ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και που λες ευτυχία… ευτυχία σε χάσαμε!

Δήμητρα Μακρή20 Μαρτίου 2019

Παγκόσμια Μέρα Ευτυχίας σήμερα και ανακοινώθηκε ο κατάλογος με τις πιο ευτυχισμένες χώρες και τους λαούς τους. Και σε αυτόν ο ήλιος, η θάλασσα, το ελληνικό χαβαλέ δεν μετρούν. Οι  Έλληνες για πολλοστή φορά μένουν μακριά από τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με τις πιο ευτυχισμένες χώρες και τους λαούς τους καθώς καταλαμβάνουν την 82η θέση σε σύνολο 156 χωρών. Αυτό δε που έχει σημασία είναι ότι η πτώση αυτή όχι μόνο σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης αλλά και παραμένει και δύσκολα μπορεί να ξεφύγει από αυτήν τη βασανιστική κατήφεια που χαρακτηρίζει πλέον τους Έλληνες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις από εκείνη του 2005-2008 μέχρι τη φετινή 2016-2018η χώρα μας παραμένει μέσα στους 10 μεγαλύτερους χαμένους της ευτυχίας με κύριο λόγο το αποτύπωμα που άφησε στον ελληνικό λαό η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008…

Σε ό,τι δε αφορά τις πρώτες θέσεις. Εκεί η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Δανία, η Ισλανδία και η Ελβετία έχουν δυο συνεχή χρόνια που βρίσκονται μπροστά στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο ΟΗΕ στην Ετήσια Αναφορά Ευτυχίας του. Η έκδοση του 2019 δημοσιεύθηκε σήμερα και ο νικητής επαναλαμβάνεται: Η Φινλανδία είναι το πιο ευτυχισμένο κράτος για τον ΟΗΕ.

Η δεκάδα

  1.  Φινλανδία
  2.  Δανία
  3.  Νορβηγία
  4.  Ισλανδία
  5.  Κάτω Χώρες
  6.  Ελβετία
  7. Σουηδία
  8.  Νέα Ζηλανδία
  9. Καναδάς
  10.  Αυστρία

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 82η θέση. Αναφέρεται πως η μέτρηση αυτή λαμβάνει υπόψη της διάφορους παράγοντες όπως το ΑΕΠ, τις κοινωνικές παροχές, το προσδόκιμο ζωής, την ελευθερία, την εντύπωση που έχει ο καθένας για τη γενναιοδωρία ή τη διαφθορά, την ποιότητα ζωής των μεταναστών.  Πραγματοποιείται η έρευνα από το Δίκτυο των Λύσεων για Αειφόρο Ανάπτυξη, έναν ερευνητικό οργανισμό ποικίλων δράσεων του ΟΗΕ- με τη συνεισφορά ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων και περιλαμβάνει στοιχεία από τα τρία τελευταία χρόνια. Σε αυτή την έκδοση η Ισπανία βελτίωσε κατά έξι θέσεις την παρουσία της στη λίστα και από την 36η θέση πέρασε στην 30η.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι δέκα πρώτες θέσεις παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες εδώ και μερικά χρόνια με μερικές εσωτερικές αλλαγές. Για παράδειγμα η Νορβηγία ήταν πρώτη το 2017, έπεσε στη δεύτερη το 2018 και για το 2019 φιγουράρει στην 3η θέση. Για φέτος η δεύτερη θέση πήγε στη Δανία . Όσο για την τελευταία θέση, αυτή την καταλαμβάνει το Νότιο Σουδάν, η πιο νέα χώρα για τον ΟΗΕ, που την τελευταία πενταετία χρόνια μαστίζεται από μια εμφύλια σύρραξη και πείνα.

Σε ό,τι αφορά τις πρώτες θέσεις αναφέρεται πως τα κράτη αυτά έχουν υψηλές αξίες στις μεταβλητές που θεωρούνται κλειδιά για την αξιολόγηση όπως είναι τα εισοδήματα, το προσδόκιμο ζωής, οι κοινωνικές παροχές, η ελευθερία, η εμπιστοσύνη και η γενναιοδωρία.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τη Φινλανδία αφορά και το επίπεδο της εκπαίδευσης, το σύστημα υγείας, το προσδόκιμο ζωής που είναι τα 82 έτη και το γεγονός πως είναι πιο κατανεμημένη η ισότητα των δυο φύλων. Σημαντικό είναι για όλες τις χώρες του βορρά πως δίνουν τη δυνατότητα και στον πατέρα να πάρει άδεια πατρότητας που φτάνει τους 6 μήνες. Επιπρόσθετα, είναι το τρίτο κράτος παγκοσμίως στην ποιότητα του αέρα και το κράτος με τα περισσότερα δάση στην Ευρώπη, όπως έγραψε η Ελ Παΐς.  

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.