ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Ανακυκλώσιμα υλικά της καθημερινότητά μας... έλαμψαν στην πασαρέλα

Δήμητρα Παληγιάννη16 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στα σπίτια μας, όπως χαρτί και συσκευασίες από πλαστικό και αλουμίνιο, βρήκαν τη θέση τους χτες σε μια επίδειξη μόδας με οικολογικά μηνύματα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Λίγο μετά τη δύση του ήλιου και με την απαγγελία του ποιήματος «Η πόλις» του Καβάφη δόθηκε το σήμα έναρξης για το «ταξίδι» της διοργάνωσης «Νέα Παραλία- Νέα πασαρέλα». Για έβδομη συνεχή χρονιά ο σύλλογος "Φίλοι Νέας Παραλίας" της Θεσσαλονίκης έδωσε το παρόν διοργανώνοντας το καθιερωμένο οικολογικά φιλικό event μόδας της πόλης. Λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, η εκδήλωση παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης στο αίθριο του Μεγάρου μουσικής, παρουσία καλεσμένων.

«Μια αλουμινένια συσκευασία από τροφή γάτας ήταν η έμπνευση για ένα από τα φορέματα που είδατε και είμαι σίγουρος πως δεν το καταλάβατε. Επιλέξαμε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα υλικά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους χωρίς επιστροφή», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Οι προσκεκλημένοι που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να κάνουν το δικό τους νοητό ταξίδι στον κόσμο, μέσα από τις δημιουργίες των σχεδιαστών. Πλαστικό, σακούλες, χαρτί, μουσαμάδες, γάντια από λάτεξ, συσκευασίες αλουμινίου, για πολλούς μοιάζουν μόνο ως σκουπίδια που απορρίπτονται στον κοντινό κάδο. Για τους σχεδιαστές όμως που συμμετείχαν σε αυτό το σόου μόδας τα υλικά, που φαντάζουν άχρηστα, μετατράπηκαν σε πρώτη ύλη για τις ιδιαίτερες και εντυπωσιακές δημιουργίες.

Η σχεδιάστρια μόδας Ουράνια Αφεντούλη, είδε για έκτη χρονιά τα ρούχα της στην πασαρέλα της Θεσσαλονίκης. «Είμαι απόφοιτος σχολής Καλών Τεχνών και έτσι ξεκίνησα κι από τότε το περιμένω πώς και πώς κάθε χρόνο. Εμπνεύστηκα τα ταξίδια και τα προσέγγισα από την πλευρά των ζώων, δηλαδή ζώα που συναντάμε σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι χαρτί κουζίνας, χαρτοπολτός, μουσαμάς ζωγραφισμένος στο χέρι και χαρτόκουτα», περιγράφει η κ. Αφεντούλη στο makthes.gr.

Χρειάστηκαν δύο μήνες πυρετώδους δουλειάς ώστε η Ουρανία Αφεντούλη να καταφέρει να ολοκληρώσει το ρούχο της, ωστόσο μεγάλη πρόκληση ήταν η μεταφορά του, καθώς η σχεδιάστρια από την Κρήτη έβαλε τα κομμάτια του, κυριολεκτικά, σε μια βαλίτσα και τα μετέφερε στη Θεσσαλονίκη όπου και ολοκλήρωσε τη συρραφή τους, όπως αναφέρει η ίδια.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι σχεδιαστές: Γιάννα Πώλα και Βασιλική Αποστολίδου, Ράνια Αφεντούλη, Σοφία Βυζοβίτη με την ομάδα "Prêt a Plier", Σοφία Γεωργιάδου, Νίκος Γλαβίνας, Νίκος Καραγιαννίδης, Μπερνάρ Κουόμο, Βασιλική Μικρού, Άννα Μηλώση, Σοφία Μπομπορίδου, Νικολέτα Τσικώτη, Αγγελική Ταλιαδούρου, Κρίστυ Αργυροπούλου, Γεωργία Σταυρίδου, Ερήνη Μητούδη, Νίκος Ιγνατιάδης, Μαριάννα Βυθούλκα, Κατερίνα Σολομού, καθώς και 40 μοντέλα.

Η δημιουργικότητα των ταλαντούχων σχεδιαστών απέδειξε ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά γύρω μας είναι περισσότερο χρήσιμα και σημαντικά απ' ό,τι έχουμε συνηθίσει, αρκεί να τα δούμε με μια διαφορετική ματιά.








This page might use cookies if your analytics vendor requires them.