ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νοσοκομειακοί γιατροί: Σε 24ωρη απεργία σήμερα

MakThes Team23 Φεβρουαρίου 2021

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για σήμερα, Τρίτη, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καλώντας σε συγκέντρωση στις 10:30 στο υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για τις 16/2 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.

Η ΟΕΝΓΕ μεταξύ άλλων διεκδικεί μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, εμβολιαστικά κέντρα στην ΠΦΥ, άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αυξήσεις στους μισθούς και έγκαιρη πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ):

«Οι Υπουργοί Υγείας και οι διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ με τις απαράδεκτες ενέργειές τους των τελευταίων ημερών, διαψεύδουν στην πράξη το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν «θωράκισης» και περί δήθεν «πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού».

Συγκεκριμένα, μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΜΕΘ της Αττικής (85 έως 90% του συνόλου των κλινών είναι ήδη καλυμμένες) βεβιασμένα και πρόχειρα μετατρέπουν κλίνες ΜΕΘ non-Covid σε κλίνες ΜΕΘ Covid (μόνο στο «Αττικό» και στο «Θριάσιο» 15 συνολικά) και μάλιστα για άλλη μια φορά δίνουν εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού (πχ. 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το νοσοκομείο «Νίκαιας» και 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το «Τζάνειο» προς το «Αττικό»).

Έτσι:

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid-19 αλλά και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς λοιπής νοσηρότητας.

Πάλι ανακυκλώνεται με αναγκαστικές μετακινήσεις το ίδιο ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό για να κουκουλωθούν όπως όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά γιατί απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει.

Μετατρέπεται ακόμα περισσότερο η δημόσια περίθαλψη σε μονοθεματικό σύστημα αντιμετώπισης ενός μόνο νοσήματος, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο οι ιδιώτες μεγαλο-κλινικάρχες.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανοικτή επιστολή που είχαμε απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Υγείας από το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί τους, δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής καμιάς απολύτως απάντησης από την κυβέρνηση. Αντίθετα οι διεκδικήσεις μας έχουν συναντήσει την ευρεία αποδοχή και ανταπόκριση από το λαό μας. Πάνω από 200 εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουμε και στηρίζουν τα αιτήματά μας που είναι και δικά τους αιτήματα.

Απαιτούμε:

Να γίνουν επιτέλους όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με το από Μάρτιο 2020 αίτημα της ΟΕΝΓΕ για πρόσληψη όλων των γιατρών που έχουν υποβάλει αίτηση στις διάφορες κατά καιρούς προκηρύξεις.

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων όλων των κλάδων.

Επίταξη άνευ όρων και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τόσο για τη νοσηλεία ασθενών Covid όσο και για τη νοσηλεία ασθενών λοιπής νοσηρότητας.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στην Αττική το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είναι σχεδόν 200.

Οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού θα είναι για άλλη μια φορά αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, παρά τις κωμικοτραγικές της προσπάθειες να μετακυλήσει τις ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς και στους λοιπούς υγειονομικούς.

Στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των ιατρών ΕΣΥ συμμετέχει και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Αναφερόμενη στο θέμα μετακινήσεων ιατρών, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «Η αποδυνάμωση των noncovidΜΕΘ που μοιραία οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας κλινών για να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ covidμε βεβιασμένο και σπασμωδικό τρόπο βάζει σε κίνδυνο ζωές ασθενών και καταδικάζει τα δημόσια νοσοκομεία να ασχολούνται μόνιμα μόνο με ένα νόσημα σε βάρος όλης της λοιπής νοσηρότητας.

Υπενθυμίζουμε πως στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 200 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που πρέπει άμεσα να επιταχθούν άνευ όρων τόσο για noncovid ασθενείς όσο και για covid ασθενείς, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εξήγγειλε, από την πλευρά της, στάση εργασίας για την ίδια μέρα, μεταξύ 9:00πμ και 15:00μμ, και απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη της για συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά τα καλέσματα της ΠΟΕΔΗΝ:

• Στην ΑΤΤΙΚΗ 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

• Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 10πμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

• Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 10πμ στις ΥΠΕ

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί:

• Ένταξη στα ΒΑΕ

• Χαρακτηρισμό θανάτου συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα

• Μονιμοποίηση εκτάκτων

• Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση

• Αυξήσεις στους μισθούς

• Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας

«Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται ένα χρόνο τώρα επί των επάλξεων του υγειονομικού πολέμου, εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας μαζί με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.

Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1δις ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται εφέτος κατά 572εκατ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι αν και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών. Η όποια προσπάθεια αναβάθμισης στηρίζεται σε δωρεές που γίνονται λόγω πανδημίας.

Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Η ανοσία από τον εμβολιασμό αργεί. Η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ στην κοινότητα και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ.

Τα Νοσοκομεία είναι προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.