ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας πιέζει τον Μπουτάρη να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου

MakThes Team26 Φεβρουαρίου 2019

Της Κατερίνας Καραμπατάκη

Η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη στη «ΓΕΦΥΡΑ», στο σχέδιο δηλαδή που στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη λεηλασία της κεντροαριστεράς και ιδίως του ΚΙΝΑΛ,  σηματοδοτεί την πορεία ευρύτερων των πολιτικών εξελίξεων.

Το πρώτο ερώτημα, βέβαια, είναι πόσο σοβαρά πήρε ο Μπουτάρης την παρουσία του. Θα μείνει πιστός στο άνοιγμα προς τον Τσίπρα ή θα θυμηθεί ότι είναι «πιο ΠΑΣΟΚ από τους ΠΑΣΟΚους»; Ας υποθέσουμε ότι θα επιμείνει. Σε μια τέτοια περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ως προπαρασκευαστική για την Κεντρική Επιτροπή που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, θα κινηθεί γύρω από την πιθανότητα της υποψηφιότητάς του με το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί διακαώς το «ναι» του Μπουτάρη στην πιεστική πρόταση που του έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, για να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι με τον Μπουτάρη στη… σημαία μπορεί να εμφανιστεί πειστικό κι ελκυστικό το εγχείρημα του «προοδευτικού μετώπου απέναντι στην ακροδεξιά», το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ανάχωμα, που θα περιορίσει την συρρίκνωση της εκλογικής του επίδοσης.

Θα ρωτήσετε πώς «θα ηγηθεί», από τη στιγμή που οι ευρωεκλογές διενεργούνται με σταυρό και όχι με λίστα; Για χάρη του Μπουτάρη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να αλλάξει το νόμο και να επαναφέρει τη λίστα. Με τον Μπουτάρη στην πρώτη θέση, ο Αλέξης Τσίπρας είναι πεπεισμένος ότι θα πείσει για την «κεντροαριστερή στροφή» του κι ότι θα μπορέσει να πιέσει το ΚΙΝΑΛ εκλογικά. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από την εμβέλεια στην Ελλάδα (μη σας πω ότι εκτός Θεσσαλονίκης ο Μπουτάρης «πουλάει» καλύτερα…), ο δήμαρχος διαθέτει μπόλικη και διεθνώς, καθώς έχει οικοδομήσει προσεκτικά στο διεθνή Τύπο το προφίλ του «εναλλακτικού εξωστρεφούς trendy δημοκράτη».

Άρα, είναι δεδομένο ότι ένα «ναι» του Μπουτάρη θα λύσει τα χέρια του Τσίπρα. Θα πρέπει, βέβαια, να πειστούν όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και ακολούθως να πειστεί και η Κεντρική Επιτροπή. Αλλά αυτό ο Τσίπρας δεν το θεωρεί πρόβλημα. Ακόμη και να μην ψηφιστεί η πρότασή του, θα βρει τρόπο να ξανακάνει ψηφοφορία μέχρι αυτή να περάσει (το έχει κάνει στο παρελθόν).

Εάν κι εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο του Μαξίμου και ο Μπουτάρης ηγηθεί της λίστας του ευρωψηφοδελτίου, οι εθνικές εκλογές πηγαίνουν… στην ώρα τους. Τον Οκτώβριο δηλαδή, με εξάντληση της τετραετίας. Κι αυτό διότι ο Τσίπρας θεωρεί ότι έως τότε θα έχει όλο το χρόνο για να αλλάξει και τον ΣΥΡΙΖΑ- και το όνομα του κόμματος με το οποίο θα κατέλθει στις εκλογές.

Ουσιαστικά πιστεύει ότι στις εθνικές εκλογές πρέπει να εμφανιστεί περισσότερο Τσίπρας και λιγότερο ΣΥΡΙΖΑ, αξιολογώντας τον (προσεχώς) «κεντροαριστερό» εαυτό του ώς το μεγάλο ατού και το «ριζοσπαστικό» ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο μειονέκτημα -βαρίδιο- για την αναμέτρηση με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, πολύ θα τον βόλευε να περάσει το καλοκαίρι του οργανώνοντας το νέο κόμμα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κάτι σαν συνιστώσα…

ΥΓ: Πάντως, σήμερα από το πρωί, ο Γιάννης Μπουτάρης βρίσκεται στην Αθήνα για τα κρίσιμα ραντεβού του με ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης. 

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.