ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναι στο εμβόλιο, όχι στα επικοινωνιακά παιχνίδια

Ιάσων Μπάντιος03 Ιανουαρίου 2021

Αρνητικό είναι το ισοζύγιο της κυβερνητικής διαχείρισης σε σχέση με τον ερχομό του εμβολίου, σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε καμία περίπτωση όμως τα στελέχη του κόμματος δεν «κλείνουν το μάτι» σε όσους τάσσονται κατά του εμβολίου, καθώς καλούν τους πολίτες να προσέλθουν για τον εμβολιασμό τους όταν έρθει η σειρά τους. Σημειώνουν όμως ότι με βάση τη ροή της προμήθειας των εμβολίων οι πρώτοι μήνες του 2021 θα είναι δύσκολοι και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την πρώτη μικρή δόση του εμβολίου, ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα των υπουργών της κυβέρνησης και όχι των υγειονομικών, καθώς και η προετοιμασία νέας χρηματοδότησης των ΜΜΕ για την καμπάνια για το εμβόλιο, αποτελούν σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές επιλογές που αντί να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας που βάλλεται από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, καλύπτουν την ανάγκη πολιτικής επιβίωσης της ίδιας της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική του υψηλού τόνου της αντιπολίτευσης που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά το εμβολιασμό του, καθώς από το προαύλιο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για «εγκληματικές παραλείψεις» στη διαχείριση της πανδημίας και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Απεύθυνε ωστόσο κάλεσμα στους πολίτες υπέρ του εμβολιασμού.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια από την διαχείριση της πανδημίας που έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Να αισθάνονται ανασφάλεια από τις πράξεις και κυρίως από τις εγκληματικές παραλείψεις της. Δεν έχουν όμως κανέναν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια απέναντι στο εμβόλιο και στον εμβολιασμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτήρισε το εμβόλιο «όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», σημειώνοντας πως «μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα, γρήγορα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες».

«Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Οι μέχρι στιγμή δόσεις που έχουν εξασφαλιστεί δεν μπορούν να μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα δημιουργηθεί μία ασπίδα προστασίας απέναντι στον ιό στην κοινότητα, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι το επόμενο φθινόπωρο που οι κλιματολογικές συνθήκες ενδεχομένως να επανέφεραν τον ιό» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να καλέσω όλους και όλες που έχουν ακόμη και σήμερα αμφιβολίες και αισθάνονται επιφυλακτικότητα για το εμβόλιο να προσέλθουν διότι έστω και αργά, έστω και με τους ρυθμούς που γίνεται, θα πρέπει όλοι μας με το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί να σπεύσουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει λόγος επιφύλαξης πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας».

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Δεν δείχνει σοβαρότητα μία κυβέρνηση που θέλει να στήσει επικοινωνιακά σόου για να παραλάβει τρεις κούτες εμβολίων. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σχέδιο. Το σχέδιο αυτό απαιτεί την ενίσχυση ΕΣΥ και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ενίσχυση κυρίως των ευπαθών ομάδων και σκανάρισμα του πληθυσμού με μαζικά δωρεάν τεστ. Αυτό είναι το σχέδιο που μπορεί να μας σώσει και όχι να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνο στο εμβόλιο» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες υγειονομικών ότι ακυρώθηκε ο εμβολιασμός τους επειδή προστέθηκαν στη σχετική λίστα δεκάδες κυβερνητικά στελέχη ο κ. Τσίπρας σε ανάρτηση του επεσήμανε ότι «οι ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι. Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους ‘άριστους’».

Σε σχέση με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για παροχή δωρεάν φαρμάκων και για το 2021 στους χαμηλοσυνταξιούχους στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «ο κ. Μητσοτάκης μετά την κατακραυγή σύρεται πίσω από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα φάρμακα των χαμηλοσυνταξιούχων», καθώς πριν από λίγες ημέρες «αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την οποία δινόταν η δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους» και «μετά την κοινωνική κατακραυγή και μπροστά στο ενδεχόμενο 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους από το νέο έτος φάρμακα που ήταν δωρεάν, αναγκάστηκε τελικά να συρθεί πίσω από αυτό που διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και που ο ίδιος αρνιόταν πεισματικά. Και μάλιστα, να το εμφανίσει με τυμπανοκρουσίες ως προσωπική του επιλογή».

Τα στοιχήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το 2021

Ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά αναμένεται να είναι το 2021 για την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κληθούν να απαντήσουν σε πολλαπλά ερωτήματα που θα κρίνουν εν πολλοίς το πολιτικό μέλλον του κόμματος.

Όλοι ευχόμαστε ότι το νέο έτος θα αποτελέσει η χρονιά που θα αφήσουμε πίσω μας την πανδημία. Όμως δεν θα φύγουν μαζί της και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή δημιούργησε. Έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να αφουγκραστούν και να εκφράσουν τα κοινωνικά προβλήματα, και κατ’ επέκταση τις κοινωνικές ανάγκες. Μόνο εύκολο δεν είναι αυτό για ένα κόμμα που έχει διατελέσει πρόσφατα κυβέρνηση και φέρει ακόμα τα αντανακλαστικά υπεράσπισης των πεπραγμένων της.

Σε δεύτερο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αφήσει στην άκρη, ελέω COVID, τη διαδικασία ανασυγκρότησης του. Βασική εκκρεμότητα είναι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, αλλά και η δημοσίευση του πολιτικού προγράμματος του, που θα αποτελέσει ο κορμός διεκδίκησης εκ νέου της κυβέρνησης, όποτε και αν γίνουν εκλογές.

Πολλές δυσκολίες φαίνεται ότι προκύπτουν και σε σχέση με τον στόχο που τέθηκε να γίνουν τοπικές Συνδιασκέψεις σε κάθε πόλη, για την εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών. Η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ οι διαφωνίες των στελεχών για τον τρόπο πραγματοποίησης των διαδικασιών μέσω του διαδικτύου παραμένουν άλυτες.

Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη της Κουμουνδούρου καλούνται το 2021 να διαμορφώσουν εκείνη τη στρατηγική που θα τους δώσει τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι διεκδικούν με αξιώσεις εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας. Ειδάλλως, μόνο μΊα νέα χρονιά ατάκτως ερριμμένων πολιτικών παρεμβάσεων και εσωστρέφειας μπορεί να είναι.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.01.2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.