ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

NANOTEXNOLOGY 2022: Νέες τεχνολογίες στην «πράσινη» ενέργεια και επαναστατικές θεραπείες

MakThes Team04 Ιουλίου 2022

Βιοκατασκευές και Βιοεκτυπώσεις στην Αναγεννητική ιατρική, νευροηλεκτρονικά υβριδικά συστήματα, νέες μέθοδοι αντιμετώπισης του Covid 19, οι τελευταίες εξελίξεις στα εμβόλια κατά του καρκίνου, αλλά και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των οργανικών ηλεκτρονικών και των προηγμένων υλικών, θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2022 που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, οι εργασίες του Συνεδρίου στο οποίο συμμετέχουν live και on-line διεθνούς φήμης επιστήμονες, ξεκίνησαν με την εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του HOPE-A, καθηγητή Στέργιου Λογοθετίδη.

Ο καθηγητής Ravi Silva από το Πανεπιστήμιο του Surrey, μίλησε για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Ο Ravi Silva έχει εστιάσει την έρευνά του στα οργανικά ηλεκτρονικά με στόχο την πρόσβαση όλων στη φθηνή ενέργεια μηδενικών ρύπων (4/7 11.00-11.30)

To Διεθνές Πολύ-Συνέδριο NANOTEXNOLOGY 2022 που διοργανώνεται από το Εργαστήριο LTFN του ΑΠΘ και τον Σύνδεσμο HOPE-A, περιλαμβάνει τρία Διεθνή Συνέδρια και πλήθος από ειδικές Θεματικές Ενότητες όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της Νανοτεχνολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας, των Προηγμένων Υλικών, των Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, της Νανοϊατρικής, των ΤΠΕ, της Πράσινης Ενέργειας και της Ψηφιακής Καινοτομίας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι περισσότερων από 500 Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς και εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Οι τελευταίες εξελίξεις από τον χώρο της Νανοϊατρικής & των οργανικών ηλεκτρονικών

O καθηγητής Andreas Offenhaeusser από το Ερευνητικό Κέντρο Juelich, στην Γερμανία, ένας από τους δεκάδες προσκεκλημένους ομιλητές του NANOTEXNOLOGY 2022, θα μιλήσει την Τρίτη 5 Ιουλίου (11.00-11.30) με θέμα: «Μηχανική της νευροηλεκτρονικής διεπαφής με εργαλεία νανοκλίμακας» (Engineering the Neuro-electronic Interface with Nanoscale Tools).

Σύμφωνα με τον A.Offenhaeusser, o τρόπος με τον οποίο το δίκτυο διασυνδεδεμένων νευρώνων επεξεργάζεται τις πληροφορίες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές προκλήσεις σήμερα.

Τα νευροηλεκτρονικά υβριδικά συστήματα βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα. Η βέλτιστη προσέγγιση για τη μελέτη της ηλεκτροφυσιολογικής δραστηριότητας των νευρώνων in vitro και in vivo εστιάζει σε μικροδομημένα ηλεκτρόδια, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν ειδικές συσκευές .

Την ίδια ημέρα (17.30-18.00) ο καθηγητής Weishan Huang, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ανοσοπαθολογίας του Louisiana State University, μιλά για νέες διαγνωστικά και θεραπευτικά σχήματα του SARS-CoV-2.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία του Prof. Lorenzo Moroni καθηγητή Αναγεννητικής Ιατρικής με εξειδίκευση στις Βιοκατασκευές (Biofabrication for Regenerative Medicine) στο Ινστιτούτο Merlin του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία. Ο καθηγητής Lorenzo Moroni ως επίσημος ομιλητής την Τρίτη 5 Ιουλίου, στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης του ΝΝ22, θα μιλήσει με θέμα «Βιοκατασκευές στην αναγεννητική ιατρική: από τα υφασμάτινα ικριώματα έως τη βιοεκτύπωση» (Biofabrication in regenerative medicine:from textile scaffolds to bioprinting) .

Στη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης (Τρίτη 5 Ιουλίου 19.00-19.30) ο καθηγητής Paul Blom εκτελεστικός Διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Plank για την Έρευνα των Πολυμερών (Γερμανία), πραγματοποιεί ομιλία με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των OLED.

Η καθηγήτρια της Βασιλικής Εταιρείας στο τμήμα Φυσικής του Imperial College, Jenny Nelson, στη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης του Συνεδρίου θα αναφερθεί στα «προηγμένα μοριακά υλικά για μετατροπή ηλιακής ενέργειας με απόδοση που αγγίζει το 20%».

O καθηγητής Θωμάς Ανθόπουλος από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας θα μιλήσει την Τετάρτη 6 Ιουλίου (14.30-15.00) για τα «Βιώσιμα Ηλεκτρονικά Νέας Γενιάς με τεχνικές κατασκευής στη νανοκλίμακα». Η έρευνα του κ Ανθόπουλου τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην ανάπτυξη βελτιωμένων υλικών και διατάξεων για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στη συλλογή και παραγωγή ενέργειας, τα ηλεκτρονικά, τις οθόνες , τον φωτισμό και τους αισθητήρες.

Μεταξύ των διαλέξεων της Πέμπτης 7 Ιουλίου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν αυτές του καθηγητή Κωνσταντίνου Κούσουλα (Lousiana State University) με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου και του καθηγητή Prasad Shastri (University of Freiburg) με τίτλο Βιώσιμη Έρευνα στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση.

Στη διάρκεια του NANOTEXNOLOGY 2022 θα παρουσιαστούν 33 ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία είτε έχουν συντονιστικό ρόλο, είτε συμμετέχουν ελληνικοί φορείς και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δεκάδες θεματικά workshops (οργανικά ηλεκτρονικά, γραφένιο, 3D printing, bioprinting, επιχειρηματικές συναντήσεις και συναντήσεις stakeholders για ευρωπαϊκά προγράμματα) .

Στο χώρο του Συνεδρίου (ξενοδοχείο Porto Palace) λειτουργεί η NANOTEXNOLOGY EXPO με τη συμμετοχή 40 εταιρειών καινοτομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.