ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλοκαιρινό γκάζι για πανδημία και μεταρρυθμίσεις

Νίκος Οικονόμου25 Ιουλίου 2021

Καλοκαιρινό γκάζι πατά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διπλό στόχο. Από τη μία να υλοποιήσει -εν μέσω καύσωνα- ένα βαρύ πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και από την άλλη να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο το τέταρτο κύμα της πανδημίας και την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μιλώντας προς τα μέλη της κυβέρνησης δε θα πρέπει να υπάρξει καμία νομοθετική εκκρεμότητα μέχρι τις 6 Αυγούστου, όταν και έχει προγραμματισθεί η παύση των εργασιών του Κοινοβουλίου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Με τον ανασχηματισμό να μεταφέρεται δια στόματος πρωθυπουργού στο 2022 και την πρωθυπουργική άνοδο στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο για την φετινή ΔΕΘ να αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνηση οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφείς: τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην τελική ευθεία και έχουν εκτεθεί σε δημόσια διαβούλευση να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση.

Στην κυβερνητική ατζέντα υπήρχαν μέχρι πρότινος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και η επικουρική ασφάλιση, τα οποία με τη λογική η κυβέρνηση να μην ανοίξει εν μέσω καλοκαιριού νέα μέτωπα μεταφέρθηκαν για τον Σεπτέμβριο.

Ένα βασικό στοίχημα για την κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν από τη νέα εκπαιδευτική χρονιά. Πέραν τούτου στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας για το επόμενο διάστημα που αναμένεται να αποτυπωθεί κατά την αυριανή νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαχείριση αποβλήτων, νομοσχέδιο που περιλαμβάνει κίνητρα και αντικίνητρα προκειμένου η χώρα να αναδειχθεί και να ανέβει από τις τελευταίες θέσεις κατάταξης που κατέχει στην ΕΕ όσον αφορά στη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά και το πλαίσιο για τη χωροθέτηση Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή.

Ακόμη από τη Βουλή αναμένεται να ψηφισθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στον Οργανικό Νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το οποίο συμπληρώνονται νομοθετικά κενά για να διασφαλιστεί η προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελεγχομένων με παράλληλη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς καλές πρακτικές αποτελεσματικότητας του ελέγχου. Ακόμη έρχεται το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, με το οποίο προετοιμάζεται μια συνολική μεταρρύθμιση του τομέα εσωτερικής ασφάλειας στην Ελλάδα, με έμφαση στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισης νέων απειλών και κινδύνων αλλά και στη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας.

Ακόμη μεταρρυθμιστική πνοή φέρνει και το σχέδιο νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης», που κατατέθηκε αυτές τις ημέρες στη Διαρκή Επιτροπή της Βουλής. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς και η αναδιοργάνωση του φορέα.

Επιπλέον, εισάγει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας φορέων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η μάχη με την πανδημία

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες ανά τον κόσμο, βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη «Δέλτα». Δεδομένου ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα προσφέρουν προστασία αφενός έναντι της λοίμωξης και περισσότερο από την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, το επόμενο στάδιο θα είναι μία πανδημία ανεμβολίαστων.

Στην κυβέρνηση δεν σταματούν να επισημαίνουν ότι όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα θύματα από την πανδημία είναι πλέον στη συντριπτική πλειονότητά τους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν αλλά δεν το έπραξαν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευση του περιοδικού New England Journal of Medicine υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ ο μαζικός εμβολιασμός έχει αποτρέψει τουλάχιστον 1,25 εκατομμύρια νοσηλείες και 280.000 θανάτους.

Θετικά μηνύματα υπάρχουν από την εκστρατεία εμβολιασμού που ύστερα από ένα μικρό διάστημα κατά το οποίο τα νούμερα των εμβολιασμών είχαν φρενάρει φαίνεται να προχωρά εκ νέου με γρήγορους ρυθμούς. Την Πέμπτη η επιχείρηση «Ελευθερία» ξεπέρασε τους 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η πολυδιάστατη εκστρατεία ώστε να πεισθούν οι διστακτικοί πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι, κάτι που γίνεται σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Καθόλου τυχαία και η έκκληση του πρωθυπουργού προς τους εκπαιδευτικούς μέσω μηνύματος να εμβολιαστούν πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει απρόσκοπτα η επιστροφή στα σχολεία την νέα σχολική χρονιά. «Σας παρακαλώ: Εμβολιαστείτε», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως το θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών απασχολεί την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από την αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος, στους αντιεμβολιαστές.

«Tο κράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απηύθυνε έκκληση στους ανεμβολίαστους, σημειώνοντας πως αν δεν πείθονται από τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την ανάγκη εμβολιασμού τους, ας ακούσουν όσους νόσησαν και πέρασαν με δύσκολα συμπτώματα τον κορονοϊό.

Ενταση με Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά στα εξωτερικά θέματα στην κυβέρνηση τονίζουν ότι στρατηγική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η οικοδόμηση συμμαχιών. Η στρατηγική αυτή αποδίδει και -όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Ερντογάν- ενοχλεί. Προφανώς αυτή η στρατηγική δεν εγκαταλείπεται, αλλά συνεχίζεται εντατικά. Οι συμμαχίες της χώρας ενισχύονται και διευρύνονται, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Για τις τουρκικές προκλήσεις από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν παράγουν οποιοδήποτε δικαίωμα, δεν μπορούν να αλλάξουν το μοναδικό νόμιμο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε μπορούν να νομιμοποιήσουν την εισβολή του 1974 και την κατοχή του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού.

Αντίθετα αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της απολύτως απαράδεκτης διαπραγματευτικής θέσης που έχει υιοθετήσει η Άγκυρα. Ωστόσο, προτάσεις περί «εναλλακτικών» λύσεων στην Κύπρο δεν έχουν βάση και δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε μπορούν να αποπροσανατολίσουν οποιονδήποτε όσον αφορά τα πραγματικά δεδομένα.

Αυτό αναμένεται να είναι και το κοινό μήνυμα που θα στείλουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, 28 Ιουλίου η χώρα μας θα φιλοξενήσει τη συνάντηση Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, ενώ την ίδια μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Ιουλίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.