ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΥΓΕΙΑ - ΟΜΟΡΦΙΑ

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Ένα βήμα που αλλάζει τη ζωή σας

MakThes Team06 Μαΐου 2019

Τί είναι η οστεοαρθρίτιδα ισχίου;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία εκφυλιστική πάθηση, η οποία φθείρει σταδιακά τις αρθρώσεις. Η άρθρωση του ισχίου δέχεται τεράστια φόρτιση καθημερινά και η δυσλειτουργία της προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ισχίου νιώθουν έντονο πόνο στη βουβωνική χώρα (περιοχή του ισχίου), ο οποίος καμιά φορά αντανακλά και στο γόνατο.

Μπορεί η οστεοαρθρίτιδα να αντιμετωπιστεί συντηρητικά;

Η αρχική θεραπεία είναι πάντα συντηρητική. Ο γιατρός οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συντηρητικής αντιμετώπισης, εκτός από περιπτώσεις που η φθορά της άρθρωσης είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπείες, εγχύσεις στην περιοχή του ισχίου (με βοήθεια ακτινοσκόπησης), καθώς και βλαστοκύτταρα. Όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία, η λύση είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου.

Τί είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Είναι η επέμβαση για την αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων της άρθρωσης του ισχίου (συμπεριλαμβάνει την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη).

Από τί αντικαθίσταται η άρθρωση;

Η άρθρωση αντικαθίσταται από νέας τεχνολογίας υλικά (τιτάνιο, πολυαιθυλένιο), τα οποία είναι υψηλής ανθεκτικότητας.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε αρθροπλαστική ισχίου;

Όταν η φθορά της άρθρωσης είναι σε τέτοιο βαθμό που δεν επιτρέπει τη φυσιολογική δραστηριότητα λόγω έντονου πόνου ή περιορισμού της κίνησης της άρθρωσης του ισχίου, είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική. Επίσης, όταν όλες οι προσπάθειες για συντηρητική αντιμετώπιση αποτυγχάνουν, προχωράμε σε αρθροπλαστική ισχίου.

Οι ασθενείς που καθυστερούν την επέμβαση μπορεί να επιβαρύνουν άλλα μέλη του σώματός τους, όπως η μέση ή τα γόνατα, ενώ μπορεί να κουτσαίνουν και ο πόνος να εντείνεται σταδιακά. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουν ότι υπάρχει μία λύση στο πρόβλημά τους.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται με συνδυασμό διαφόρων τεχνικών αναισθησίας. Αυτό περιλαμβάνει από ολική αναισθησία μέχρι και τοπική αναισθησία, όπου και αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Πόσο επώδυνη είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Οι νέες βελτιωμένες τεχνικές αναισθησίας, σε συνδυασμό με τα εξελιγμένα φαρμακευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιούμε, έχουν ελαχιστοποιήσει τον πόνο μετά την επέμβαση και έχουν επιταχύνει σημαντικά την αποκατάσταση. Η βάδιση γίνεται άμεσα την επόμενη μέρα με χρήση υποστήριξης κατά περίπτωση.

Για πόσες μέρες θα παραμείνω στην κλινική;

Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο 3-4 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πόσο σύντομα επανέρχομαι μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Με τις Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας (MIS-Minimally Invasive Surgery) οι τομές έχουν ελαχιστοποιηθεί. Με τις σύγχρονες προσπελάσεις δεν τραυματίζονται οι μύες. Έτσι, η επούλωση είναι ταχεία και η επαναφορά στην καθημερινότητα εύκολη και άμεση.

AMIS – ALMIS ή PMIS;

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλές μέθοδοι ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΣ της άρθρωσης. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι επιφυλακτική κάποιες φορές απέναντι σε νέες προσπελάσεις, καθώς μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών. Στην ουσία αυτό που διαφέρει είναι το πώς ο χειρουργός φτάνει στην άρθρωση (τομές στην πρόσθια, πλάγια ή οπίσθια επιφάνεια).

Αυτό που μετράει, ωστόσο, είναι ο σεβασμός των μαλακών στοιχείων της άρθρωσης. Σχεδόν στο σύνολο των προσπελάσεων σήμερα δεν γίνεται διατομή τενόντων, με αποτέλεσμα η μετεγχειρητική αποκατάσταση να είναι πολύ σύντομη, ανεξάρτητα από το «δρόμο» που διαλέγει ο χειρουργός. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλύτερη χειρουργική προετοιμασία της περιοχής (καθαρισμός των οστεόφυτων) και η σωστή και ακριβής τοποθέτηση των υλικών, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροβιότητά της άρθρωσης.

Τι πρέπει να κάνω μετά την αρθροπλαστική;

Συνήθως μετεγχειρητικά χρειάζεται ένα πρωτόκολλο αποκατάστασης (περίπου 1 μηνός) που περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, κινησιοθεραπεία, συνήθως με τη βοήθεια εξειδικευμένου φυσιοθεραπευτή. Αυτό το χειρουργείο είναι χειρουργείο ζωής. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μακροβιότητα της άρθρωσης και η σωστή τοποθέτηση από τον χειρουργό, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών.

Αθανάσιος Αδάμ, Χειρουργός Ορθοπεδικός
Μητροπόλεως 87
6974108266
https://orthopedikos-adam.gr

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.