ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δημήτρης Μπάσης στο makthes.gr: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα σύμβολο για τους Έλληνες»

Κυριακή Τσολάκη02 Σεπτεμβρίου 2021

Η σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη διαρκεί 22 χρόνια και περιλαμβάνει δύο άλμπουμ με επανεκτελέσεις του συνθέτη («Του νεκρού αδελφού» και «Η αγάπη είναι φωτιά») και πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Είμαι στρατιώτης στο έργο του», λέει στο makthes.gr ο γνωστός ερμηνευτής Δημήτρης Μπάσης. «Είχα την τύχη να κάνω συναυλίες υπό τη διεύθυνσή του, μέχρι και το 2003 που είχε τις τελευταίες του ζωντανές εμφανίσεις», προσθέτει.

Τώρα ο ίδιος μαζί με άλλους τρεις καταξιωμένους ομότεχνούς του (Ρίτα Αντωνοπούλου, Σαββέρια Μαργιολά και Παναγιώτη Πετράκη –σε διπλό ρόλο ερμηνευτή και ηθοποιού ο τελευταίος) θα παρουσιάσουν στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων ένα πρόγραμμα με την Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο θα περιλαμβάνει κομμάτια του συνθέτη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη και Μανόλη Αναγνωστάκη. Πρόκειται για τραγούδια αντίστασης, εξέγερσης, μελωδικά, λυρικά, ερωτικά κ.α. «Όταν ερμηνεύεις αυτά τα τραγούδια τα συναισθήματα είναι μοναδικά, έντονης συγκίνησης, αλλά και μεγάλου άγχους γιατί αναμετράσαι κάθε φορά με τους προκατόχους αυτών των έργων, τους πρώτους εκτελεστές. Συνήθως ο Μπιθικώτσης ήταν ο βασικός λαϊκός τραγουδιστής του Μίκη οπότε υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι τραγουδάς κομμάτια που κλείνουν μέσα τους ολόκληρη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, αλλά και η μεγάλη υπερηφάνεια γιατί οι συναυλίες αυτές γίνονται με την ευλογία του Μίκη. Νιώθω μεγάλη τιμή που συμμετέχω στην ορχήστρα αυτή», τονίζει ο ερμηνευτής.

Ωστόσο, αλλιώς τραγουδούσε κομμάτια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη όταν τον πρωτογνώρισε κι αλλιώς τα τραγουδάει τώρα, όπως υποστηρίζει. «Όταν ακούω τότε τον εαυτό μου, νιώθω ότι τώρα πραγματικά έχω ωριμάσει και είμαι λιγάκι καλύτερος. Αυτό ανακαλύπτω. Επειδή κατά καιρούς γυρίζω πίσω και ακούω πώς ήμουν θεωρώ ότι μετά από τόσα χρόνια έχει ωριμάσει και η φωνή μου και ο τρόπος ερμηνείας μου. Πάντοτε αντιμετωπίζω τα έργα αυτά του Μίκη με μεγάλο σεβασμό, χωρίς υπερβολές και χωρίς να θέλω να αλλοιώσω την πρώτη εκτέλεση, βάζοντας δικά μου πράγματα. Άλλωστε, τα χρόνια που έζησα τον Μίκη από κοντά και κάναμε συναυλίες μαζί, δεν ήθελε πολλές αλλαγές στα έργα του, ήθελε να είναι κοντά στις πρώτες εκτελέσεις», επισημαίνει.

Εκφράζεται πάντα με μεγάλο σεβασμό για τον εθνικό μας δημιουργό, όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί. «Αυτή τη στιγμή ο Μίκης Θεοδωράκης είναι το μεγαλύτερο ζωντανό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού, μια ολόκληρη ιστορία και ένα σύμβολο για τους Έλληνες. Συμβολίζει πάρα πολλά: τους αγώνες της μεταπολίτευσης, την ενότητα. Το ‘Τραγούδι του νεκρού αδελφού’ γράφτηκε για τον Εμφύλιο τη δεκαετία του ’50. Το έργο κλείνει με το κομμάτι ‘Ενωθείτε’ που θέλει να σηματοδοτήσει ότι όλοι είμαστε Έλληνες», υποστηρίζει.

