ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κογκρέσο: Δέκα βουλευτές ζητούν με τροπολογία να μην δοθούν F-16 στην Τουρκία

MakThes Team05 Ιουλίου 2022

Δέκα βουλευτές, με επικεφαλής τον ομογενή Κρις Πάπας, κατέθεσαν τροπολογία στο Κογκρέσο σχετικά με το θέμα των F-16 και της πώλησής τους στην Τουρκία. Είναι μέλη της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων και ζητούν να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία όσο παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και προβαίνει σε προκλήσεις στο Αιγαίο.

Μάλιστα σε επιστολή  προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τονίζουν ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 2.377 φορές από τις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά.

Υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και δεσμεύονται να πράξουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένουν να διασφαλίσουν ότι τα αμερικανικά F-16 δεν θα παραδοθούν στην τουρκική κυβέρνηση.

Η τροπολογία αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του ελληνοαμερικανικού λόμπι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας για τα F-16, που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Η τροπολογία εντάχθηκε στον αμερικανικό προϋπολογισμό και δεν αναμένεται να συζητηθεί σύντομα, ωστόσο καταδεικνύει την έλλειψη ομοφωνίας για το ζήτημα στους κόλπους του Κονγκρέσου.

Ο Τζο Μπάιντεν στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στη Μαδρίτη είπε ότι «τα F-16 πρέπει να πωληθούν και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα... όμως το Κογκρέσο πρέπει να αποφασίσει... Νομίζω μπορούμε να το πετύχουμε»».
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.