ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

"Ναυάγησε" το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων

Φανή Σοβιτσλή04 Ιουλίου 2019

Χωρίς αντίκρισμα φαίνεται ότι θα είναι η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται έως την 1η Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, όπως και όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε ειδικό λογαριασμό. Και αυτό, καθώς σχεδόν κανένας δήμος στη χώρα δεν πρόκειται να καταθέσει τα χρήματα του, την στιγμή που επίκειται αλλαγή της κυβέρνησης και οι αιρετοί ποντάρουν στο ότι η επόμενη αν δεν καταργήσει την απόφαση, τουλάχιστον θα την επανεξετάσει.

Σύμφωνα με παράγοντες της αυτοδιοίκησης, επί της ουσίας η απερχόμενη κυβέρνηση το μόνο που επιχειρεί να κάνει είναι να… τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις και τις εκκρεμότητές της, καθώς ή νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), καταργεί ήδη την προηγούμενη του Ιανουαρίου 2019 που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου του αυτοδιοικητικού κόσμου, της οποίας η ισχύς είχε προσωρινά παγώσει έως την 1η Ιουλίου 2019.

«Ο κ. Χουλιαράκης ουσιαστικά αντικαθιστά όλα τα άρθρα της καταργούμενης απόφασης και ορίζει πως η νέα απόφαση ισχύει από 1η Σεπτεμβρίου 2019, δίνοντας μια δεύτερη παράταση για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο αυτό είναι δώρον άδωρον για τους δήμους, αφού οι αιρετοί και θα θεσμικά τους όργανα ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, είχαν κηρύξει πόλεμο στην κυβέρνηση για την απόφαση της να τους υποχρεώσει να καταβάλλουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα» ανέφεραν, μιλώντας στο makthes.gr δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης. Τόνισαν ακόμη πως ως προς την ουσία της απόφασης, εντοπίζονται μεταβολές εν συγκρίσει με την προηγούμενη, οι οποίες όμως δεν έχουν σημασία στο παρόν χρονικό σημείο, καθώς επίκειται αλλαγή κυβέρνησης και έως την 1η Σεπτεμβρίου (που ορίζεται ως χρόνος έναρξης ισχύος), οι νέοι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών ενδεχομένως επανεξετάσουν το περιεχόμενό της.

Οι δήμαρχοι υπενθύμισαν άλλωστε πως οι συλλογικές αποφάσεις και αντιδράσεις των δημάρχων υπήρξαν σθεναρές όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε κάθε νομοθετική και κανονιστική κίνηση που επιχειρούσε να αλώσει τη διαχείριση των πόρων των ΟΤΑ.

ΚΕΔΕ: «Η απόφαση εξαρχής ήταν θεσμικό ατόπημα»

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο πρόεδρος Γ. Πατούλης σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, τη χαρακτήρισε θετική, επισημαίνοντας ότι η ολιγόμηνη παράταση δίνει «οξυγόνο» στους δήμους. Ωστόσο όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί θεσμικό ατόπημα με στόχο την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των επίμαχων διατάξεων και των, σε εκτέλεση αυτών, υπουργικών αποφάσεων.

Μάλιστα τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι το σίριαλ των ταμειακών διαθεσίμων, που ξεκίνησε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) το 2015 και συνεχίστηκε με αλλεπάλληλες προσπάθειες της απερχόμενης κυβέρνησης να επέμβει στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, στέφεται με αποτυχία, και πως ιδίως, η δεύτερη παράταση για τον Σεπτέμβριο, αναμφίβολα αποτελεί νίκη των αγώνων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, που κατάφεραν αποτρέψουν την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.