ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ

Οι συνταγές της Σαρακοστής από τον Λευτέρη Λαζάρου: Σπαγγέτι με τσίλι και κυδώνια

MakThes Team13 Απριλίου 2019

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

2 κιλά κυδώνια (όστρακα) μικρά σε μέγεθος

400γρ. σπαγγέτι Νο 6

60γρ. πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρό καρέ

40γρ. ελαιόλαδο

8γρ. λάδι τσίλι ή μια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη χωρίς τους σπόρους

7γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

10γρ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά, γιατί έχετε το τσίλι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αχνίζουμε τα κυδώνια σε νερό που βράζει. Τα ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο νερό για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε γρήγορα όταν αρχίσουν να ανοίγουν, για να μη καθυστερήσουμε και μας βράσουν πολύ. Τα βάζουμε σ’ ένα μπολ και τα καθαρίζουμε από το κέλυφός τους. Κρατάμε σε ένα άλλο μπολ 100γρ. ζωμό από τα όστρακα που έχουμε αχνίσει, όσο το δυνατόν περισσότερο φιλτραρισμένο, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει λίγη ακόμα άμμο.
Αφού τελειώσουμε με αυτή τη διαδικασία, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε τα μακαρόνια για 9’-10’.

Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης, το μισό μαϊντανό και το σκόρδο. Αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο το σκόρδο και να μυρίσει ελαφρώς.
Ρίχνουμε 100γρ. ζωμό από τα όστρακα που έχουμε κρατήσει στο μπολ. Αφήνουμε να πάρει μία καλή βράση ο φιλτραρισμένος ζωμός. Προσθέτουμε το μισό λάδι τσίλι ή τη μισή πιπερίτσα και τα καθαρισμένα κυδώνια.
Παίρνουμε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια που έχουν βράσει στο 10λεπτο και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι τσίλι ή την υπόλοιπη πιπερίτσα, το αλάτι, τον υπόλοιπο μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε. Προαιρετικά αν θέλετε ρίχνετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εάν θέλουμε, ξαναγεμίζουμε και λίγα κελύφη με τη ψίχα από τα κυδώνια για στόλισμα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.