ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και τώρα τρέχουν στην τοπική ΝΔ…

Νίκος Οικονόμου09 Ιουνίου 2019

Ήταν Απρίλιος του 1998 και σε ένα τετ α τετ που είχε ο φρεσκοεκλεγμένος στην προεδρία της ΝΔ Κώστας Καραμανλής άκουγε με προσοχή ένα νεαρότερο στέλεχος του κόμματος να του απαριθμεί τα προτερήματα του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης Ντίνου Κοσμόπουλου. Μάλιστα, η εισαγωγή του γαλάζιου περί του τότε δημάρχου Θεσσαλονίκης κράτησε πολύ, με τον Καραμανλή να ακούει με πολλή προσοχή και αμίλητος. Στο τέλος έκανε ένα μόνο ερώτημα: «Κερδίζει τις εκλογές;».

Το περιστατικό επανέφεραν στη μνήμη τους μια παρέα γαλάζιων, που αυτές τις ημέρες συζητούσαν τους λόγους και τις αιτίες που η ΝΔ έχασε τη μάχη των δημοτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη. «Είναι ακριβώς αυτό το ερώτημα που δεν έκανε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, 21 χρόνια αργότερα», έλεγε ένας εκ των Νεοδημοκρατών. Έτσι ώστε να βρει με σιγουριά και αναδείξει το δικό της εκλεκτό για το δήμο της Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Ένα ερώτημα που αποδείχτηκε κομβικό για την έκβαση της πρόσφατης μάχης για τη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά τα δεδομένα δεν ήταν το 1998 τα ίδια με σήμερα. Τότε η θητεία του αείμνηστου Ντίνου Κοσμόπουλου δεν βρισκόταν και στα καλύτερά της, ενώ οι αμφισβητίες -ανάμεσα τους και ο φετινός υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά και μεγάλο κομμάτι της κομματικής νομενκλατούρας της εποχής- όλο και αυξάνονταν. 

Έτσι ο Καραμανλής, που δεν ήθελε με τίποτα να χάσει στην έδρα του την παρθενική του μάχη των δημοτικών εκλογών, έψαχνε με κάθε τρόπο να βρει την κατάλληλη λύση. Και τη βρήκε στο όνομα του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που το 1998 κέρδισε τον Θρασύβουλο Λαζαρίδη και κατάφερε να διοικήσει το δήμο για τρεις θητείες. Για να γίνουν όμως όλα αυτά έπρεπε πρώτα να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις. Και ο Καραμανλής, που πάντοτε έδινε μεγάλο βάρος στις δημοσκοπήσεις, μέτρησε και ξαναμέτρησε τον Παπαγεωργόπουλο και όταν βεβαιώθηκε ότι κερδίζει, τον έχρισε υποψήφιο δήμαρχο.

Οι διαφορές πολλές. Στις εκλογές του 1998 οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Θεσσαλονίκης ήταν όλο και όλο πέντε, και οι δύο πρώτοι (Παπαγεωργόπουλος και Λαζαρίδης) είχαν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο ποσοστό 75%! Στις φετινές εκλογές της 26ης Μαΐου στη Θεσσαλονίκη οι υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 22(!), οι πέντε προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς και οι δύο πρώτοι (Ταχιάος - Ζέρβας) έφτασαν μετά βίας στο 37%.

Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψαξε πολύ μέχρι να βρει τον εκλεκτό του. Ξεκίνησε από τον Αθανάσιο Σαββάκη, στη συνέχεια πήγε στον Σταύρο Καλαφάτη και στους αυτοδιοικητικούς Λάζαρο Κυρίζογλου και Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ξανασκέφτεται κάποιον βουλευτή (Γκιουλέκα ή Ράπτη), μετά έπαιξε για καιρό με τον όνομα του Πάρι Μπίλλια, μέχρι να καταλήξει τελικά (και είναι αλήθεια υπό πίεση) στον Νίκο Ταχιάο. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι στο παιχνίδι βρισκόταν για καιρό και το όνομα του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι στην τελική ευθεία της απόφασης, που ελήφθη στα τέλη Νοεμβρίου, το δίπολο για το οποίο αμφιταλαντεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν «Νίκος Ταχιάος ή Κωνσταντίνος Ζέρβας». Με τελικό νικητή τον Νίκο Ταχιάο, που επιλέχτηκε όμως χωρίς να γίνει μία τελική μέτρηση.

