ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο «ιοί» που ανησυχούν την κυβέρνηση

Νίκος Οικονόμου01 Μαρτίου 2020

Ένα παλιό και ένα νέο πρόβλημα καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το παλιό είναι το προσφυγικό που αποτελεί το βασικό αγκάθι της κυβέρνησης εδώ και καιρό και το νέο είναι ο κορονοϊός που εισήλθε ορμητικά στην καθημερινότητα των πολιτών, με τη γνωστοποίηση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας. Και οι δύο «ιοί» αναμένεται να τεστάρουν τις αντοχές, αλλά και την ικανότητα της κυβέρνησης σε έναν πολύ σημαντικό τομέα, που λέγεται διαχείριση της καθημερινότητας.

Το μεταναστευτικό οξύνθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση από τη μια να κάνει έναν ελιγμό και από την άλλη να σκληραίνει τη στάση της στο «διά ταύτα». Βλέποντας την έξαρση των επεισοδίων που προκλήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας μεταξύ των κατοίκων σε Μυτιλήνη και Χίο και των δυνάμεων των ΜΑΤ, το Μέγαρο Μαξίμου σε μία κίνηση με προφανή στόχο την εκτόνωση της κατάστασης αποφάσισε να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από τα νησιά.

Την ίδια στιγμή σκλήρυνε τη στάση της, θέτοντας τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής προ των ευθυνών τους. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι ορισμένοι τοπικοί άρχοντες ανέχονται και σε κάποιες περιπτώσεις υποδαυλίζουν τα επεισόδια και τις βίαιες αντιδράσεις των κατοίκων στις περιοχές όπου έχει αποφασιστεί η δημιουργία των κλειστών κέντρων. Μάλιστα, με τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να χυδαιολογεί κατά του πρωθυπουργού και να αρνείται το διάλογο για την εξομάλυνση της κατάστασης, ανέβασε τους τόνους απέναντί του.

Στο «διά ταύτα», που είναι η κατασκευή των νέων κλειστών κέντρων, η κυβέρνηση προχωρά στην πιο αποφασιστική υλοποίηση του σχεδιασμού της για τη δημιουργία των κλειστών κέντρων. «Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος τελικά των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδος και τελικά στην Ευρώπη, αλλά σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης.

Βέβαια, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών και ο εγκλωβισμός ανδρών των ΜΑΤ στο στρατόπεδο υπό βροχή μολότοφ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση. «Αν υπήρχε διαφορετική στάση από τους αστυνομικούς που δέχθηκαν επίθεση, θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα», σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν από τα νησιά του Βορείου Αιγίου, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για τη διαχείριση του μεταναστευτικού καθώς ούτε άλλη πρόταση υπάρχει στο τραπέζι ούτε υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των κλειστών κέντρων.

Σε θεσμικό επίπεδο πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με ρυθμίσεις για επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Σε αυτό προβλέπεται η υποβολή του αιτήματος ασύλου να γίνεται τη στιγμή της υπογραφής, η επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγών και η παροχή κινήτρων στους δικηγόρους, για να εξετάζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τις σχετικές αιτήσεις.

Ο κορονοϊός

Ο κορονοϊός βάζει σε νέες μεγάλες δοκιμασίες την κυβερνητική διαχειριστική ικανότητα. Σε ένα θέμα που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει θετικά τις εξετάσεις που θα κληθεί να δώσει ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα περίπλοκου αλλά και ευαίσθητου, καθώς ακουμπά την υγεία των πολιτών θέματος. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι σχετικές προετοιμασίες έχουν γίνει και ότι η καλύτερη στρατηγική λέγεται καλή και αποτελεσματική άμυνα για να περάσει σχετικά μαλακά το ζήτημα. Ελπίζοντας και στο «Θεό της Ελλάδας» και στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών με την πάροδο του χρόνου και την άνοδο της θερμοκρασίας όσο αποχωρεί ο χειμώνας και έρχεται η άνοιξη.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ομιλία του ενώπιον των μελών του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό «όλοι μας να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και των γιατρών». Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις καμπάνιες ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι «ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανικός».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην ανάγκη «να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού». Εδώ έχουν ενδιαφέρον δύο φράσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος συνέδεσε το πρόβλημα του κορονοϊού με το μεταναστευτικό. «Το μεταναστευτικό αποκτά τώρα μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν, όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορονοϊού και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Συνεπώς τα νησιά μας, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας, πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε», σημείωσε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζεται στον ανώτερο βαθμό ο έλεγχος των συνόρων για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Κρατάμε ακόμη και την ανησυχία που εξέφρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τις επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία. Με πρώτο πιθανό θύμα τα φετινά νούμερα των τουριστών στη χώρα μας.

Η συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε στις εργασίες του Δ’ Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, επιβεβαίωσε το άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

Ειδικότερα, κατά τις διαβουλεύσεις που είχαν τόσο κατ’ ιδίαν όσο και από κοινού με τις δύο αντιπροσωπείες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επιβεβαίωσαν το στενό συντονισμό και την αλληλοϋποστήριξη που υπάρχει σε πολυμερείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει προς το βούλγαρο ομόλογό του την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω ενεργειών, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και καλόπιστο διάλογο, στη βάση πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Φεβρουαρίου/1 Μαρτίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.