ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν Vs Λεπέν: Η σύγκρουση δύο κόσμων

Δήμητρα Τσαμποδήμου24 Απριλίου 2022

«Frexit σε όλα εκτός από το όνομα». Με τον τίτλο αυτό στα μέσα της εβδομάδας, ο βρετανικός «Guardian» που αντιστάθηκε όσο λίγοι και που οι δημοσιογράφοι του ξέρουν από την καλή και την... ανάποδη τι σημαίνει «Brexit», περιέγραψε σε ανάλυσή του τι σημαίνει για Γαλλία και Ευρώπη μια εκλογή της Μαρίν Λεπέν στο ανώτατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αυτή την Κυριακή και μετά από 15 ημέρες «ξέφρενης» καμπάνιας των δύο υποψηφίων Προέδρων, Μακρόν και Λεπέν συγκρούονται στην κάλπη, όμως στην πραγματικότητα η μάχη είναι ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου διαφορετικά οράματα, δύο διαφορετικούς κόσμους...

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν προτείνουν, λοιπόν, ένα μέλλον πολύ διαφορετικό για τη Γαλλία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα σχέδιά τους για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Εθνική προτεραιότητα Vs πλήρης ανανέωση

Όταν το κόστος ζωής έγινε το νούμερο ένα ζήτημα των εκλογών, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έκανε αυτό το επίκεντρο της εκστρατείας της. Αλλά το άλλο μεγάλο της σχέδιο είναι να καταστήσει την κοινωνική στέγαση, τις θέσεις εργασίας και την πρόνοια «εθνική προτεραιότητα» για τους Γάλλους υπηκόους και να καταπολεμήσει τον ισλαμισμό. Ο κεντρώος Πρόεδρος προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους υπό το σύνθημα «Όλοι μας». Και μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται «πλήρη ανανέωση», καθώς προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από την κυρίαρχη δεξιά.

Κόστος ζωής

Η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε μια σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους ζωής ανάμεσα στα οποία η κατάργηση του φόρου εισοδήματος για τους κάτω των 30, η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 20% στο 5,5% και η κατάργησή του σε 100 βασικά είδη. Θέλει να κάνει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς κατά 10%, καθιστώντας τις αυξήσεις απαλλαγμένες από εργοδοτικές-φορολογικές εισφορές και να αυξάνει τους μισθούς των εκπαιδευτικών κατά 3% κάθε χρόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλει επίσης να μειώσει τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους και να τους επανεθνικοποιήσει, αλλά και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να περιορίσει τους λογαριασμούς ενέργειας και προτείνει να επιτρέπεται στους εργοδότες να δίνουν στο προσωπικό αφορολόγητο μπόνους έως και 6.000 ευρώ. Θέλει να αυξήσει και τους μισθούς των δασκάλων με αντάλλαγμα επιπλέον ευθύνες και είναι επίσης έτοιμος να καταργήσει το τέλος τηλεοπτικής άδειας. Ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, όμως εμφανίζεται διατεθειμένος να «παίξει» μ’ αυτό το όριο, υποσχόμενος ταυτόχρονα και αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.100 ευρώ, ενώ η Λεπέν επιμένει σε σύνταξη στα 62, ίσως και στα 60.

Μετανάστευση και ασφάλεια

Η Μαρίν Λεπέν θέλει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, με σχέδια για αυστηρούς κανόνες για την είσοδο στη Γαλλία. Σύμφωνα με μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση που ονομάζεται Priorité nationale (εθνική προτεραιότητα), θέλει επίσης να παρέχονται στους Γάλλους υπηκόους στέγαση και κοινωνικές υπηρεσίες πριν από τους αλλοδαπούς - με 620.000 σπίτια για ξένους υπηκόους να διατίθενται στην αγορά για οικογένειες όπου τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι Γάλλος. Αρχικά ήταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν «αντισυνταγματικό».

Ο Εμανουέλ Μακρόν την κατηγόρησε για «αυταρχική» μετατόπιση και για αδυναμία σεβασμού του συντάγματος. Έχει καταδικάσει την «εθνικιστική ατζέντα της κυρίας Λεπέν, που δεν είναι πατριωτισμός.

Μαντίλα

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα σε δημόσιους χώρους και να τους επιβάλει πρόστιμο εάν δεν συμμορφωθούν. Αποκαλεί το χιτζάμπ «στολή» που επιβάλλεται από ανθρώπους με ριζοσπαστικό όραμα για το Ισλάμ. Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό της Δυτικής Ευρώπης και καθώς το 69% ψήφισε τον αριστερό Μελανσόν στον πρώτο γύρο, η ψήφος των μουσουλμάνων θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον δεύτερο γύρο. Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει σχέδια για αλλαγή και κατέστησε σαφή την αντίθεσή του στην πολιτική της αντιπάλου του επαινώντας μια νεαρή γυναίκα που φορούσε χιτζάμπ, η οποία είπε ότι ήταν φεμινίστρια. «Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλες τις ανοησίες», είπε.