Το πατατράκ που επέφερε σε πολλούς η καθαρή νίκη του Κωνσταντίνου Ζέρβα ξεπεράστηκε μάλλον γρήγορα στη ΝΔ. Και αυτό γιατί οι πολιτικές εξελίξεις πλέον τρέχουν, και στην ατζέντα της ΝΔ Θεσσαλονίκης δεν είναι η αναζήτηση των λαθών, αλλά η προετοιμασία για τη μάχη των μαχών, που δεν είναι πια η μάχη για τον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης αλλά οι εθνικές εκλογές. Για το λόγο αυτό τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ένα τεράστιο παρασκήνιο για τις θέσεις στις βουλευτικές λίστες της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας με το που θα προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές.

Για την Α’ Θεσσαλονίκης σίγουρα θεωρούνται τα ονόματα των βουλευτών Κώστα Καραμανλή, Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρου Καλαφάτη, Έλενας Ράπτη και Δημήτρη Σταμάτη, της δημοτικής υπαλλήλου Βίκυς Νάκου και της δικηγόρου Άννας Ευθυμίου, του πρώην γενικού γραμματέα δημοσίων έργων Στράτου Σιμόπουλου, της πανεπιστημιακής και προερχόμενης από το Ποτάμι Νιόβης Παυλίδου, των δημοσιογράφων Δημήτρη Βενιέρη και Σύνθιας Σάπικα καθώς και των νέων υποψηφίων Διαμαντή Γκολιδάκη, Γιάννη Παπαγεωργίου και Νίκου Καραγιαννακίδη, αλλά και του πρώην γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη, ενώ παραμένει στο τραπέζι και το όνομα του Νίκου Ταχιάου. Από εκεί και πέρα γίνεται μεγάλη μάχη, με την προσπάθεια να έχει επικεντρωθεί και σε πολιτικές μεταγραφές από άλλους χώρους, όπως ο Γιώργος Φλωρίδης, που πάντως δεν δέχτηκε.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει τα ονόματα των βουλευτών Θόδωρου Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη και Γιώργου Λαζαρίδη, του πρώην γενικού γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Βαρτζόπουλου και των αυτοδιοικητικών Γιάννη Καραγιάννη και Φάνη Παπά, ενώ αναζητείται ποιος θα είναι ο έβδομος από τους άνδρες. Στις γυναίκες θεωρούνται σίγουρες οι Ανατολή Κωνσταντινίδου και Κατερίνα Ζιούτα.

Τα σενάρια για την τοπική Διοικούσα Επιτροπή

Οι εθνικές εκλογές θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην τοπική ΝΔ. Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι 4 βουλευτές μπορεί να γίνουν μέχρι και 8, ενώ στη Β’ οι 2 θα αυξηθούν σίγουρα σε 3. Μένει να λυθεί και το πρόβλημα της κομματικής ηγεσίας και της αναδιάρθρωσης, που θα επακολουθήσει μετά τις εκλογές στη Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης. 

Εδώ ακούγονται δύο σενάρια. Το ένα προβλέπει την αλλαγή σελίδας και την τοποθέτηση ενός στελέχους από τη νεότερη γενιά, που θα αντικαταστήσει τον Τάσο Σπηλιόπουλο, και το οποίο θα πρέπει να συμμαζέψει το «μαγαζί» και να συντονίσει τη ΝΔ που πιθανότατα θα είναι πια κυβέρνηση. 

Αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο. Χωρίς να αποκλείεται πλέον καθόλου μετά και τις πολλές και συνεχόμενες τριβές που παρατηρούνται στη ΝΔ Θεσσαλονίκης να επιλεχθεί από την Πειραιώς η κατάργηση του οργάνου, που δημιουργήθηκε στην αρχή ως Συντονιστικό και στη συνέχεια ονομάστηκε Διοικούσα. Όλα αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και επί προεδρίας του πατέρα του σημερινού προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Ιουνίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.