ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Όταν οι απλήρωτοι του Άρη σήκωσαν το κύπελλο Ελλάδας (βίντεο)

Ελένη Τσαλκατίδου01 Φεβρουαρίου 2022

Είκοσι τέσσερα χρόνια πριν, την 1η Φεβρουαρίου του 1998, η ομάδα μπάσκετ του Άρη των... χιλίων οικονομικών προβλημάτων κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στο Αλεξάνδρειο.

Πριν από εκείνο το φάιναλ-φορ οι κιτρινόμαυροι ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, παρ’ ότι γηπεδούχοι, αφού ήδη καιρό πριν τη διοργάνωση πριν τα προβλήματα είχαν φτάσει μέχρι το λαιμό και τους έπνιγαν.

Η τότε ομάδα του υπηρεσιακού, Χρήστου Μαγκώτσιου, δεν είχε δει το χρώμα του χρήματος ούτε μία φορά, με αποτέλεσμα οι παίκτες να παίζουν απλήρωτοι όλον τον χρόνο και ο αρχηγός, Ντίνος Αγγελίδης, να μαζεύει τους Έλληνες συμπαίκτες του στην καφετέριά του, προκειμένου να πείσουν τους ξένους να παραμείνουν.



Διοίκηση δεν υπήρχε, οι Σοκ και Ορτίθ κούνησαν μαντήλι νωρίς, όμως, παρά τις κακουχίες, όσοι απέμειναν έβαλαν το «εγώ» και τα οικονομικά ζητήματα κάτω από το «εμείς» και έφτασαν στο μεγάλο θαύμα.

Πρώτο θύμα τους ήταν στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκό, τον οποίο κατατρόπωσαν με 83-68, με τους παίκτες του Άρη να φτάνουν στη μεγαλύτερη μέχρι εκείνη την στιγμή έκπληξη, για να ακολουθήσει την επομένη η νίκη κόντρα στην ΑΕΚ, που είχε αφήσει εκτός του τελικού τον Ολυμπιακό. Έτσι, ο Ιωαννίδης βρέθηκε να διεκδικεί το τρόπαιο απέναντι στη παλιά του αγάπη.

Βγάζοντας πάθος και κάνοντας κατάθεση ψυχής στον τελικό της 1ης Φεβρουαρίου 1998, ο Άρης έφτανε στη νίκη με 71-68 επί του Δικέφαλου και κατέκτησε το πιο... μάγκικο τρόπαιο της ιστορίας του. Χαρακτηριστικό του πείσματος των παικτών ήταν ότι ο Ζάρκο Πάσπαλι έπαιξε με διάστρεμμα γ' βαθμού!


Επίσης, στην ιστορία έμεινε η ομιλία του... τρελο-Ιταλού Μάριο Μπόνι, ο οποίος πριν από το τζάμπολ του τελικού είχε συγκεντρώσει τους συμπαίκτες του και τους είχε πει: «Μπορεί οι άλλοι να είναι το φαβορί για να κερδίσουν, αλλά δεν έχουν κάτι που έχουμε εμείς. Καρδιά!».

Το κοντράστ των συναισθημάτων αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος κάπνιζε νευρικά το τσιγάρο του, μην μπορώντας να πιστέψει τα όσα είχαν συμβεί, ενώ τα έβαλε με τη διαιτησία των Κουκουλεκίδη και Ζαβλανού.

Οι συνθέσεις του τελικού:

ΑΡΗΣ (Μαγκώτσιος): Λιαδέλης 22 (1), Χρυσανθόπουλος 3 (1), Πάσπαλι 12, Σιούτης 15 (2), Γαλακτερός 3 (1), Ναχάρ 3, Αγγελίδης 5 (1), Φλώρος, Όρντμαν, Μπόνι 8.

ΑΕΚ (Ιωαννίδης): Κολντεμπέλα 2, Λάσα 13 (2), Πρέλεβιτς, Άντερσον 18, Χατζής 14 (2), Λάρσεν, Κακιούζης 4, Τσακαλίδης 6, Άντερσεν, Αλεξάντερ 11.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.