ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρέλαση με λαμπρότητα, F-16, άρματα μάχης και… μάσκες (βίντεο, φωτ.)

Στέφανος Μαχτσίρας28 Οκτωβρίου 2021

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια διεξήχθη η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η φετινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ήταν…προσαρμοσμένη στις εποχές του κορονοϊού με ψαλιδισμένη διάρκεια μίας ώρας, μάσκες και εφαρμογή υγειονομικών μέτρων. Τα βλέμματα των θεατών μαγνήτισαν οι εντυπωσιακές εναέριες επιδείξεις της ομάδας Ζευς.

Οι πολίτες χειροκρότησαν τα στρατιωτικά και μηχανοκίνητα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής τα οποία με την επιβλητική τους εικόνα τράβηξαν τα βλέμματα. F-16 της ομάδας Ζευς, ελικόπτερα και το ιστορικό Spitfire MJ755 (ανακατασκευασμένο μαχητικό αεροσκάφος που δοξάστηκε στις πιο συγκλονιστικές αερομαχίες του Β Παγκοσμίου Πολέμου) «έσκισαν» παρελαύνοντας τον ουρανό της Θεσσαλονίκης ενώ δύο αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων με την ελληνική σημαία δεμένη στο πόδι του εμφανίστηκε από αέρος…με την πτήση του να καταλήγει μπροστά στην εξέδρα των επισήμων όπου παρέδωσε την σημαία στην ΠτΔ, κλέβοντας την παράσταση.

Ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Πίστας και ο αρχιλοχίας Γεώργιος Κουτσογιάννης εκτέλεσαν την εντυπωσιακή «αποστολή».

Το "παρών" από τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό κόσμο έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνσς, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ο γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Κ. Σακελλαροπούλου: "Το έπος του ' 40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι"

"Το έπος του ' 40 μας θυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι", δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, για την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" και υπογράμμισε πώς "οι Ενοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ασφάλεια μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή".

"Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι", είπε η κ. Σακελλαροπούλου και συνέχισε: "Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας".

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε μέσω ασυρμάτου με τον πιλότο του αεροσκάφους F-16 της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων "ΖΕΥΣ", τον επισμηναγό Χριστόδουλο Γιακουμή, ο οποίος με τους ελιγμούς και τις ασκήσεις ακριβείας πάνω απο τον χώρο της παρέλασης καθήλωσε τα βλέμματα όλων.

Στ. Καλαφάτης, Απ. Τζιτζικώστας, Κ. Ζέρβας

Ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε πως το έπος του 40 γίνεται έμπνευση και ενώνει όλους τους Έλληνες απέναντι στους ταραξίες της γειτονιάς μας. Ο υπουργός ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα δεν απειλεί και δεν απειλείται.

«Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Με μεγάλες θυσίες ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει πως όταν προχωράει ενωμένος και με σχέδιο βγαίνει πάντα νικητής», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο ΥΕΘΑ Ν. Πναγιωτόπουλος

"Eνώ δεν απειλούμε κανέναν, δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν", διαμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δήλωσε πως "η Ελλάδα θωρακίζεται και θα συνεχίσει να θωρακίζεται".

"Παρακολουθήσαμε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση, θαυμάσαμε τα μέσα, τα οπλικά συστήματα αλλά και το φρόνημα των στελεχών που παρήλασαν. Η Ελλάδα θωρακίζεται και θα συνεχίσει να θωρακίζεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μεθοδικής, στη βάση ενός οργανωμένου σχεδίου που εκπονήσαμε στο Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας με την αγαστή συνεργασία στρατιωτικής και πολιτικής και φυσικά υπό την τελική έγκριση του πρωθυπουργού", είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε: "Η Ελλάδα θα συνεχίσει να θωρακίζεται επεκτείνοντας κι εντείνοντας τις αμυντικές συμμαχίες με φίλες χώρες αλλά και αναβαθμίζοντας τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Και τούτο το κάνουμε διότι αντιλαμβανόμαστε τη χώρα ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή αλλά και διότι ενώ δεν απειλούμε κανέναν δεν μας αρέσει και να απειλούμαστε από κανέναν".

Ως προς την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε πως "αν πρέπει να διδαχθούμε - και πρέπει να διδαχθούμε - από το παράδειγμα του έπους του '40 είναι ότι όταν είμαστε ενωμένοι, συνειδητοποιημένοι και έτοιμοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε δοκιμασία".

"Σήμερα, εδώ, στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη, τιμούμε και εορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940", επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: "Μόλις παρακολουθήσαμε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση, προκειμένου να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων εκείνων που πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος. Τον Οκτώβρη του 1940, η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά ισχυρότερο αντίπαλο, ένα αλαζονικό, ολοκληρωτικό καθεστώς, με επεκτατικές διαθέσεις που θάφτηκαν στα χιόνια της Πίνδου. Και το πέτυχε τούτο διότι ο ελληνικός λαός ήταν ενωμένος, συνειδητοποιημένος και έτοιμος να πολεμήσει και να νικήσει. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις επίσης ήταν έτοιμες να κάνουν το καθήκον τους και γιατί η πολιτική ηγεσία είπε το "ΟΧΙ" ευρισκόμενη σε πλήρη σύμπλευση με το λαϊκό αίσθημα αλλά και είχε φροντίσει εγκαίρως για την προς πόλεμο προπαρασκευή του στρατεύματος, μία πραγματικότητα που ίσως ακούγεται σαν ιστορική λεπτομέρεια, είχε όμως καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης".










This page might use cookies if your analytics vendor requires them.