ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Καλαμαριά: “Άναψαν” τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς

Φανή Σοβιτσλή21 Σεπτεμβρίου 2021

Σφοδρή αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς, μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης, έφερε η σύμβαση παραχώρησης, έναντι μισθώματος, του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στο δήμο.

Η σύμβαση παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου για 50 χρόνια με όλες τις εμπορικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται, προβλέπει επιπλέον, την καταβολή του 20% επί του τζίρου από τα καταστήματα προς την ΕΤΑΔ. Ωστόσο “αγκάθι” για τη διοίκηση του δήμου αποτελεί ο όρος επαναπροσδιορισμός του τιμήματος, που αναφέρεται στη σύμβαση, φοβούμενη ότι κάποια στιγμή η Εταιρεία είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει να εμπλέξει ιδιώτη στην πλαζ, ενώ ο δήμος θα έχει ήδη επενδύσει μέσα από έργα πλήρους αναβάθμισης του χώρου.

Το σκεπτικό της δημοτικής αρχής για την αποδοχή της σύμβασης της ΕΤΑΔ, βρήκε αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο με τους επικεφαλής των παρατάξεων να υποστηρίζουν ότι η διοίκηση ξεπουλά κομμάτι – κομμάτι το “φιλέτο” του παραλιακού μετώπου σαν να πρόκειται για οικόπεδο και πως δεν είναι δυνατόν ο δήμος να πληρώσει για κάτι που του ανήκει. Μάλιστα οι παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, (ΚΚΕ) “συμμάχησαν” ψηφίζοντας δική τους πρόταση, με την οποία ζητούν να μην παραχωρηθεί η πλαζ Αρετσούς στον δήμο με το ελάχιστο, σύμφωνα με τον νόμο αντίτιμο.

“Πάμε να το σώσουμε και εσείς πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα”

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης, αφού εξήγησε ότι η σύμβαση αυτή είναι άκρως συμφέρουσα για το δήμο, είπε για μια ακόμη φορά, πως ήρθε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ, από την οποία ζήτησε ανανέωση της παραχώρησης της πλαζ, δεδομένου ότι τα δύο παλαιοτέρα παραχωρητήρια έληξαν το 2013 και το 2016 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα σήμερα η Δημοτική Επιχείρηση που ανέλαβε τη διαχείριση της να λειτουργεί στα όρια της νομιμότητας.

«Γίνεται μια προσπάθεια για αυτό το θέμα εδώ και δέκα χρόνια. Έρχεται μια πρόταση με την ΕΤΑΔ, που μας δίνει την πλαζ με τα ελάχιστα προαπαιτούμενα, όπως προβλέπει ο νόμος του 2017 και είναι μια κατάκτηση για το δήμο Καλαμαριάς. Για αυτό και θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά» επισήμανε ο κ. Δαρδαμανέλης και πρόσθεσε "αντ΄ αυτού όμως βλέπω ότι κάποιοι διαφωνούν, όταν στο παρελθόν είχαν την ευκαιρία και δεν έκαναν τίποτα». Δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας σε έντονο ύφος «πάμε να σώσουμε ένα δημόσιο χώρο, με το δήμο να λειτουργεί ως κυματοθραύστης έναντι της ΕΤΑΔ, και εσείς πετάτε τη μπάλα στην κερκίδα, μόνο και μόνο γιατί δεν θέλετε να δεχθείτε ότι η πολιτική μας είχε αποτέλεσμα».

Αντικρούοντας μάλιστα τις αιχμές της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησε ότι ο "δήμαρχος θέλει ανταλλάγματα", τόνισε «ο δήμαρχος αυτό που θέλει, είναι να πάει ο τόπος μπροστά, να αναβαθμιστεί η παραλία μας και να αναδειχθεί η ιστορικότητα της. Σε αντίθεση με εσάς που πετάτε το μπαλάκι και δεν θέλετε να γίνει τίποτα, όπως δεν έγινε τίποτα εδώ και 30 χρόνια».

Κατηγόρησε μάλιστα την αντιπολίτευση ότι παρότι υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, εκείνη αρνείται να δει ότι η διοίκηση έφερε την καλύτερη δυνατή πρόταση. «Δεν μπορείτε να δεχθείτε ότι φέραμε αποτελέσματα και με αυτή σας τη στάση καταδικάζετε τον τόπο» συμπλήρωσε ενοχλημένος ο κ. Δαρδαμανέλης.

Σχεδιάζουμε έργα και δράσεις

Νωρίτερα πάντως στην αρχική του τοποθέτηση, αναφερόμενος στην πρόταση της ΕΤΑΔ, ο δήμαρχος σημείωσε ότι αυτό που δημιουργεί προβλήματα «και θα έλεγα ίσως μας κρατά σε καθεστώς αβεβαιότητας, επειδή τα 15 χρόνια έγιναν 50 και αφού το ποσοστό του μισθώματος από 50% έγινε 20% που είναι το ελάχιστο με βάση τη νομοθεσία που ισχύει, είναι ότι δεν μιλάμε για κάτι σταθερό, επειδή η πρόταση της Εταιρείας μιλά για επαναπροσδιορισμό του ανταλλάγματος, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα έργα».

Για το λόγο αυτό, είπε, θα ήταν πιο ασφαλές να απαλειφθεί ο όρος επαναπροσδιορισμός του τιμήματος, «γιατί πολύ απλά μπορεί η ΕΤΑΔ να εμπλέξει κάποιον ιδιώτη, ενώ θα έχουμε κάνει πολλά στην πλαζ». Επίσης, πρόσθεσε, «θα πρέπει να εξηγήσουμε στην ΕΤΑΔ ότι εμείς το χώρο δεν το θέλουμε όπως είναι σήμερα, αλλά να κάνουμε παρεμβάσεις και να τον αναδείξουμε, οπότε αν προσθέσουμε τη φράση ότι εμείς την δεύτερη πενταετία θα κάνουμε έργα και δράσεις στην πλαζ που θα βοηθήσουν στην ανάδειξή της ιστορικότητας του ακινήτου, προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ δείχνει τη βούληση μας ότι εμείς θέλουμε να αναδείξουμε αυτόν τον χώρο, δηλαδή το ακίνητο της ΕΤΑΔ».

Ο κ. Δαρδαμανέλης υποστήριξε ότι είναι εφικτή και βιώσιμη αυτή η πρόταση, «αν και θα θέλαμε να μην υπάρχει ο νόμος του 2017 που επιβάλει την καταβολή μισθώματος ή καλύτερα να είχε παραχωρηθεί στο δήμο το ακίνητο πριν από το νόμο, αλλά αν έχουμε στο μυαλό μας βασικές ενέργειες εξωραϊσμού και ένα ποσό που θα επενδυθεί άμεσα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων θεωρώ ότι θα πάνε όλα καλά, δεδομένου ότι ήδη αυξάνεται ο τζίρος των εμπορικών δραστηριοτήτων, επειδή αυξάνει η επισκεψιμότητα».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.