ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μετρό και χρηματοδότηση των ΟΤΑ στη συνάντηση Δ. Κουτσούμπα-Κ. Ζέρβα

MakThes Team14 Σεπτεμβρίου 2019

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί, 14/9, στο δημαρχείο της πόλης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματος, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση".

Ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε αρχικά «καλή δύναμη και καλή θητεία» στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ενώ στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι οικονομικοί πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το μετρό και ιδιαίτερα ο σταθμός Βενιζέλου, η σχολική στέγη, η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα προβλήματα των εργαζομένων.

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση γνωριμίας με τον δήμαρχο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου και μια ενημέρωση για τις ενέργειες και τις δράσεις της νέας δημοτικής αρχής», είπε ο κ. Κουτσούμπας στις δηλώσεις του, προσθέτοντας πως πάγια θέση του ΚΚΕ είναι πως «θα πρέπει να υπάρχει γενναία χρηματοδότηση στους δήμους», συμπληρώνοντας πως με σειρά νομοθετημάτων των τελευταίων ετών η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε σειρά αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως την απαραίτητη χρηματοδότηση, χωρίς πόρους.

Αναφορικά με το μετρό Θεσσαλονίκης, ο γγ του ΚΚΕ τόνισε: «Επισημάναμε ότι αγωνιστικά οι δήμοι πρέπει να διεκδικούν τα αυτονόητα για τους κατοίκους και επικεντρώσαμε στο ζήτημα της αναγκαιότητας να συνεχίσει το έργο του μετρό. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, την κατασκευάστρια εταιρία για τις καθυστερήσεις και δεν θα πρέπει να υπάρξει νέα εμπλοκή, αλλά να προχωρήσει και το ρόλο των αρχαιολόγων που λένε ότι μπορούν να συνυπάρξουν το μετρό και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων της πόλης».

Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας, αφού χάρισε ένα βιβλίο στον κ. Κουτσούμπα, είπε πως «το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα με μεγάλη παράδοση, με συμμετοχή σε πολλούς αγώνες, με ουσιαστική συμμετοχή στο Κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια δύσκολα, αλλά ενδιαφέροντα. Ακόμη περισσότερα θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα και θα έχουμε συνεργασία, γιατί χωρίς συνέργειες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε έργα προς όφελος των πολιτών που υπηρετούμε».

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, τα οικονομικά περιθώρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραμένουν στενά λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά τόνισε πως η ατζέντα της πόλης παραμένει προτεραιότητά του. Όπως είπε ο ίδιος, «ο δήμος Θεσσαλονίκης με περισσότερους από 4.000 υπαλλήλους είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα και η διοίκησή μας είναι πλουραλιστική, αυτοδιοικητική και απαρτίζεται από στελέχη από πολλές παρατάξεις».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ακόμη τα ζητήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η νέα διοίκηση σε σχέση με την καθημερινότητα, όπως η κακή εικόνα που παρουσιάζει ο ΟΑΣΘ και η ανάγκη επανασχεδιασμού των συγκοινωνιών με γνώμονα την μελλοντική λειτουργία του μετρό, για το οποίο τόνισε χαρακτηριστικά ότι σκοπός του είναι να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό και με το μικρότερο κόστος.

Αναφερόμενος στα ζητήματα των υποδομών και συγκεκριμένα του μετρό, υποστήριξε πως το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί και πως οι ευθύνες των καθυστερήσεων βαρύνουν κυβερνήσεις και κατασκευαστές. Για το ζήτημα της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ είπε: «Για εμάς έχει προτεραιότητα ο πολίτης, η νεολαία και για αυτό τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας χώρων αθλητισμού, πολιτισμού, με περισσότερες χρήσεις για το λαό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο κατά την περίοδο της Δ.Ε.Θ. Σε ό,τι αφορά στο Κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού, επειδή εξυπηρετεί χιλιάδες ανθρώπους, υποστηρίζουμε πως πρέπει να ενισχυθεί και να μην μετακινηθεί. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν στη σχολική στέγη, στο πράσινο, στη συγκοινωνία».

Ακολούθησε μία σύντομη ενημέρωση από τον κ. Ζέρβα για ζητήματα που αφορούν σε εργασιακά θέματα δημοτικών υπαλλήλων και συμβασιούχων με τον κ. Κουτσούμπα να τάσσεται υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.

Κλείνοντας ο γ.γ. του Κ.Κ.Ε ξεκαθάρισε πως «όπου χρειαστεί θα κάνουμε κριτική και όπου δούμε το καλό θα το πούμε».

Με την παρουσία του στο δημαρχείο, ο κ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση:

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.