ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μπάσκετ: Ο Άρης εκπέμπει σήμα κινδύνου

Ελένη Τσαλκατίδου16 Δεκεμβρίου 2019

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στην ΚΑΕ Άρης την εβδομάδα που προηγήθηκε, καθώς η εντός έδρας ήττα από τον Πανιώνιο, που άφησε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας τους κιτρινόμαυρους, ήχησε ως «καμπανάκι» στα αυτιά όλων. Κάτι σαν «ή τώρα ή ποτέ».

Η κωλυσιεργία όλο το τελευταίο διάστημα στα διοικητικά του συλλόγου, με τον Δημήτρη Γουλιέλμο να θέτει επί της ουσίας αρκετές εβδομάδες πριν τον εαυτό του εκτός ομάδας, η οικονομική δυσπραγία που έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες να έχουν λάβει μόλις 1-2 μισθούς, αλλά και η αγωνιστική κατηφόρα των κιτρινόμαυρων συνθέτουν το παζλ της φετινής άσχημης εικόνας της ομάδας. Ο σύλλογος έχει φτάσει στο χείλος του γκρεμού και αν δεν θέλει να κάνει βουτιά στην Α2, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις, ώστε να αλλάξει άρδην η κατάσταση.

Η παραίτηση του Δημήτρη Γουλιέλμου άνοιξε τον δρόμο για τον σχηματισμό διοίκησης πρωτοδικείου με πρόεδρο τον Χάρη Παπαγεωργίου (που είχε τον ίδιο ρόλο στην ΚΑΕ) και με τις ευλογίες του Ερασιτέχνη, που θα έχει συνεπικουρικό ρόλο. Οι κιτρινόμαυροι επανήλθαν σε ένα γνώριμο γι’ αυτούς διοικητικό σχήμα, αφού κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2012 μετά την παραίτηση του Γιάννη Δαμιανίδη, και μέχρι το 2015 όταν η τότε διοίκηση Αρβανίτη παρέδωσε τις μετοχές στον Νίκο Λάσκαρη.

Η «ΜτΚ» δίνει βήμα σε ανθρώπους που προέρχονται από την οικογένεια του Άρη και έχουν ασχοληθεί σε διοικητικό επίπεδο με τον κιτρινόμαυρο σύλλογο, ώστε να καταθέσουν την άποψή τους για τη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση.

Γουλιέλμος: «Πάλευα μόνος μου, δεν είχα την στήριξη κανενός»

Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Άρης, Δημήτρης Γουλιέλμος, μίλησε για την απόφασή του να αποχωρήσει από την ομάδα και το αν έχει μετανιώσει για την εμπλοκή του στα κοινά του Άρη.

«Είναι προφανές ότι η δική μου προσπάθεια να ενώσω όλους τους Αρειανούς και να κάνουμε μία ομάδα ‘κοινωνικό φαινόμενο’ απέτυχε. Είναι, επίσης, προφανές ότι μπήκε πλέον μπροστά ο Ερασιτέχνης και μία ομάδα άλλων Αρειανών, οι οποίοι θα στηρίξουν την ομάδα για να βγει η χρονιά. Νομίζω ότι θα είναι πιο εύκολο τώρα να συνταχθούν με τον ΑΣ. Εγώ πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από την στιγμή που κάνω κακό στην ομάδα», είπε αρχικά, ενώ αναφέρθηκε με πικρία και στο γεγονός ότι ο ίδιος πάλευε μόνος του:

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι διαφορετικά τα πράγματα και όλοι οι ιστορικοί Αρειανοί να είχαν έρθει να με στηρίξουν. Δυστυχώς, δεν είχα την στήριξη από κανέναν. Πάλευα μόνος μου. Εγώ έδωσα ό,τι είχα και δεν είχα, όλοι το ξέρουν αυτό. Οδηγήθηκα στην απόφασή μου να αποχωρήσω λόγω μίας συνάθροισης παραγόντων και προφανώς με γνώμονα το καλό της ομάδας».