Εκλογική μεταρρύθμιση

Ένα μεγάλο ερώτημα για τη Μαρίν Λεπέν είναι πώς θα μπορούσε να προωθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις της αν κέρδιζε. Έχει λίγες αξιόπιστες επιλογές για μια κυβέρνηση, βασιζόμενη στις υποσχέσεις για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το κόμμα της έχει μόνο επτά έδρες στην Εθνοσυνέλευση και είναι δύσκολο να τη δούμε να κερδίζει την πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου. Το εκλογικό σύστημα λειτουργεί ενάντια στο κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης, έτσι θέλει να εισαγάγει την αναλογική εκπροσώπηση (PR) στις βουλευτικές εκλογές και μια επταετή θητεία για την προεδρία. Και μία από τις εμβληματικές πολιτικές της είναι τα δημοψηφίσματα των πολιτών, τα οποία όχι μόνο παρακάμπτουν το πρόβλημα του κοινοβουλίου, αλλά δείχνουν στους ψηφοφόρους ότι τους συμβουλεύεται επίσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάνει επίσης εκστρατεία για να εισαγάγει ένα στοιχείο δημοσίων σχέσεων στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία, αλλά λέει ότι τα σχέδια της αντιπάλου του για δημοψηφίσματα δείχνουν ότι θεωρεί τον εαυτό της πάνω από το σύνταγμα και μπορεί να αλλάξει τους κανόνες.

Ευρώπη

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές «δημοψήφισμα για την Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη προστατεύει τη Γαλλία από κρίσεις και πολέμους, κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι θέλει να φύγει από την ΕΕ σε ένα «Frexit» χωρίς να τολμήσει να το πει.

Η Μαρίν Λεπέν έχει απομακρυνθεί πολύ από το αρχικό της σχέδιο να αποχωρήσει από την ΕΕ, αν και το στρατόπεδο Μακρόν πιστεύει ότι αυτό είναι το τελικό σχέδιό της. «Κανείς δεν είναι εναντίον της Ευρώπης», είπε μετά τον πρώτο γύρο. Και όμως, το 2012, ήταν υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ΕΕ, μια στάση που στη συνέχεια εγκατέλειψε το 2017 όταν είπε ότι ήθελε να φύγει από το ευρώ. «Τώρα λέει ότι θέλει να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να την αλλάξει από μέσα, για να πετύχει μια Ευρώπη κυρίαρχων εθνών», λέει η Σιλβί Καουφμάν της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Έχει επίσης υποσχεθεί να σταματήσει κάθε συνεργασία με τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών συνεργασιών προτιμώντας να βλέπει τη Γαλλία ως μια «μεγάλη δύναμη που μετράει». Θαυμάστρια του Brexit, μιλάει για την απελευθέρωση της Γαλλίας από το «στενό των Βρυξελλών», ενώ αρνείται ότι τρέφει ελπίδες για Frexit.

Ρωσία και ΝΑΤΟ

Η Μαρίν Λεπέν ήταν επικριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η εξάρτησή της από τη Ρωσία για τραπεζικά δάνεια προς το κόμμα της και οι φιλικές της σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχουν ξεχαστεί. Η ομάδα της προεκλογικής της εκστρατείας έπρεπε να αρνηθεί ότι δημοσίευσε προεκλογικά φυλλάδια 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή παρουσίαζαν μια φωτογραφία που την έδειχνε να σφίγγει το χέρι του Ρώσου ηγέτη πριν από τις εκλογές του 2017. Επίσης, δεν είναι οπαδός του ΝΑΤΟ, προτείνοντας στη Γαλλία να εγκαταλείψει την «ολοκληρωμένη διοίκηση» της παραμένοντας στην οργάνωση, όπως ήταν από το 1966-2009. Μετά τον πόλεμο πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «στρατηγική προσέγγιση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Η Λεπέν αντιτίθεται στις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ ο Μακρόν έπαιξε βασικό διπλωματικό ρόλο στον πόλεμο, με τη Γαλλία να ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Αυτό αρχικά λειτούργησε υπέρ του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν πλήρως συγκεντρωμένος στην κούρσα για την προεδρία, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη συγκέντρωση μόλις οκτώ ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο.

Πηγή: BBC, Guardian

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 23-24.04.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.