

Της Βασιλικής Σοφιανού

Δημητρίου Γούναρη, Καπάνι, Πλατεία Άθωνος. Είναι οι τρεις περιοχές παρέμβασης των δυο νέων Open Malls (Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που έλαβαν πρόσφατα προέγκριση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης -όπως και η δημιουργία άλλων δύο αντίστοιχων Open Malls στην Καλαμαριά και τη Θέρμη. Οδεύουν προς ριζική αναβάθμιση, λειτουργική αλλά και αισθητική, με στόχο την ανάδειξή τους σε πόλους έλξης για τους επισκέπτες της πόλης και τους κατοίκους της και μάλιστα «έξυπνους», με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών.

Καπάνι και Άθωνος

Με προϋπολογισμό 1,730 εκατ. ευρώ, το Open Mall που αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Νικολόπουλος, θα επιφέρει ριζική αναβάθμιση τόσο στο Καπάνι -για το οποίο σημειωτέον πρόσφατα υπήρξε δραστική παρέμβαση του ΕΦΕΤ και της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, που ζητούν την άμεση υλοποίηση έργων αναβάθμισης, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για την ασφάλεια των τροφίμων που πωλούνται σε ορισμένες επιχειρήσεις- όσο και στην πλατεία Άθωνος. Επιπλέον θα σηματοδοτήσει την αναβίωσή τους ως παραδοσιακές μεν αλλά με σύγχρονες προδιαγραφές, αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Καπάνι το 90% των καταστημάτων είναι ενεργό, δηλαδή περίπου 200 από τα συνολικά 230, ενώ στον αντίποδα στην πλατεία Άθωνος ποσοστό 70% - 80% των καταστημάτων έχει κατεβάσει ρολά στα χρόνια της κρίσης και στόχος του συλλόγου μέσω της δημιουργίας του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου είναι ακριβώς η αναβίωση της περιοχής ως παραδοσιακή αγορά.

Μεταξύ των δράσεων του σχεδιασμού, περιλαμβάνονται έργα βελτίωσης αποχέτευσης και ύδρευσης σε συνεργασία του δήμου με την ΕΥΑΘ, οδοστρωμάτων, πεζοδρομίων, δράσεις σήμανσης, κατασκευή στεγάστρου στην οδό Σολωμού στο Καπάνι και βελτίωση των υπόλοιπων υφιστάμενων στεγάστρων. Επίσης,  καθιέρωση λεωφορείου με οδηγό του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα μεταφέρει τους καταναλωτές και τους τουρίστες στις εν λόγω δύο παραδοσιακές αγορές στο κέντρο, παροχή δωρεάν wifi και στις δυο περιοχές κ.ά.

Πέραν, δε, του 1,5 εκατ. ευρώ από τα 1,730 του συγκεκριμένου προγράμματος που θα διαχειριστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, υπάρχει πρόταση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου προς την ηγεσία του για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος με πρόσθετα 2-3 εκατ. ευρώ, ώστε να γίνουν μεγαλύτερες παρεμβάσεις και να επέλθει μεγαλύτερη αναβάθμιση των δύο αγορών.

Δημητρίου Γούναρη

Με έργα του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα βελτιώνουν την κινητικότητα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες-τουρίστες, συνδυάζεται και το Open Mall, που δρομολογείται για την περιοχή της Δημητρίου Γούναρη, περιοχής με αξιόλογο -ως γνωστόν- αρχαιολογικό πλούτο αλλά και πολύπαθη από άποψη παραβατικότητας.

Η πρόταση που κατέβασαν από κοινού ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι προϋπολογισμού 1,780 εκατ. ευρώ και σκοπεύει να καταστήσει τον άξονα της Δημητρίου Γούναρη, όπως σημειώνει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, έναν πραγματικά εμπορικό σύγχρονο δρόμο, με συνακόλουθη αναβάθμιση της περιοχής από άποψη πάταξης της παραβατικότητας.

Η πρόταση χρηματοδοτεί σειρά παρεμβάσεων, με το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης να κατευθύνεται στα έργα που θα εκτελέσει ο δήμος, ενώ ο ΕΣΘ θα χρηματοδοτηθεί για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε επιχειρήσεις - μέλη του με το ποσό των 280.000 ευρώ ή με ποσό έως 2.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ο σχεδιασμός αφορά περί τα 140 καταστήματα, όχι μόνο επί της Δημητρίου Γούναρη αλλά και στην περιοχή μεταξύ των οδών Τσιμισκή, Εγνατία, Ιπποδρομίου, Βύρωνος, Γρ. Παλαμά, Απελλού και Αλ. Σβώλου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ΕΣΘ θα προβεί στις εξής ενέργειες:

- Θα εγκαταστήσει σήμανση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου με πινακίδες στα καταστήματα (κάθετα αριστερά και δεξιά των καταστημάτων).

