ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Πρώτα στην κάλπη και μετά για μπάνιο!

Νίκος Οικονόμου30 Ιουνίου 2019

Με το βλέμμα στραμμένο στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας εισέρχεται στην τελική ευθεία των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ. Έχοντας συμπληρώσει πια τα βασικά στοιχεία της προεκλογικής του τακτικής, ο πρόεδρος της ΝΔ μπαίνει… στο γήπεδο, για να αγωνισθεί ξανά από την αρχή και όχι απλά για να παίξει το δεύτερο ημίχρονο. 

Γιατί, όπως συχνά τονίζει το τελευταίο διάστημα στις παρεμβάσεις του, η κάλπη στις 7 Ιουλίου δεν είναι μισογεμάτη με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, αλλά άδεια και πρέπει να ξαναγεμίσει.

Στις τακτικές κινήσεις το γαλάζιο θεματικό παζλ σιγά σιγά συμπληρώνεται.

Στην Πάτρα ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ισχυρή ανάπτυξη, που θα φέρει νέο πλούτο και δουλειές, στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε το σχέδιό του για μία εθνική και οικονομική αντεπίθεση της Μακεδονίας, την περασμένη Παρασκευή αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ψηφιακό κράτος, τις προτάσεις του για τη μετανάστευση, τα μεγάλα έργα και την πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, ενώ στην Ελευσίνα γνωστοποίησε τις πτυχές του κοινωνικού προγράμματος της ΝΔ. Ενός προγράμματος που κρίνεται πολύ κρίσιμο, καθώς η δυναμική προσέλκυση ψηφοφόρων από τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το εκλογικό αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής.

Οι προτεραιότητες εδώ είναι πέντε. Η πρώτη προβλέπει τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάληξη σε δυο βασικούς συντελεστές ΦΠΑ (22% και 11%). Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, με τις πρώτες μειώσεις φόρων να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό του 2020 και να ισχύουν από 1/1/2020.

Η 2η προτεραιότητα έχει να κάνει με νέες δουλειές, οι οποίες είναι κατά τον κ. Μητσοτάκη η καλύτερη κοινωνική πολιτική. «Η καλύτερη αντιμετώπιση της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα, τα οποία είναι χρήσιμα. Η καλύτερη μακροχρόνια πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια, η οποία πλήττει κυρίως τους μακροχρόνια ανέργους, είναι οι καινούργιες δουλειές, οι οποίες θα έρθουν μόνο με μία έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και αυτήν την έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να τη φέρει μόνο μία κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει συχνά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η 3η προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικογένειας και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Και μέρος αυτού του σχεδίου είναι η χορήγηση εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από έλληνες πολίτες. Το επίδομα αυτό θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ακόμη προβλέπεται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων, η δέσμευση ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού και η ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων, τα οποία ανακουφίζουν τους εργαζόμενους γονείς.

Η 4η προτεραιότητα του κοινωνικού προγράμματος της ΝΔ αφορά τη βοήθεια προς τους πιο αδύναμους. Σύμφωνα με το κοινωνικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 780 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα σε 1 δισ. ευρώ και από αυτό θα ωφεληθούν περίπου 800.000 πολίτες. 

«Θέλουμε να ενισχύουμε και τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατομμύρια, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη στήριξη, που τόσο απαραίτητη είναι όταν βρεθούν εκτός εργασίας. Επιμένω όμως και στην ανάγκη οι μακροχρόνια άνεργοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Θα ξεκινήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με τον ΟΑΕΔ, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χορήγησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 νέους ανέργους, οι οποίοι μπορούν και έχουν τις γνώσεις να εκπαιδευτούν ψηφιακά σε νέες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας», σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Η 5η προτεραιότητα αφορά την φροντίδα, ώστε το μέρισμα της επιτυχίας από την ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των μετόχων των επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων. Αυτό σημαίνει μείωση του φόρου σε όλες τις επιχειρήσεις από 28% σε 20% και του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%, αλλά και διευκόλυνση των επιχειρήσεων με μείωση της γραφειοκρατίας και βελτίωση της ρευστότητας. Ταυτόχρονα όμως, και σε αυτό επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ, θα υπάρξει και μία συμφωνία αλήθειας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Από τη μία μείωση φόρων και εισφορών, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και από τη μεριά των επιχειρήσεων πρέπει να υπάρξει η διάθεση για να επενδύσουν στη χώρα, να πληρώσουν φόρους και εισφορές, να προστατεύσουν το περιβάλλον και κυρίως να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους.

Στο επίκεντρο της προσοχής της ΝΔ έχει μπει τις τελευταίες ημέρες και το ζήτημα της αποχής, καθώς η αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ή το ποιο κόμμα θα καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή μπορεί να κριθούν σε λίγους ψήφους. Γι’ αυτό και το συνεχές κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμμετοχή στις κάλπες της Κυριακής. «Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμούς ούτε για χαλαρή ψήφο, ούτε για λάθος επιλογές ούτε για αποχή, ούτε για μπάνια ούτε για χαλαρότητα. Πρώτα ψήφο, λέω στη νεολαία, και μετά μπάνιο. Ή αν θέλετε να πάτε για μπάνιο, πρώτα οι κάλπες που είναι μέχρι τις 7 ανοιχτές», τονίζει στις τελευταίες του παρεμβάσεις ο κ. Μητσοτάκης.

Προσθέτοντας μάλιστα εσχάτως και το σενάριο επαναληπτικών εκλογών μέσα στο καλοκαίρι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία. «Κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της ισχυρής εντολής που διεκδικώ ή νέων περιπετειών. Είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός να λάβει ισχυρή εντολή, για να αλλάξει τη χώρα. Διότι διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο», σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην Εύβοια.

Ισχυρή εντολή, έτσι ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ύστερα από 10 δύσκολα χρόνια και την Οδύσσεια που πέρασε η χώρα η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Ιουνίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.