ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κέντρο Καινοτομίας Τροφίμων από το Α.Π.Θ.

Έλενα Αποστολίδου18 Φεβρουαρίου 2020

Η συμφωνία συνεργασίας του ΑΠΘ με το πανεπιστήμιο Rutgers των ΗΠΑ ανοίγει μία νέα σελίδα στον κλάδο της αγροδιατροφής σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο, γεγονός που μαρτυρά αφενός τη στόχευση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους, αφετέρου τη συμμετοχή του ιδρύματος στη νέα εποχή με πρωταγωνιστές την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και τα νέα δεδομένα στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ο Στράτος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ εξηγεί στη «ΜτΚ» τη σημασία της συμμετοχής του ιδρύματος στο πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη νέα γενιά», αλλά και τα σχέδια δημιουργίας ενός Κέντρου Καινοτομίας Τροφίμων στο ΑΠΘ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει κομμάτι του Οικοσυστήματος Καινοτομίας του Πανεπιστημίου και να δώσει ηχηρή απάντηση στο brain drain με «πράξεις κι όχι μόνο με ευχολόγια», όπως ο ίδιος τονίζει.

Εκπαίδευση και έρευνα

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη νέα γενιά» υλοποιείται από το πανεπιστήμιο Rutgers, που βρίσκεται στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και συγκαταλέγεται στα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα της γεωργίας. Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και έχει ως στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής νεολαίας για την αναζωογόνηση της γεωργίας και του τομέα των τροφίμων στην Ελληνική Οικονομία.

Στο πρόγραμμα που ηγείται το αμερικανικό πανεπιστήμιο συμμετέχει πλέον, μαζί με άλλους δύο ελληνικούς φορείς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που με την πολύπλευρη εκπαιδευτική και ερευνητική του δομή και το τεράστιο και διαφορετικό εύρος σχολών του μπορεί να αποτελέσει κομμάτι των νέων δεδομένων που δημιουργούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας Τροφίμων στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο Στράτος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, το πλάνο συμμετοχής του ΑΠΘ στο πρόγραμμα « Νέα γεωργία για τη νέα γενιά» στηρίζεται σε τρεις άξονες, που αποτελούν και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ιδρύματος. «Υπογράψαμε το σύμφωνο συνεργασίας και πιστεύουμε ότι ως το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας λόγω των υποδομών μας, του ανθρώπινου δυναμικού μας και της ερευνητικής μας δράσης, μπορούμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε ζητήματα εκπαίδευσης, έρευνας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Παράλληλα, το ΑΠΘ μέσα από την εκπαιδευτική του υποδομή μπορεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση αλλά και στη διά βίου εκπαίδευση γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα».

(Φ) "Το ΑΠΘ θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά, σε καλούς ερευνητές, να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, ακόμα και τις δικές τους εταιρείες" δηλώνει στη "ΜτΚ" ο Στράτος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Δία Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Απάντηση στην ανεργία

Για τον κ. Στυλιανίδη το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στο συγκεκριμένο κλάδο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και παράλληλα να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασίες εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και ερευνητικών δικτύων που υπάρχουν μέσα στο Πανεπιστήμιο. «Το ΑΠΘ έχει αναπτύξει στο παρελθόν πλήθος προϊόντων που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και αρκετά από αυτά είναι σήμερα στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή. Με τη δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας Τροφίμων του ΑΠΘ θα ενισχυθούν οι συνεργασίες στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με δημόσιους φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνικές ομάδες και συνεταιρισμούς παραγωγών. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων που καταγράφονται στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κλάδος απασχόλησης στη χώρα μας, είναι ακόμη πολύ υψηλά. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό και με τη δική μας πρόταση για δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας Τροφίμων, το ΑΠΘ θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία σε νέα παιδιά, σε καλούς ερευνητές, να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα, ακόμα και τις δικές τους εταιρείες, δηλαδή να ανοίξουμε το δρόμο για συνέργειες και επαγγελματικές ευκαιρίες απασχόλησης υψηλού επιπέδου».

Η δημιουργία και η βιωσιμότητα

Η δημιουργία του Κέντρου Καινοτομίας Τροφίμων, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου «μπορεί να γίνει μέσα από την αξιοποίηση της προϋπάρχουσας τεχνογνωσίας και των υφιστάμενων υποδομών όπως το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, αλλά και των εξειδικευμένων διεπιστημονικών ομάδων στον τομέα των τροφίμων ,που μπορούν να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του Κέντρου. Για παράδειγμα, οι δικές μας προτάσεις θα μπορούσαν να είναι τα ερευνητικά προγράμματα στον τομέα του γάλακτος και του μελιού, αλλά και σε σχέση με την ελιά και τα βότανα. Υπάρχουν τα ερευνητικά εργαστήρια και η δεξαμενή σπουδαίων ανθρώπων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ερευνητικό ινστιτούτο που θα παράξει αποτελέσματα που θα συμβάλουν στην παραγωγή προϊόντων», επισημαίνει ο κ. Στυλιανίδης, αποσαφηνίζοντας τις πτυχές υλοποίησης και εφαρμογής του προγράμματος και του Κέντρου κατ’ επέκταση. Μάλιστα, κατηγορηματικά αναφέρει πως για ακόμη μια φορά γίνεται πράξη ότι «το ΑΠΘ είναι οι ιδέες και οι άνθρωποί του». Άλλωστε ο ίδιος επισημαίνει πως μέσα από την Αντιπρυτανεία Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, τον ΕΛΚΕ αλλά και το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας «μεταλαμπαδεύεται» η γνώση προς όφελος της κοινωνίας πολυεπίπεδα.

Οικοσύστημα Καινοτομίας

Στόχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία και η ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου Οικοσυστήματος Καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αγροδιατροφικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει τον έναν από τους πυλώνες, με τους υπόλοιπους να αποτελούνται από τομείς όπως των υλικών και των κατασκευών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, αλλά και άλλους τομείς που σχετίζονται με την ιατρική και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο κ. Στυλιανίδης επιμένει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ΑΠΘ είναι «η δεξαμενή ανθρώπων», γεγονός που το αποδεικνύει, όπως λέει, η επιλογή του παγκόσμιου φαρμακευτικού κολοσσού «Pfizer» να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το κέντρο καινοτομίας του. Ο ίδιος πιστεύει στις συνεργασίες των διαφορετικών επιστημονικών πεδίων του Πανεπιστημίου, γεγονός που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στον τομέα της αγροδιατροφής, όπου τμήματα της Γεωπονίας, της Κτηνιατρικής, της Ιατρικής, του Χημικού, της Φαρμακευτικής, ακόμα και του Πολυτεχνείου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα δώσει ώθηση στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16-02-2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.