Επίσης, σε ερώτηση για το αν ένιωσε ανεπιθύμητος, είχε να πει: «Φυσικά και το ένιωσα από την στιγμή που μου επιτίθονταν όλοι. Έχω δεχθεί ακόμα και απειλές». Για το αν μετανιώνει που ασχολήθηκε διοικητικά με τον σύλλογο, σχολίασε: «Δεν μετανιώνω που ασχολήθηκα με τον Άρη. Ο Άρης είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ό,τι και να σου κάνει η μεγάλη σου αγάπη, πάντα θα παραμένει τέτοια».

Ταρνατώρος: «Τουλάχιστον ο Άρης θα έχει τώρα διοίκηση»

Ο παράγοντας του Άρη τη «χρυσή» δεκαετία του ‘80 και νυν γενικός διευθυντής του Χολαργού, Φάνης Ταρνατώρος, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις δύσκολες ώρες που περνάει η ομάδα τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο: «Από το καλοκαίρι φώναζα ότι ο Άρης έπρεπε να πάει σε διοίκηση πρωτοδικείου βάσει των δεδομένων που υπήρχαν. Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αυτό έχει επιπτώσεις στο αγωνιστικό κομμάτι. Τουλάχιστον τώρα η ομάδα θα έχει ανθρώπους να την διοικήσουν, γιατί μέχρι τώρα δεν είχε διοίκηση. Ο ίδιος ο κύριος Γουλιέλμος ήταν εξαφανισμένος εδώ και ενάμιση μήνα».

Ερωτηθείς για το πώς κρίνει το γεγονός ότι ο Άρης των τόσων επιτυχιών δεν μπόρεσε να προσελκύσει έναν ισχυρό οικονομικό παράγοντα, που θα προσέφερε την απαιτούμενη ηρεμία στην ομάδα, απάντησε: «Ο Άρης μετά από εμάς δεν γέμισε παράγοντες. Αν δεν έχεις μία στιβαρή διοίκηση, που να ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα, πώς θα έρθουν οι επενδυτές; Δεν έρχονται εξ ουρανού. Ο Άρης θα πρέπει να έχει μία διοίκηση σοβαρή και μετά θα έρθουν τα υπόλοιπα. Είναι λυπηρό να βλέπουμε την ομάδα αυτή να ταλανίζεται κάθε χρόνο από τέτοιου είδους προβλήματα».

Όσο για το αγωνιστικό κομμάτι, ο Φάνης Ταρνατώρος επεσήμανε: «Η ομάδα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θεωρώ ότι βρίσκεται μπροστά στη χειρότερη και πιο επικίνδυνη καμπή της ιστορίας της. Ας ελπίσουμε ότι με τη νέα διοίκηση τα πράγματα θα είναι καλύτερα και η ομάδα θα ενισχυθεί».

Δαμιανίδης: «Ζητούμενο η συσπείρωση»

Ο πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Άρης, Γιάννης Δαμιανίδης, ο οποίος αποχώρησε από τον σύλλογο το 2012 και τον διαδέχθηκε διοίκηση πρωτοδικείου με μπροστάρη τον Λευτέρη Αρβανίτη, δεν θέλησε να σχολιάσει την κατάσταση στην ομάδα. Αρκέστηκε μόνο να πει: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος με αυτά που βλέπω να συμβαίνουν στην ομάδα. Από τότε που ήμουν εγώ στον Άρη κάναμε λόγο για συσπείρωση. Αυτό είναι το ζητούμενο. Συσπειρωμένη η ομάδα δεν θα έχει πρόβλημα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν ορισμένοι, τόσο καλύτερες μέρες θα έρθουν για τον Άρη».

Γαλιλαίας: «Το κακό ξεκίνησε από τον Λάσκαρη»

Ο Χρήστος Γαλιλαίας διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Άρης επί προεδρίας Λευτέρη Αρβανίτη την περίοδο 2012-16. Ο ίδιος, αν και ζει πλέον μόνιμα στην Αμερική, παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στους κιτρινόμαυρους.

«Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τώρα, αλλά προϋπήρχε από τον κύριο Λάσκαρη. Εγώ ήμουν αντίθετος στο να δοθούν οι μετοχές στον προαναφερθέντα, αλλά έγινε. Το κακό ξεκίνησε από εκεί. Όταν αποχώρησε ο κύριος Λάσκαρης άφησε σημαντικά χρέη και προβλήματα. Μπορεί να μην ήταν η πρόθεσή του, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις. Από την πλευρά του, ο κύριος Γουλιέλμος προσπάθησε, είχε καλές προθέσεις, όμως, έκανε λάθος εκτιμήσεις σε πρόσωπα και πράγματα. Υπήρχε φυσικά και ένας πόλεμος προς το πρόσωπό του από Αρειανούς. Το αν η διοίκηση πρωτοδικείου είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν το γνωρίζω. Ξέρω, όμως, ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει, γιατί όταν πολλές φορές προσπαθείς με τον ίδιο τρόπο και δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η λογική λέει ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», είπε.

Ο Χρήστος Γαλιλαίας στάθηκε και στο μόνιμο «αγκάθι» για τον σύλλογο, που δεν είναι άλλο από το οικονομικό: «Το μόνιμο πρόβλημα στον Άρη είναι το οικονομικό. Πέραν τούτου, όμως, όταν κάποιος δεν έχει οικονομική άνεση, θα πρέπει τουλάχιστον να είναι εύστοχος στις επιλογές του, γιατί ακριβώς δεν έχει την πολυτέλεια να διορθώνει τα λάθη του βάζοντας περισσότερα χρήματα. Στον Άρη πουλάμε μυαλό και ιδέα και κανείς δεν σκέφτεται ότι αυτό που λείπει είναι τα χρήματα. Ελπίζω να βρεθεί ένας τρόπος, να εξοικονομηθούν κάποια απαραίτητα κεφάλαια και να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία».

Όσο για το πώς θα μπορούσε να ορθοποδήσει η ομάδα, η λύση που προτείνει είναι η εξής: «Αυτό που είχαμε κάνει την περίοδο της δικής μου θητείας, που και τότε τα πράγματα ήταν δύσκολα, ήταν να συσπειρώσουμε επιφανείς Αρειανούς, οι οποίοι είχαν την άνεση και την διάθεση να διαθέσουν κάποια χρήματα για την ομάδα. Υπήρχε, όμως, εμπιστοσύνη και ήξεραν ότι τα χρήματά τους θα πάνε εκεί που πρέπει να πάνε. Εύχομαι ακόμη κάποιοι επιφανείς φίλοι της ομάδας να μπορούν να το κάνουν».

Ρούσσος: «Έβαλε χρήματα ο Γουλιέλμος, αλλά έκανε λάθη»

Ο Στάθης Ρούσσος υπήρξε μέλος της διοίκησης της ΚΑΕ Άρης επί Λευτέρη Αρβανίτη, παρέμεινε στη θέση του και όταν ήρθε στο σύλλογο ο Νίκος Λάσκαρης, ενώ παραιτήθηκε το 2017. Ωστόσο, από το 2008 μέχρι σήμερα είναι λογιστής της κιτρινόμαυρης ΚΑΕ, με τον ίδιο να δίνει τη δική του διάσταση επί του θέματος: «Δυστυχώς, η παραίτηση του κυρίου Γουλιέλμου άργησε να γίνει, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Ο κύριος Γουλιέλμος έχει βάλει χρήματα στην ομάδα, ωστόσο, διοικητικά το πήγε πολύ άσχημα. Θα έπρεπε να είχε υπάρξει σύμπραξη Γουλιέλμου και επιφανών Αρειανών. Όμως, ο μεγαλομέτοχος πίστεψε ότι μπορούσε να τα κάνει όλα μόνος του. Αυτά πλέον βέβαια ανήκουν στο παρελθόν. Ο Άρης είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα και με την έλευση αυτών των ανθρώπων που ξέρουν τι σημαίνει ΚΑΕ Άρης, θα μπορέσει να βρει τον δρόμο της».

Επίσης, αναφέρθηκε και στον οικονομικό τομέα, τον οποίο ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά: «Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί να γίνουν κινήσεις και να συγκεντρωθούν χρήματα. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος, όμως μιλάμε για τον μπασκετικό Άρη. Τα παλιά χρέη είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τον σύλλογο».

* Δημοσιεύτηκε στις 15 Δεκεμβρίου στη "Μακεδονία της Κυριακής"

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.