ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Οι «τρύπες» στο ΕΣΥ

Θεολόγος Ηλιού02 Φεβρουαρίου 2023

Σε κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει πληρότητα των οργανικών θέσεων και τα κενά καλύπτονται, προς το παρόν, με μετακινήσεις και επικουρικό προσωπικό. Αναισθησιολόγοι και παιδίατροι αποτελούν δύο ειδικότητες που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, ενώ η υποστελέχωση αφορά το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού σε κάθε νοσοκομείο.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές ζητούν άμεσα ενίσχυση, για να μπορέσουν να αντεπεξέρθουν στην έξαρση των ιώσεων και του κορονοϊού που αυξάνει τις νοσηλείες και τις προσελεύσεις στις εφημερίες. Οι γιατροί του ΕΣΥ που θα εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του κλάδου, δεν θα ενισχύσουν το σύστημα αλλά θα το υποβαθμίσει και θεωρούν πως πρέπει να δοθούν άλλες και μόνιμες λύσεις για την Υγεία. 

«Πρόκειται για υπονόμευση του συστήματος και όχι για την ασφαλή του λειτουργία. Αν ενδιαφέρονται πραγματικά ας δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις» λέει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του «ΑΧΕΠΑ», Θανάσης Σιούλης.

«Τα μπλοκάκια υπήρχαν και πριν αλλά τώρα ήρθαν να παγιωθούν. Με αυτό τον τρόπο παραδέχονται ουσιαστικά ότι δεν θα γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη στα νοσοκομεία» σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Καραχρήστος.

Την ίδια ώρα, με το νέο νομοσχέδιο που κατατίθεται από τον υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρη, θα χορηγείται ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 1.800 ευρώ το μήνα στους γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, που θα μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους προσωρινά σε άλλες νοσηλευτικές δομές. 

Ωστόσο, οι υγειονομικοί τίθενται κατά των μετακινήσεων για λειτουργικούς και πρακτικούς λόγους.

Στο 30% τα κενά των οργανικών θέσεων

«Το ζήτημα των ελλείψεων είναι συνολικό και υπάρχει παντού» τονίζει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος. «Πριν την πανδημία τα κενά στις οργανικές θέσεις ήταν στο 30%, με δεδομένα τις ελάχιστες προσλήψεις και τις πολλές παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό αυτό αν δεν είναι το ίδιο, ίσως να είναι υψηλότερο» αναφέρει ο κ. Καραχρήστος.

Η ΕΝΙΘ προχώρησε και σε κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα για το θέμα των ελλείψεων, ζητώντας άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. 

«Αυτό το τεράστιο πρόβλημα δεν λύνεται με πρόχειρες λύσεις, δηλαδή με μετακινήσεις τις τελευταίας στιγμής όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι ή με συμβάσεις ιδιωτών» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

«Οι ελλείψεις σε όλους τους τομείς στις οργανικές θέσεις μπορεί να ξεπερνά και το 30% πλέον. Ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου τα κενά καλύπτονται με συμβασιούχους των έξι μηνών» σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του «ΑΧΕΠΑ», Θανάσης Σιούλης.

Οι ειδικότητες που «πονάνε»

Μετά τους αναισθησιολόγους, η ειδικότητα των παιδιάτρων φαίνεται πως αντιμετωπίζει πολλές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οι υγειονομικοί, εκτός από το προσωπικό, αναφέρονται και στις ανεπαρκείς υποδομές για τις παιδιατρικές κλινικές και ΜΕΘ, φέρνοντας ως παραδείγματα τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά με τις διακομιδές παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα προς νοσοκομεία και ΜΕΘ της Αθήνας και της Πάτρας. 

«Χαρακτηριστικά, στο ‘Ιπποκράτειο’ υπάρχουν 36 οργανικές θέσεις παιδιάτρων και οι 11 είναι κενές, καλύπτονται από επικουρικούς. Δεν αποτελούν λύση όμως οι ολιγόμηνες συμβάσεις που προκαλούν ανασφάλεια στους εργαζομένους» αναφέρει ο Χρήστος Καραχρήστος, ενώ για το ‘Παπανικολάου’ όπου εργάζεται, αναφέρει πως «πλέον υπάρχουν 7 αναισθησιολόγοι και μόλις πέρσι ήταν 16. Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και στο ‘Ιπποκράτειο’ και αντιμετωπίζεται με μετακινήσεις προσωπικού».

