ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Κοιτάμε προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω

Νίκος Οικονόμου24 Νοεμβρίου 2019

Κοιτάμε προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω. Αυτή είναι η φράση κλειδί που περιγράφει με ακρίβεια τη στρατηγική της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση στη Βουλή της ερώτησης του πρώην πρωθυπουργού για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς, ανεβάζει τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση. Η φράση του πρωθυπουργού προς τον Αλέξη Τσίπρα «αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο» είναι ενδεικτική της τακτικής της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Είναι η τακτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ημέρα των ευρωεκλογών, όταν η κάλπη έβγαλε μια σαφή διαφορά υπέρ της ΝΔ. Οι υψηλοί τόνοι που κυριαρχούσαν προεκλογικά στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ κατέβηκαν, ενώ ανέβηκε αισθητά η προσπάθεια της ΝΔ να διεμβολίσει ακόμη περισσότερο στον κεντρώο χώρο αλλά και στους ψηφοφόρους που το 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι επανειλημμένες αναφορές του πρωθυπουργού στις πολιτικές εκείνες που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση, οι οποίες έχουν τη στήριξη μεγάλου τμήματος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή στο θέμα της εφαρμογής του πανεπιστημιακού ασύλου αλλά και της επιβολής της τάξης σε χώρους όπως στα Εξάρχεια, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρχε άβατο. Αυτό ήταν κάτι που επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή.

Το μεγάλο αγκάθι του μεταναστευτικού

Σε επίπεδο αληθινής πολιτικής το θέμα που κυριολεκτικά καίει αυτήν την περίοδο την κυβέρνηση είναι το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες 5+1 δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται το κλείσιμο των hotspot σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο και η μετατροπή σε κλειστά κέντρα των υφιστάμενων δομών σε Λέρο και Κω. Στόχος των δράσεων, τις οποίες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα μέχρι τις αρχές του 2020.

Προβλέπονται η ειδική δράση για τα ασυνόδευτα παιδιά καθώς καθορίζεται εθνικός συντονιστής σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται συγκεκριμένα κριτήρια για τις ΜΚΟ με πρόβλεψη παραμονής στη χώρα μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ασύλου, με την ψήφιση του νέου νόμου προβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών και είτε θα χορηγείται άσυλο είτε θα επιστρέφονται οι αιτούντες στις χώρες προέλευσης. Ακόμη κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα: Στη Λέσβο κλείνει σταδιακά η Μόρια και θα δημιουργηθεί νέα δομή, η οποία θα λειτουργήσει ως προαναχωρησιακό κέντρο και κέντρο ταυτοποίησης (χωρητικότητα 5.000+), στη Χίο κλείνει η υπάρχουσα δομή και δημιουργείται νέο κέντρο (χωρητικότητα 5.000+), στη Σάμο κλείνει η δομή και η υπό κατασκευή δομή θα έχει χωρητικότητα 5.000+. Στην Κω η υπάρχουσα δομή γίνεται κλειστή και θα χωράει 2.000+, ενώ στη Λέρο η υπάρχουσα γίνεται κλειστή και θα έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται ακόμη η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, και η αξιοποίηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των δομών που θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν από τα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επίσης κατ’ εντολήν του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιουργείται ειδικό ταμείο, που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αξιολογήσει το θέμα πολύ ψηλά και όπως είπε την Παρασκευή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, «η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ για το θέμα είπε ότι είχε πολλές διμερείς επαφές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ζήτησε την αλλαγή της συμφωνίας του Δουβλίνου.

Αυτό βέβαια που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που κλιμακώνονται, όπως και οι αυτοδιοικητικοί που διαμαρτύρονται, επειδή, όπως ισχυρίζονται, δεν είχαν ενημέρωση, ενώ κάποιοι δήμαρχοι απειλούν με παραιτήσεις.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού μπαίνει το επόμενο διάστημα και η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Αύριο Δευτέρα ολοκληρώνεται η ψήφιση της διαδικασίας της αναθεώρησης του συντάγματος, με την οποία αποσυνδέεται η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δίνεται η δυνατότητα στο πλειοψηφούν κόμμα να εκλέξει τον εκλεκτό του με 151 ψήφους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παρακάμψει τις σχετικές συζητήσεις, λέγοντας ότι το θέμα θα τεθεί στην ώρα του. 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει τα Χριστούγεννα όταν θα ξεκουράζεται στα βουνά και εξετάζει διάφορα ενδεχόμενα. Μια νέα πρόταση για τον Προκόπη Παυλόπουλο που με δεδομένη τη στήριξη που έχει από τον ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε μια εύκολη και άνετη εκλογή φαίνεται να μην είναι μέσα στις προθέσεις του, καθώς ήταν ο μόνος από τους βουλευτές της ΝΔ που το 2015 δεν τον είχαν ψηφίσει. Πιθανό θεωρείται αυτήν τη στιγμή το σενάριο ο διάδοχος του κ. Παυλόπουλου να μην είναι πολιτικό πρόσωπο και να έχει άρωμα γυναίκας. Ένα από τα ονόματα που ακούστηκαν είναι της σημερινής προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Αυτό πάντως που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι να μην ξεφύγει η όλη συζήτηση με πολλές δημόσιες παρεμβάσεις που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, όπως οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Νικήτα Κακλαμάνη υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου και του Μάκη Βορίδη υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι ένα τέτοιο πρόωρο και δημόσιο άνοιγμα της συζήτησης μόνο κακό θα δημιουργούσε στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η σχετική συζήτηση θα επιδιωχτεί να ανοίξει μετά το 13ο συνέδριο της ΝΔ, που ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή, με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρεμβάσεις μεταξύ των άλλων από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Πάολο Ράνγκελ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Νοεμβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.