ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ: Στα “μαχαίρια” με το ΥΠ.ΕΣ για παράνομη μεταφορά κονδυλίων

Φανή Σοβιτσλή08 Οκτωβρίου 2020

“Πόλεμος” μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ξέσπασε τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση του ΥΠΕΣ, με την οποία μεταφέρονται 2 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ των δήμων στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Τη οργίλη αντίδραση ακόμη και των “γαλάζιων” αιρετών προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός αποφάσισε, όπως λένε οι ίδιοι, παράνομα και αυθαίρετα, χωρίς να ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη των δήμων, να μεταφέρει σημαντικούς πόρους που προορίζονται για τα δημοτικά ταμεία, προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές δαπάνες της ΕΕΤΑΑ στην υποστήριξη των δήμων ανά τη χώρα.

Η de facto απόφαση του Τάκη Θεοδωρικάκου, σχεδόν εξόργισε τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, που σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, για να ζητήσει ανάκληση της απόφασης του ΥΠΕΣ, καθώς οι αιρετοί γνωρίζουν ήδη ότι οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ για το 2020 έχουν εκτροχιαστεί, λόγω της πανδημίας, και το έλλειμα θα φτάσει για φέτος τα 150 εκατ. ευρώ.

Και ενώ, όπως λένε, η δύσκολη οικονομική κατάσταση των δήμων αποτυπώνεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή από το Χ. Σταϊκούρα, ο υπουργός Εσωτερικών, αποφάσισε ερήμην των δημάρχων να μεταφέρει κονδύλια ύψους 2 εκατ. ευρώ στην ΕΕΤΑΑ, από πόρους των ΚΑΠ που στην ουσία είναι χρήματα των δήμων.

Προσβλητική και υποτιμητική μεθόδευση

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την έκδοση της απόφασης (Α.Π. 65390/7-10-2020) της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα « Απόδοση ποσού 2.000.000 ευρώ από τους ΚΑΠ έτους 2020 στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών στην υποστήριξη των Δήμων.

Τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, με τηλεδιάσκεψη, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την αιφνιδιαστική κίνηση και την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, η οποία όπως επισημάνθηκε εκδόθηκε βεβιασμένα και χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, η οποία απαιτείται και εκ του νόμου.

«Η κίνηση του υπουργού είναι απαράδεκτη και παράνομη και προσβάλλει την αυτοδιοίκηση και τους αυτοδιοικητικούς. Για το λόγο αυτό ομόφωνα αποφασίσαμε να ζητήσουμε την ανάκληση της και αν δεν γίνει αυτό θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη» δήλωσε στο makthes.gr ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, διευκρινίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις με βάση το νόμο, πρέπει να λαμβάνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, αλλιώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν.

«Αυτό το γνωρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά επέλεξε να εκδώσει απόφαση, χωρίς να λογαριάσει κανέναν. Αυτό όμως δεν θα περάσει» σχολίασε με δηκτικό τρόπο ο ίδιος.

Αναφορικά πάντως με το λόγο που το ΥΠΕΣ θέλησε να μεταφέρει τα χρήματα αυτά στην ΕΕΤΑΑ, ο κ. Κυρίζογλου γνωστοποίησε ότι η εταιρεία θα τα αξιοποιούσε για την πρόσληψη μηχανικών στους δήμους. «Είναι απολύτως παράλογο να στερούν πόρους από τους δήμους για να προσλάβει η ΕΕΤΑΑ προσωπικό από την Αθήνα, που θα το στείλει η ίδια στους δήμους. Αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας όσοι έχουμε ανάγκη για τέτοιο προσωπικό, χωρίς διαμεσολαβητές» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Το ίδιο επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη τη μεθόδευση να δοθεί μέσω των ΚΑΠ, έκτακτη επιχορήγηση στην ΕΕΤΑ Α.Ε, χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του οργάνου της αυτοδιοίκησης. «Αυτό άλλωστε προβλέπεται κι από το νόμο. Θα ενημερώσω τον υπουργό Εσωτερικών για την απόφαση μας αυτή και θα του ζητήσω να πράξει το αυτονόητο, δηλ. να την ανακαλέσει» υπογράμμισε ο ίδιος.

Δεν γίνονται ανεκτές μονομερείς ενέργειες

Τα μέλη πάντως του Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφάσισαν ομόφωνα στη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές, από πλευράς Αυτοδιοίκησης, μονομερείς ενέργειες που αιφνιδιάζουν και προσβάλλουν τη λειτουργία του αυτοδιοικητικού θεσμού. Αντίθετα, απαιτούν σεβασμό στις απόψεις της ΚΕΔΕ και διαμόρφωση ενός υγιούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με το υπουργείο Εσωτερικών.

Με βάση τα παραπάνω, η ΚΕΔΕ αποφάσισε ομόφωνα:

* Να καταγγείλει τη συγκεκριμένη μεθόδευση όσον αφορά την λήψη της απόφασης της Υπηρεσιακής Γραμματέως του ΥΠ.ΕΣ.. * Να ζητήσει την άμεση ανάκλησή της από πλευράς Υπουργού Εσωτερικών

* Σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα η ανάκληση, να προσβάλλει η ΚΕΔΕ την απόφαση με κάθε πρόσφορο νομικό τρόπο ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.

*Να επιμείνει στην απόφαση του Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου να κληθεί στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α., προκειμένου να ενημερωθεί για το επιχειρησιακό σχέδιο και τα οικονομικά της.

* Να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για το μοντέλο λειτουργίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΕΣ.

*Να υπάρξει ενημέρωση του Γραφείου Πρωθυπουργού για το ζήτημα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.