ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

"Μπάχαλο" με τις υπηρεσίες δόμησης στους δήμους - 100 μέρες αναμονή για την έκδοση οικοδομικής άδειας

Φανή Σοβιτσλή01 Ιουλίου 2022

Σε τραγέλαφο εξελίσσεται η νομοθετημένη εδώ και 12 χρόνια υποχρέωση των μισών από τους 332 δήμους της χώρας, να συστήσουν και να θέσουν σε λειτουργία Υπηρεσίες Δόμησης, (Υ.ΔΟΜ) προκειμένου να “αποσυμπιεστούν” από το μεγάλο όγκο των φακέλων για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τοπογραφικών οι άλλοι μισοί. Συνολικά 168 δήμοι, εδώ και χρόνια… αναγκάζονται να παρέχουν υποστήριξη σε γειτονικούς που είναι μικρότεροι, επειδή οι τελευταίοι δεν έχουν καθόλου προσωπικό.

Η κατάσταση όμως είναι τραγελαφική, καθώς η σύσταση των νευραλγικών υπηρεσιών για τους δήμους πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Ειδικότερα, από την περασμένη άνοιξη κατατέθηκε στη βουλή νομοθετική ρύθμιση που παρατείνει για μία ακόμη φορά, την από το 2010 νομοθετημένη υποχρέωση, που δεν έχουν εκπληρώσει οι περισσότεροι δήμοι της χώρας να συστήσουν και να λειτουργήσουν Υπηρεσίες Δόμησης στα γεωγραφικά τους όρια. Η τελευταία παράταση για τη διοικητική υποστήριξη των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) το 2021 έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος στις 31 Μαΐου 2022 και θεωρητικά θα έπρεπε οι δήμοι να συστήσουν και να λειτουργήσουν ΥΔΟΜ από την 1η Ιουνίου 2022.

Και όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 168 περίπου ΥΔΟΜ που λειτουργούν σήμερα σε αντίστοιχους δήμους, 13 έχουν μέσον όρο έκδοσης άδειας οικοδομικών αδειών 20 μέρες, 42 έχουν μέσον όρο 50 ημέρες, 44 ΥΔΟΜ 75 ημέρες, 23 υπηρεσίες περίπου 100 ημέρες και 37 ΥΔΟΜ έχουν μέσον όρο έκδοσης πάνω από 100 ημέρες.

Eπίσης, από τους 168 δήμους που διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης, στους 16 λειτουργούν μερικώς και υποστηρίζονται από γειτονικές υπηρεσίες, 4 δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν μηχανικό, ενώ 28 απασχολούν μόνο έναν μηχανικό.

Αντί να δοθεί λύση έρχεται νέα ως τα τέλη του χρόνου

Και αντί η πολιτεία που 12 χρόνια τώρα δίνει συνεχείς παρατάσεις, να στελεχώσει τις ΥΔΟΜ με αναγκαίο προσωπικός σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με αυτοδιοικητικούς παράγοντες και εκπροσώπους της ΚΕΔΕ προγραμματίζει με νέα διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του και θα ψηφιστεί εντός του Ιουλίου να παρατείνει τη διοικητική υποστήριξη των ΥΔΟΜ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Στόχος αυτή τη φορά είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 όλοι οι δήμοι της χώρας να έχουν συστήσει και να λειτουργούν υπηρεσίες δόμησης και να μην δοθεί καμία νέα παράταση.

Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση των υπηρεσιών με το άνοιγμα 150 οργανικών θέσεων προκειμένου να συνδράμουν το έργο των δήμων που έχουν συστήσει ΥΔΟΜ και εξυπηρετούν και γειτονικούς δήμους.

Αναφερόμενος στο θέμα των ΥΔΟΜ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε ενημερώσει τους δημάρχους ότι το υπουργείο Εσωτερικών σκέφτεται να δώσει νέα παράταση.
«Πρέπει πλέον να τελειώνουμε με αυτήν την κυλιόμενη παράταση η οποία δίνεται και ποτέ δεν παίρνουμε καμιά πιο ουσιαστική απόφαση σε σχέση με τη στήριξη των υπηρεσιών δόμησης» σχολίασε ο ίδιος για να προσθέσει «αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι οι υπηρεσίες δόμησης πρέπει να μείνουν στους δήμους – το θεωρώ αδιανόητο να σχεδιάζει κάποιος άλλος πολεοδομικά, χωροταξικά και σε επίπεδο χρήσεων γης, τις πόλεις μας, τους δήμους μας – τότε σχεδιάζουμε ένα σύστημα το οποίο θα φύγει από τη θεώρηση ότι κάθε δήμος μπορεί να έχει τέτοια υπηρεσία».

Οι δήμοι οι οποίοι θα αναλάβουν να έχουν ΥΔΟΜ, είπε ο κ. Παπαστεργίου, θα πρέπει να έχουν το προσωπικό και τους πόρους που απαιτούνται, χωρίς να επιβαρύνουν στην ουσία και τη δική τους λειτουργία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.