- Θα εγκαταστήσει 3dhologram σύστημα προβολής του καταστήματος και του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου σε κάθε κατάστημα.

- Θα δημιουργήσει mobile application&e-shop για χρήση από τα καταστήματα.

- Θα δημιουργήσει σύστημα e-loyalty card.

- Θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων στην περιοχή του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου και θα προβεί σε δράσεις προβολής του στα social media.

Αντίστοιχα, ο δήμος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του θα μετατρέψει τις οδούς Βύρωνος και Γρηγορίου Παλαμά σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Θα κατασκευάσει νέα παιδική χαρά εμβαδού 300 τ.μ., θα διαμορφώσει νέα φύτευση στα παρτέρια της Δ. Γούναρη καθώς και παρτέρια των πεζοδρόμων, Ισαύρων, Αιμιλιανού Γρεβενών και Γονατά. Θα δημιουργήσει σταθμό κοινοχρήστων ποδηλάτων, θα εγκαταστήσει σύστημα WiFi και θα εγκαταστήσει σύστημα έξυπνης πεζοδιάβασης.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση όλων των Open Malls προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και οι τελικές εγκρίσεις αναμένεται να δοθούν μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων από περιοχές που απορρίφθηκαν οι αντίστοιχες προτάσεις τους, όπως λ.χ. το Ωραιόκαστρο, εντός του Ιουλίου, με ορίζοντα υλοποίησης 36 μηνών.

Το εν λόγω Open Mall της Γούναρη, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, προβλέπεται να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με το «Thess Mall», δηλαδή το πρώτο-κεντρικό Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, ακριβώς επειδή συνδυάζεται με έργα του δήμου.

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι και στο «Thess Mall» χάρη στη χρηματοδοτική συμβολή του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Θεσσαλονίκης οι τέσσερις μεγάλες ψηφιακές οθόνες που είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας και λεωφόρος Νίκης, Μητροπόλεως και Κούσκουρα, Παύλου Μελά και Νικηφόρου Φωκά) επανέρχονται άμεσα σε λειτουργία. Με ανανεωμένο υλικό από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο Open Mall, μαζί με πληροφοριακά στοιχεία για σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, εκδηλώσεις, θεματικές τουριστικές διαδρομές, χρήσιμες πληροφορίες κ.ο.κ.

Καλαμαριά

Η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, επενδυτών, καταναλωτών και επισκεπτών στο εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς είναι την ίδια ώρα ο στόχος του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου δήμου Καλαμαριάς (Open Mall), σύμφωνα με όσα προβλέπει η πρόταση που έλαβε επίσης «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Παράλληλα, αποσκοπείται η διαμόρφωση της εικόνας του Κέντρου σαν τόπος εμπορικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, χώρου πρασίνου, καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες.

Το project θα υλοποιηθεί από το δήμο Καλαμαριάς με συνδικαιούχο το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς, δράσεις που θα υλοποιηθούν από το επιμελητήριο και το δήμο, και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,835 εκατ. ευρώ.

Η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης για την ανάπτυξη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου του δήμου Καλαμαριάς βρίσκεται κεντρικά του οικισμού. Συμπεριλαμβάνει την πλατεία όπου χωροθετείται διατηρητέο κτίριο (πρώην 2ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς) και το δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στις εγκαταστάσεις των οποίων στεγάζεται το δημαρχιακό μέγαρο και οι υπηρεσίες του δήμου. Επιπλέον, στην περιοχή χωροθετείται η μητρόπολη του δήμου και η εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο δήμος Καλαμαριάς θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

- Ανάπλαση της οδού Μητροπολίτου Χρυσάνθου και των κάθετων οδών στο εμπορικό κέντρο του δήμου Καλαμαριάς.

- Εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων.

- Εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (έξυπνα παγκάκια με wifi sensors, πινακίδες βαδίσματος, κάδοι, γλάστρες κτλ.).

- Δωρεάν ασύρματο δίκτυο στην περιοχή παρέμβασης.

- Συστήματα έξυπνης διαχείρισης σχετικά με την πληρότητα κάδων απορριμμάτων.

- Συστήματα ελέγχου ρύπανσης.

- Προμήθεια ηλεκτρικού απορριμματοφόρου για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων.

- Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα του δήμου.

