ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κατά το «Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα» έτσι και «Θεσσαλονίκη είναι μόνον τα πέριξ της ΔΕΘ». Γράφει ο Σαλονικιός

O Σαλονικιός22 Σεπτεμβρίου 2022

Οι πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη είναι η περίοδος που παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη -για την ακρίβεια οι χώροι πέριξ του εκθεσιακού κέντρου- καλλωπίζονται ενόψει ΔΕΘ. Το ίδιο συνέβη και φέτος. Όλα αυτά γίνονται βεβαίως προς τέρψη των επισκεπτών, κυρίως των εξ Αθηνών κυβερνητικών και εν γένει πολιτικών στελεχών διαφόρων κομμάτων, αλλά και όσων από τα πέριξ επισκέπτονται τη Διεθνή Έκθεση. Όλοι αυτοί αποκομίζουν την εντύπωση ότι, για παράδειγμα, όλες οι διαγραμμίσεις στους φωτεινούς σηματοδότες είναι σε άριστη κατάσταση, φρεσκαρισμένοι όπως πρέπει, ότι οι ποδηλατόδρομοι, είναι φρεσκοβαμμένοι με το έντονο διακριτό χρώμα προκειμένου να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο οδόστρωμα, ότι τα πεζοδρόμια είναι πεντακάθαρα κ.ο.κ.

Πράγματι, αυτή είναι η εικόνα που αποκομίζουν όσοι επισκέπτονται τη ΔΕΘ κατά την εβδομάδα της Γενικής Εκθέσεως. Όσοι όμως, ξεστρατίσουν, έστω και λίγα μέτρα μακρύτερα πέραν του εκθεσιακού κέντρου, θα δουν την πραγματική εικόνα της πόλης. Θα δουν για παράδειγμα το πεζοδρόμιο επί της Κ. Καραμανλή, απέναντι ακριβώς από την Πολυτεχνική Σχολή, να είναι αδιάβατο από τα χόρτα, παρότι ουσιαστικά ανήκει στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το εκθεσιακό κέντρο, αλλά δυστυχώς από εκεί δεν περνούν οι “επίσημοι”. Θα δουν επίσης τους ποδηλατόδρομους, στο μεγαλύτερο μήκος τους, εγκαταλειμμένους. Θα δουν -και εάν δεν τις δουν, θα το πληρώσουν ακριβά- τρύπες και διάφορες κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια και πάει λέγοντας.

Από εκείνα που μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση είναι η κακή κατάσταση του πλακοστρωμένου πεζόδρομου ο οποίος βρίσκεται μεταξύ του Βυζαντινού Μουσείου και του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Οι κυβόλιθοι σε αρκετά σημεία του πεζόδρομου έχουν αποξηλωθεί γεγονός που, πέρα από την αισθητική πλευρά του, εγκυμονεί και κινδύνους, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες κατά τις οποίες ο πεζόδρομος είναι υποφωτισμένος. Και όταν βλέπεις τέτοιες εικόνες δίπλα από το δημαρχείο, μπορείς εύκολα να φανταστείς τι συμβαίνει στις υπόλοιπες περιοχές απ' όπου δεν περνά ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι.

Λεζάντα: Πάνω ο ποδηλατόδρομος της Δωδεκανήσου και κάτω ο ποδηλατόδρομος στο ύψος της ΔΕΘ

Λεζάντα: Σε κακή κατάσταση ο πλακοστρωμένος πεζόδρομος μεταξύ του Βυζαντινού Μουσείου και του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Οι κυβόλιθοι σε αρκετά σημεία του πεζόδρομου έχουν αποξηλωθεί...


Λεζάντα: Το πεζοδρόμιο επί της Κ. Καραμανλή, απέναντι ακριβώς από την Πολυτεχνική Σχολή, είναι αδιάβατο από τα χόρτα


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.