Ωστόσο οι ειδικότητες που παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις είναι πολλές και σχεδόν καμία δεν παρουσιάζει «πληρότητες» προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρο Κετικίδη

«Σε πολλές ειδικότητες αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα, ειδικά για ειδικευόμενους γιατρούς, ενταντικολόγους και ακτινολόγους. Όσο για τους παιδιάτρους, έχουμε ελλείψεις ακόμα και σε ιδιότητες» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Κετικίδης.

Συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, ο Πέτρος Κετικίδης επισημαίνει ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή τουλάχιστον 50 οργανικές θέσεις κενές. 

«Λείπουν αρκετοί παιδίατροι αλλά και γιατροί γενικής νοσηλείας από τα ΤΕΠ. Την περασμένη εβδομάδα μια γυναίκα περίμενε 7,5 ώρες στην εφημερία για να την αναλάβει ορθοπεδικός» δηλώνει ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΔΗΝ.

«Το ‘ΑΧΕΠΑ’ έχει 95 γιατρούς σε οργανικές θέσεις, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουμε 140. ‘Πονάμε’ ιδιαίτερα στην ειδικότητα των αναισθισιολόγων και στα ΤΕΠ» σημειώνει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Αθανάσιος Σιούλης.

Τουλάχιστον 35 κενές οργανικές θέσεις υπάρχουν στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας του νοσοκομείου, Παναγιώτη Τουχτίδη

«Επειδή μετέχει όμως και το ΑΠΘ στο νοσοκομείο, υπάρχουν και υπεράριθμοι γιατροί σε κάποιες κλινικές. Πάντα ενισχύει το πανεπιστήμιο τα νοσοκομεία που συνεργάζεται, καθώς μετακινούνται υπότροφοι, εκπαιδευόμενοι και γιατροί που βρίσκονται στην ειδίκευσε» υπογραμμίζει ωστόσο ο κ. Τουχτίδης. Τα περισσότερα κενά στο «Παπαγεωργίου», εντοπίζονται στις ΜΕΘ και στην αιματολογική κλινική. 

«Πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός αναγκών και να προχωρήσουν σε στοχευόμενες προκηρύξεις, με γνώμονα την πληρότητα των κλινικών και μονάδων, σε συνάφεια με το ρυθμό διακίνησης ασθενών» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας του Παπαγεωργίου.

Μείον 52 γιατροί το 2022 στα νοσοκομεία της πόλης

Στις χρόνιες ελλείψεις, προκαλούνται επιπλέον κενά στο υγειονομικό προσωπικό κάθε χρόνο είτε λόγω παραιτήσεων είτε λόγω συνταξιοδοτήσεων. Οι θέσεις αυτές αδειάζουν αλλά δεν αναπληρώνονται άμεσα και σαφώς σε καμία περίπτωση στο μέγιστο βαθμό. 

Μόνο το 2022 από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αποχώρησαν συνολικά 52 γιατροί με παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις, ενώ άδειασαν πολλές περισσότερες θέσεις στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα:

Από το «Ιπποκράτειο» αποχώρησαν 8 γιατροί και 17 νοσηλευτές.

Από το «ΑΧΕΠΑ» 2 γιατροί και 19 νοσηλευτές.

Από τον «Άγιο Παύλο» 4 γιατροί και 17 νοσηλευτές.

Από το «Θεαγένειο» 1 γιατρός και 10 νοσηλευτές.

Από το «Παπαγεωργίου» 8 γιατροί και 13 νοσηλευτές.

Από το «Παπανικολάου «13 γιατροί και 26 νοσηλευτές.

Από το «Γεννηματά» 4 γιατροί και 12 νοσηλευτές.

Από το «Αγ. Δημήτριος» 1 γιατρός και 7 νοσηλευτές.

Από το Ψυχιατρικό νοσοκομείο αποχώρησαν 11 γιατροί, εκ των οποίων οι 10 με συνταξιοδότηση και 79 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 76 επίσης λόγω συνταξιοδότησης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.