ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο δρόμος μέχρι τις εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία

Νίκος Οικονόμου08 Ιανουαρίου 2023

Έτοιμος είναι ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης και της ΝΔ προς τις εκλογές. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα από την πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και οριστικοποίησε τις σχετικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια των εορταστικών του διακοπών στα Χανιά. Εκεί, με θέα το Αιγαίο ο πρωθυπουργός δημιούργησε έναν καθαρό διάδρομο τουλάχιστον δύο μηνών έως την προκήρυξη των εθνικών εκλογών της απλής αναλογικής, ένα διάδρομο που συζητήθηκε και οριστικοποιήθηκε στην πρώτη ουσιαστικά προεκλογική σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης και ο γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας Χάρης Θεοχάρης, τέθηκαν επί τάπητος οι πολιτικές προτεραιότητες του αμέσως προσεχούς διαστήματος, ο τρόπος που θα επικοινωνηθεί το κυβερνητικό έργο, οι πολιτικές προκλήσεις της επόμενης τετραετίας, αλλά και οι πρωθυπουργικές περιοδείες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη τετραετία η λέξη κλειδί είναι «αύξηση των μισθών», γεγονός που ενισχύει την εντύπωση ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να στρέψει την προεκλογική αντιπαράθεση στο γήπεδο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελική απόφαση για εκλογές μετά τον Απρίλιο είχε να κάνει και με την εκκίνηση του market pass που ξεκινά από τον Φεβρουάριο, ενώ και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο εορταστικό του μήνυμα θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η απόφαση το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την τετραετία 2023-2027, το οποίο ετοιμάζουν ο Χάρης Θεοχάρης και ο Άκης Σκέρτσος και στο οποίο συνεπικουρούν ο Παύλος Μαρινάκης και ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, να είναι έτοιμο εντός του Ιανουαρίου. Βασικές του προτεραιότητες θα είναι οι μισθοί και η ενίσχυση των εισοδημάτων, η υγεία, η δικαιοσύνη και η ασφάλεια του πολίτη. Επίσης στον τομέα του κυβερνητικού έργου εντάσσεται και η απόφαση του πρωθυπουργού να μην ανακοπεί η παραγωγή του κυβερνητικού έργου, καθώς αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα «βαριά χαρτιά» της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών. «Τα μολύβια κάτω» συνεπώς δε θα ισχύσει την προεκλογική περίοδο.

Το ταχύτερο δυνατόν αναμένεται να κλείσουν και οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Το γεγονός ότι με το που τελείωσε ο Δεκέμβριος επισημοποιήθηκε η τελική κατανομή των εδρών σε όλη την επικράτεια που προκύπτει από τη νέα απογραφή διευκολύνει την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων του κόμματος, ενώ όπως φάνηκε και στην περίπτωση της παραίτησης του πρώην πλέον βουλευτή Θέμη Χειμωνά το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να σέρνονται θέματα, αλλά επιζητεί τις άμεσες λύσεις.

Έτσι, ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας, ενώ γίνονται πολλές συζητήσεις και για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σε αυτό ακούγονται εσχάτως έντονα τα ονόματα του ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος περιόδευσε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, τον οποίο ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται απόλυτα στα οικονομικά ζητήματα και την πρώην αθλήτριας.

Επίσης από τη Θεσσαλονίκη εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για τη συμμετοχή του πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάνου στο Επικρατείας. Ο ίδιος τονίζει σε όλους τους τόνους ότι το θέμα δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα των συναντήσεών του με τον πρωθυπουργό, κάτι βέβαια που δεν αποκλείει να γίνει το επόμενο διάστημα. Το κούμπωμα πάντως της λήξης της θητείας του στο ΑΠΘ με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ταιριάζει καλά…

Ο στόχος της αυτοδυναμίας

Όλα αυτά έχουν ως τελικό στόχο την εξασφάλιση από την ΝΔ της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, όποτε και αν αυτές τελικά στηθούν. Για το λόγο αυτό έχουν βγει ήδη τα κομπιουτεράκια και έχουν ξεκινήσει οι υπολογισμοί. Για την πρώτη κάλπη οι «γαλάζιοι» εκλογολόγοι τονίζουν ότι ένα κόμμα για να επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης σε εκλογές με απλή αναλογική θα πρέπει να συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 46%. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί από ένα κόμμα ή από μία συμμαχία κομμάτων.

Ταυτόχρονα πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι σε αυτήν τη συγκυρία η χώρα χρειάζεται μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, για καθαρές και γρήγορες λύσεις στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης της οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν έχει κάνει σαφές ότι επιδίωξή του είναι η αυτοδυναμία, έχοντας ήδη απορρίψει τα όποια σενάρια συγκυβέρνησης.

Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση το εκλογικό σύστημα προβλέπει κλιμακωτό μπόνους εδρών που ξεκινούν από τη στιγμή που το πρώτο κόμμα κατακτά ένα ποσοστό της τάξης του 25% και λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες. Για κάθε επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 0,5% κερδίζει μία επιπλέον έδρα από το μπόνους. Για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας η ΝΔ χρειάζεται τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών να συγκεντρώσει ένα ποσοστό από 37,5% έως 38,5%, ενώ ο στόχος κατά πολλούς θα πρέπει να είναι το 39%, ένας στόχος αρκετά υψηλός, καθώς καλείται να πλησιάσει την εκλογική επίδοση του 2019, όταν είχε συγκεντρώσει 39,85%.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου έδιναν στη ΝΔ ένα ποσοστό κοντά στο 33% με 34% στην πρώτη αναμέτρηση. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αν το ποσοστό αυτό αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία η κυβέρνηση θα «χτίσει» το τελικό της αποτέλεσμα, τότε ο στόχος για μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση μπορεί να επιτευχθεί. Δεδομένου -όπως τονίζουν χαρακτηριστικά- ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις κάλπες το κλίμα πόλωσης θα ενταθεί, τα διλήμματα θα τεθούν πιο επιτακτικά στους πολίτες, ο κίνδυνος της αστάθειας την επόμενη μέρα θα είναι ορατός και παράλληλα η εφαρμογή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών κυρίως στον τομέα της οικονομίας θα έχει αποφέρει συσπείρωση των παλαιών ψηφοφόρων.

Στην πρώτη γραμμή της εκλογικής προσπάθειας

Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη στρατηγική η συμφωνία εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι σαφής ότι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής προσπάθειας θα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παραμένει το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, καθώς, όπως σημειώνουν πολιτικά στελέχη, καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις υψηλότερα ποσοστά δημοφιλίας από την εκλογική απήχηση του κόμματος του, με βάση τις ίδιες μετρήσεις. Για αυτό σχεδιάζεται ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την χώρα, αρχής γενομένης από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή που μας έρχεται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.