- Εγκατάσταση ψηφιακής σήμανσης για τη διαδραστική πληροφόρηση πολιτών και επισκεπτών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από την πλευρά του θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

- Επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά.

- Εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων & τεντών.

- Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων.

- Διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή & προώθηση της εμπορικής περιοχής.

- Δημιουργία ψηφιακού λογότυπου.

- Προβολή σε ψηφιακά και άλλα μέσα βάσει επικοινωνιακής καμπάνιας.

- Δημιουργία & διαχείριση λογαριασμού social media (Facebook) του Open Mall.

- Δημιουργία συστημάτων/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας & επιβράβευσης επισκεπτών.

- Επίσης, θα απασχοληθούν δύο άτομα: ένα τεχνικής κατεύθυνσης και ειδικότητας, με εμπειρία στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων και το δεύτερο οικονομικής κατεύθυνσης για τις ανάγκες παρακολούθησης του οικονομικού αντικειμένου, τη σύνταξη αναφορών κτλ. και όπως θα απαιτηθεί για την άρτια υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.

Οφέλη από τη λειτουργία του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου εκτιμάται ότι θα έχει το σύνολο των καταστημάτων της περιοχής παρέμβασης, το σύνολο των κατοίκων, των επισκεπτών, καθώς και ο δήμος Καλαμαριάς. Επιπλέον, παράλληλα με όλα τα παραπάνω διευκολύνεται η προσβασιμότητα των κατοίκων και επισκεπτών στην περιοχή, μειώνεται η όχληση και η ρύπανση, αυξάνεται η ασφάλεια των πεζών και η καλύτερη ροή των οχημάτων, η περιοχή αποκτά εικόνα σύγχρονης πόλης με υψηλή ποιότητα ζωής και αυξάνεται η επισκεψιμότητά της και επίσης βελτιώνεται η προβολή των επιχειρήσεων και η επαφή τους με τους κατοίκους/επισκέπτες.

Θέρμη

Σε 1,699 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Open Mall, που προεγκρίθηκε επίσης στο δήμο Θέρμης, βάσει πρότασης του δήμου σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών - Εμπόρων Θέρμης. Αφορά την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων αναβάθμισης της λειτουργικότητας και αισθητικής τμήματος της εμπορικής περιοχής της πόλης της Θέρμης, καθώς και παρεμβάσεων στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών (Έξυπνο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου).

Μεταξύ άλλων προβλέπονται οι εξής δράσεις από το δήμο Θέρμης:

- Βελτίωση των υποδομών κυκλοφορίας και στάθμευσης: αντικατάσταση φθαρμένων πεζοδρομίων, δημιουργία επιπρόσθετων ραμπών ΑΜΕΑ, ασφαλτόστρωση οδών, στύλων (bollards), διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στην οδό Μανδρίτσας και εγκατάσταση δύο σταθμών ποδηλάτου στην πλατεία Παραμάνας.

- Βελτίωση του μικροκλίματος: περιλαμβάνει νέα υλικά, καθώς επίσης και φύτευση είτε σε παρτέρια είτε σε δενδροδόχους.

- Αισθητική αναβάθμιση κτισμένου αποθέματος του δήμου: αποκατάσταση των όψεων του πολιτιστικού κέντρου, συντήρηση και αποκατάσταση των σιντριβανιών κατά μήκος του πεζόδρομου Καραολή και Δημητρίου, ιστούς φωτισμού στην παιδική χαρά στην οδό Ταβάκη και στο χώρο στάθμευσης στην οδό Μανδρίτσας. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω από το στέγαστρο της Καραολή και Δημητρίου και αντικατάσταση των πολυκαρβονικών του, τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, όπου απαιτούνται.

- Αναβάθμιση - βελτίωση του οδοφωτισμού: εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων αυξημένης ενεργειακής απόδοσης (L.E.D.) στις οδούς της περιοχής παρέμβασης.

- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης πόλης», οι οποίες περιλαμβάνουν παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi), «έξυπνη» διαχείριση οδοφωτισμού, τηλεχειρισμό δημοσίων υποδομών και δικτύων (πλατφόρμα «έξυπνης» πόλης) και υπογειοποίηση κάδων και έξυπνη διαχείρισή τους.

- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας», που περιλαμβάνουν «έξυπνη» πρόσβαση σε πεζοδρόμους και «έξυπνη» στάθμευση εκτός οδού.

Οι έμποροι και οι επαγγελματίες της περιοχής θα φροντίσουν από την πλευρά τους για την ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής με παρεμβάσεις στις όψεις 70 εμπορικών και λοιπών επιχειρήσεων, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.