ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΔΑΠ: Σε αναγκαστική… μετάταξη ως το καλοκαίρι 1.900 εργαζόμενοι

Φανή Σοβιτσλή02 Μαρτίου 2021

“Σανίδα σωτηρίας”, εν μέσω πανδημίας, αποτέλεσαν οι Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήμων για περίπου 1.900 εργαζομένους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), καθώς λόγω της αναστολής λειτουργίας των δομών, σχεδόν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεν είχαν αντικείμενο εργασίας.

Η διάσωση του προσωπικού, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου είναι με σύμβαση εργασίας και παρέχει υπηρεσίες στις συνολικά 520 δημοτικές δομές (430 ΚΔΑΠ και 90 ΚΔΑΠ ΜεΑ) σε όλη τη χώρα, ήρθε λόγω των αυξημένων αναγκών των δήμων που ανέκυψαν από την υγειονομική κρίση του κρονοϊού και έπρεπε να ενισχύσουν τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ.

Και επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των Κέντρων, πλην αυτών που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρίες και λειτουργούν κανονικά, (σε αυτές εργάζονται επιπλέον 600 άτομα), όπως εξάλλου τα ειδικά σχολεία, οι εργαζόμενοι παρέχουν πλέον υπηρεσίες σε άλλες δημοτικές δομές, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, τις τράπεζες τροφίμων για ευάλωτες οικογένειες, το «Βοήθεια στο Σπίτι» ακόμα και το πρόγραμμα συνοδών για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων.

«Αναγκαστήκαμε να μετακινηθούμε σε άλλες υπηρεσίες, δεδομένου ότι τα ΚΔΑΠ είναι σε αναστολή λειτουργίας και πλέον παρέχουμε υπηρεσίες σε διάφορες άλλες κοινωνικές δομές, τουλάχιστον έως τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε δουλειά ως το καλοκαίρι, με βάση και τις συμβάσεις μας» τόνισε στο makthes.gr o πρόεδρος του του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ, Γιάννης Παπαχατζής,

Εκτίμησε μάλιστα ότι είναι απίθανο ως τότε να ανοίξει η δημιουργική απασχόληση στα κατά τόπους Κέντρα, ωστόσο είπε, πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τι θα γίνει για την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022, καθώς η λειτουργία των ΚΔΑΠ στηρίζεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Σε καθεστώς… ομηρίας εδώ και 15 χρόνια

Την ίδια ώρα οι συνολικά 2.500 εργαζόμενοι στις δομές Δημιουργικής Απασχόλησης (1.900 στα ΚΔΑΠ και 600 στα ΚΔΑΠ ΜεΑ) παραμένουν σε καθεστώς… ομηρίας, καθώς στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ που ψηφίστηκε ήδη από το βουλή δεν προβλέπεται ισχυρή μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας, όπως συνέβη με τους εργαζομένους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να έχουν προβάδισμα στην περίπτωση προκήρυξης μόνιμων θέσεων.

Όπως εξήγησε o πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου κ. Παπαχατζής, από την αρχή του σχολικού έτους έκλεισαν ήδη αρκετές δομές, λόγω έλλειψης παιδιών και ανεπαρκούς χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να μείνουν στο δρόμο εργαζόμενοι που παρείχαν υπηρεσίες για πολλά χρόνια.

«Αυτή η εξέλιξη με την απόρριψη του αιτήματος μας να γίνει προσθήκη στο νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ πρόβλεψης για ισχυρή μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας, αποτελεί για όλους εμάς ένα ακόμη εμπόδιο για τη μονιμοποίηση του κλάδου» τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητούσαν οι εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία ήταν ανάλογο με το αίτημα των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Υποστήριξε πάντως ότι το προσωπικό αυτό καλύπτει πάγιες ανάγκες υπηρεσιών των ΟΤΑ, ενώ αποτελεί ειδική κατηγορία συμβασιούχων, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η πολυετής εργασιακή εμπειρία, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη όταν θα έρθει η στιγμή της δημιουργίας μόνιμων θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες δομές.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.