Για την παρουσία του δημιουργού στα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά συμβαίνοντα της χώρας ο Δημήτρης Μπάσης λέει: «Κατά καιρούς μιλάει με επιστολές του και παίρνει θέση στα πράγματα, άλλωστε δεν χρειάζεται να βγαίνεις μπροστά σε ένα μπαλκόνι για να δώσεις το ‘παρών’. Νομίζω ότι οι επιστολές του κάθε φορά είναι πολύ σημαντικές γιατί μιλάει για όλα αυτά που συμβαίνουν. Έχω καιρό να τον δω τώρα λόγω κορονοϊού, γιατί πήγαινα και τον επισκεπτόμουν, αλλά είναι ένας άνθρωπος που ενημερώνεται για όλη την επικαιρότητα. Μπορεί να μην τον βλέπουμε σε συναυλίες ή σε κάποιο μπαλκόνι μετά το Μακεδονικό που είχε πάρει θέση αλλά είναι πολύ ενεργός». 


 

«Οι καλλιτέχνες θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα υποστεί τις δυσκολίες»

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η δραστηριότητα του Δημήτρη Μπάση για το φετινό καλοκαίρι. Μετά από 15 μήνες παύσης, αν εξαιρέσει κανείς το περυσινό δίμηνο των εμφανίσεων με τους πολλούς περιορισμούς, ο ίδιος πραγματοποιεί και προσωπική περιοδεία σε όλη την Ελλάδα μαζί με τους μουσικούς του. «Ξαναπιάσαμε τα μουσικά όργανα, ανεβήκαμε στις σκηνές, ένας κλάδος που σιώπησε για πάρα πολλούς μήνες και αριθμεί πάνω από 120000 άτομα εκτός από τους εκπροσώπους του που έχουν αναγνωρισιμότητα».

Περιγράφει την πρώτη στιγμή που πάτησε στη σκηνή μετά από τόσο καιρό: «Ήταν πολύ συγκινητικό. Ήταν κάτι που το περιμέναμε πάρα πολύ εγώ και οι μουσικοί μου. Ήταν εξαιρετική και η ανταπόκριση του κοινού, που γενικά φέτος γεμίζει τους χώρους στις παραστάσεις και στις συναυλίες, το οποίο σημαίνει ότι και σε αυτούς λείψαμε. Δεν έλειψε μόνο σε μας το να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Ο κόσμος με το χειροκρότημά του, αλλά και με το βλέμμα του, αφού πολλές φορές επικοινωνώ και με τα μάτια μαζί του, είναι σαν να μας λέει: πάμε ξανά να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια κανονικότητα».

Τέλος, μιλά για όσους ενώ έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα θέαμα με πρόσκληση προτιμούν να πληρώσουν κανονικά εισιτήριο για να στηρίξουν τους καλλιτέχνες και τον πολιτισμό. «Το δικό μας είναι ένα λαμπερό επάγγελμα και πολλές φορές όταν εκφράζεις τα προβλήματα του κλάδου σου προκαλείται κατακραυγή. Κάποιοι όμως αναγνωρίζουν πόσο δύσκολα περάσαμε και στηρίζουν τον χώρο πληρώνοντας εισιτήριο. Τους ευχαριστώ μέσα από αυτή τη συνέντευξη. Σκεφτείτε ότι από εδώ και πέρα που αναμένεται να πυκνώσουν τα λογκντάουν όπου υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο σε πόλεις που μπαίνουν στο κόκκινο, οι καλλιτέχνες και κυρίως οι μουσικοί θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα υποστεί τις δυσκολίες. Δυστυχώς, δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό, αν και νομίζαμε ότι εμβολιασμένοι θα το καταφέρναμε!», καταλήγει ο Δημήτρης Μπάσης.

INFO

Εκδήλωση: «Τρεις ποιητές Αγωνιστές της Ελευθερίας μέσα από τη Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Γιάννης Ρίτσος, Τάσος Λειβαδίτης και Μανόλης Αναγνωστάκης»

64ο Φεστιβάλ Φιλίππων

Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου στις 8.30μμ

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πληροφορίες: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας: 2510.220876-7 &Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 2510-620566

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.