ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας από Θεσσαλονίκη για την Τουρκία: Προσφέρουμε διαχρονικά κλάδο ελιάς, αλλά αν χρειαστεί και ξίφος

Νίκος Οικονόμου15 Φεβρουαρίου 2023

«Εμείς προσφέρουμε διαχρονικά κλάδο ελιάς, αλλά αν χρειαστεί και θα προσφέρουμε και ξίφος». Με αυτή τη φράση περιέγραψε την πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία στον απόηχο των ρίχτερ που έπληξαν τη γειτονική χώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μιλώντας σήμερα το βράδυ, Τετάρτη, σε εκδήλωση στη Λέσχη Αξιωματικών της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε ο βουλευτής και πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας Κώστας Γκιουλέκας αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι και ο τουρκικός λαός  θέλει ειρήνη, θέλει σταθερότητα και συνεργασία.

Η υποδοχή και η αναγνώριση από την τουρκική κοινωνία της ελληνικής βοήθειας στην καταστροφή που έπληξε πρόσφατα τη γείτονα είναι ενδεικτική. Η άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας ήταν αυτονόητη. Αυτονόητη είναι και η προσπάθεια που θα καταβληθεί σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ από τη χώρα μας για να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι γείτονές μας.


Αυτό διαβεβαίωσα τον Τούρκο ομόλογό μου και φίλο μου Μελβούτ Τσαβούσογλου την περασμένη Κυριακή.

Όπως τον έχω διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ότι το κοινό συμφέρον των λαών μας είναι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία. Αυτό επιδιώκει διαχρονικά η Ελλάς. Διάλογο. Επί κοινά αποδεκτής βάσης. Δεν θα συμφωνούμε σε όλα. Μπορεί να εκκινούμε από διαφορετικά σημεία. Όταν όμως βάση του διαλόγου αποτελεί η  ανεξαρτησία των κρατών, η εδαφική ακεραιότητα, το Διεθνές Δίκαιο,  το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε οι διαφορές επιλύονται ειρηνικά. Κι αν ακόμη δεν επιλυθούν οριστικά, δημιουργούνται κατανοήσεις, επέρχονται συγκλήσεις.

Αυτονόητη προϋπόθεση: Η εγκατάλειψη των αναθεωρητικών αφηγημάτων, των δογμάτων περασμένων αιώνων», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η οποία βασίζεται σε μία στρατηγική έξι κύκλων:

«Πρώτον ενδυναμώνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Με χώρες όπως η Γαλλία, έχουμε πλέον σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Δεύτερον, έχουμε αναγάγει την ενίσχυση των σχέσεων μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βασική προτεραιότητα με την πολύτιμη πάντα συνδρομή της ομογένειας. Και βλέπουμε ήδη τους καρπούς.

Τρίτον, προωθούμε την εμπέδωση ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, και της Βορείου Αφρικής.

Τέταρτον, προωθούμε την σταθερότητα και την ειρήνη στα Δυτικά Βαλκάνια. Μονόδρομος για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει κομβικό ρόλο στις νέες συνθήκες. Η ιστορία της, η κουλτούρα της, η δυναμική της  μπορούν να την καταστήσουν κέντρο με προφανή οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Πέμπτον, αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με ανερχόμενες δυνάμεις που ασπάζονται τις ίδιες αξίες με εμάς, όπως η Ιαπωνία και η Ινδία.


Και έκτον, ενισχύουμε διαρκώς την παρουσία μας στους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και σε όλα τα πολυμερή Fora», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατέληξε λέγοντας ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα ο κ. Δένδιας μίλησε στην εκδήλωση της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ στο Κιλκίς. «Εδώ σε σας, στους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες νιώθω σαν στο σπίτι μου. Γιατί αυτό το κόμμα είναι το σπίτι μου. Μεγάλωσα σε αυτό το κόμμα. Όπου κι αν είμαι, λέω πάντα ότι εμείς είμαστε ένα λαϊκό κόμμα, εμείς είμαστε ένα γνήσιο λαϊκό κόμμα, ένα κόμμα που νοιάζεται για τον άνθρωπο του μόχθου, για τον νοικοκύρη, για τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία για όλους αυτούς που κρατάνε την κοινωνία.  Λέω ακόμα ότι δεν επιτρέπουμε σε κανένα να θεωρεί ότι αυτός έχει το μονοπώλιο της καρδιάς. Καρδιά έχουν όλοι οι Ελληνες και η δικιά μας, η μπλε καρδιά, είναι μεγάλη και χτυπάει πάρα, πάρα πολύ δυνατά».

Αναφορικά με την κυβερνητική πρόταση της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι θα είναι καθαρή: «Θα πούμε στην κοινωνία ότι μας περιμένουν φουρτούνες, γιατί το ξέρει αυτό ο ελληνικός λαός, αλλά τις φουρτούνες δεν τις φοβόμαστε, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με την πρόταση που θα καταθέσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Αννα Ευθυμίου, Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Μενεμένης-Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής και Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.