ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κορονοϊός: Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων σε... 24 ώρες "πάγωσε" τα χαμόγελα

MakThes Team08 Οκτωβρίου 2020

"Αν διατηρηθεί το... διπλάσιο νούμερο της Πέμπτης, πχ για τέσσερις ή πέντε ημέρες θα έχουμε πρόβλημα" είπε στο makthes.gr παράγοντας του υπουργείου υγείας εκφράζοντας αγωνία για ακόμη μεγαλύτερο... σταθερό και συνεχόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Την ίδια ώρα και γιατροί του βασικού Κέντρου Αναφοράς του κορoνοϊού στη Β. Ελλάδα, στο ΑΧΕΠΑ, εκφράζουν τον ίδιο φόβο προσθέτοντας ότι "ναι μεν έχουν βελτιωθεί οι υποδομές και οι δομές του ΕΣΥ, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης στο... κόκκινο". Πριν από λίγες ημέρες, σε σχετική ερώτηση που θέσαμε και στον αν. καθηγητή παθολογίας και λοιμωξιολογίας - υπεύθυνο του κέντρου αναφοράς Συμεών Μεταλλίδη, επεσήμανε ακριβώς το ίδιο. Ο κ. Μεταλλίδης είχε απαντήσει ότι "κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στις εξάρσεις και στις υφέσεις της, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καλύψει τα κενά και τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες", γεγονός που περίμενε να γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος μετά την άρση της καραντίνας.

Μέσα σε λίγες ώρες η Θεσσαλονίκη "δίνει" πάλι κρούσματα

Να θυμίσουμε ότι ανακοινώθηκαν 33 νέα κρούσματα κορονοϊού τα οποία εντοπίστηκαν σε... 24 ώρες. Η προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ έκανε λόγο μόλις για 16. Στην Κεντρική Μακεδονία, πλην της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν άλλα 23 νέα κρούσματα. Η Αττική παραμένει σταθερά στο κόκκινο με 219 νέα κρούσματα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν συνολικά 436 επιπλέον κρούσματα από τον ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα 417 εγχώρια κρούσματα, τα 65 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Λίγοι οι γιατροί και περισσότεροι οι... βοηθοί τους

Το υπουργείο υγείας ενημερώνει ότι στο πρώτο νοσοκομείο της χώρας που αντιμετώπισε επιβεβαιωμένο κρούσμα, "μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί και αναλάβει υπηρεσία εκατόν δέκα υπάλληλοι Λοιπού Προσωπικού με σύμβαση ΙΔΟΧ διάρκειας δύο ετών, (Νοσηλευτικό – Διοικητικό – Βοηθητικό και Παραϊατρικό) καθώς και δεκαεπτά Ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων και ιατροί για τη στελέχωση της ΜΕΘΑ και της Α΄Παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ (Κλινική COVID)". 

Από 10... 26 οι ΜΕΘ και γίνονται κι άλλες

Επίσης στην άτυπη ενημέρωση το υπουργείο υγείας για το ΑΧΕΠΑ επισημαίνει ότι από την αρχή της πανδημίας "προσωπικό το οποίο διαθέτει προηγούμενη πολυετή εμπειρία εργασίας σε ΜΕΘ, έχει μετακινηθεί προσωρινά από άλλες κλινικές του νοσοκομείου με σκοπό την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της ΜΕΘΑ. Επιπρόσθετα στο νοσοκομείο βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εξειδίκευσης προσωπικού σε ΜΕΘ και ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) 18μηνης διάρκειας, το οποίο παρακολουθούν 24 νοσηλευτές με σύμβαση εργασίας ΙΔΟΧ. Οι ανακαινίσεις Κλινικών και Μονάδων αποτελούν γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 10 σε 26". Επιπρόσθετα αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η ανακαίνιση της μιας εκ των δυο Χειρουργικών Κλινικών μέσω δωρεάς συνολικού ποσού 850.000 ευρώ, (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών στις 31.12.2020 και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων έξι (6) κλινών ΜΕΘ και σαράντα οκτώ (48) κλινών πλήρως εξοπλισμένων προς εξυπηρέτηση των αναγκών νοσηλείας των ασθενών συνανθρώπων μας".

Μελ. Καρ.
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.