ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η σούπερ Τρίτη έβγαλε Μπάιντεν

Δήμητρα Μακρή04 Μαρτίου 2020

Ο Τζο Μπάιντεν είχε μια δυναμική και εμφατική παρουσία στη διάρκεια της Σούπερ Τρίτης, της ημέρας που κρίνει σε σημαντικό βαθμό την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών καθώς ψηφίζουν 14 από τις πολιτείες των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και μερικές από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες όπως το Τέξας και η Καλιφόρνια. Για τον λόγο αυτόν κρινόταν το ένα τρίτο των εκλεκτόρων του κόμματος οι οποίοι στο τέλος του καλοκαιριού θα αποφανθούν ποιος εκ των υποψηφίων των Δημοκρατικών θα λάβει το χρίσμα για να διεκδικήσει την προεδρία έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Μπάιντεν κατάφερε να επικρατήσει των αντιπάλων του σε 9 από τις 14 πολιτείες παρουσιάζοντας, όπως γράφει η Ελ Παΐς, ένα προφίλ πιο στέρεο από την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς, του αυτοαποκαλούμενου σοσιαλιστή γερουσιαστή του Βερμόντ. Αυτό πάντως το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή – καθώς μέχρι και χτες προπορευόταν ο Σάντερς- ήταν η αποχώρηση τριών τουλάχιστον υποψηφίων από την κούρσα των Δημοκρατικών, όπως του Πιτ Μπιούτιτζιτζ ή της Έιμι Κλόμπουτσερ. Έτσι ο Μπάιντεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους μετριοπαθείς με το μέρος του ειδικά από τη στιγμή που οι αποχωρήσαντες κάλεσαν τους δικούς τους ψηφοφόρους να ταχθούν με το στρατόπεδο του Μπάιντεν. Τελικά ο τέως αντιπρόεδρος με ειδικότητα την εξωτερική πολιτική επικράτησε μεταξύ άλλων στο Τέξας, τη Μασαχουσέτη ή τη Βιρτζίνια ενώ ο αντίπαλός του την Καλιφόρνια – σύμφωνα πάντα με τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία μένει να επαληθευτούν.

Με αυτά τα δεδομένα η κούρσα για το χρίσμα θα κριθεί ανάμεσα σε δυο γερόλυκους της αμερικανικής πολιτικής: Του 77χρονου Τζο Μπάιντεν και του 78χρονου Μπέρνι Σάντερς. Αναφέρεται ωστόσο πως προς το παρόν στο παιχνίδι μένει η Ελίζαμπεθ Γουόρεν καθώς ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο τέως δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών. Αναφέρεται ακόμη όπως για τον Μπάιντεν είναι η τρίτη προσπάθεια για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου ( 1988 και 2008) ενώ για τον Σάντερς η δεύτερη - ηττήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον το 2016. Βάσει των δυο αυτών επιλογών πολιτικών θα κριθεί και αν το Δημοκρατικό κόμμα είναι έτοιμο να πάει προς τα αριστερά ή όχι και αν θα καταφέρει με τον τρόπο αυτόν να  κερδίσει ξανά πολιτείες που έχασε από τον Τραμπ. Η απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμη. Αυτό που φαίνεται ωστόσο είναι πως η μάχη της Σούπερ Τρίτης έδωσε τις βάσεις για τον πόλεμο ανάμεσα σε έναν εκπρόσωπο του κατεστημένου και έναν εκτός αυτού.

Σύμφωνα με το politico ο Μπάιντεν πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες «επιστροφές» στην ιστορία των προκριματικών εκλογών των κομμάτων στις ΗΠΑ. Κέρδισε σε κάθε πολιτεία του Νότου με διψήφια ποσοστιαία διαφορά. Και ίσως στο τέλος της ημέρας ο Μπάιντεν καταφέρει να πλασαριστεί στην πρώτη θέση της μάχης των εκλεκτόρων.

Γιατί η ανατροπή

Ο Μπάιντεν πήρε την αφροαμερικανική ψήφο κερδίζοντας την υποστήριξή της σε κάθε πολιτεία στην οποία υπάρχει μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων της. Η νίκη του Μπάιντεν στη Νότια Καρολίνα ήταν εκείνη που άνοιξε τον δρόμο για τον τέως αντιπρόεδρο. Με τον τρόπο αυτό ενώθηκε κατά κάποιον τρόπο το μέχρι πρότινος διχασμένο κόμμα πίσω από την υποψηφιότητά του. Επίσης, η νίκη του στη συγκεκριμένη πολιτεία λειτούργησε ως η καλύτερη διαφήμιση και μάλιστα μη πληρωμένη… υπολογίστηκε πως για να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα θα έπρεπε να πληρώσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια... Τέλος, ένας επιπρόσθετος λόγος για τη νίκη του Μπάιντεν είναι οι αποχωρήσεις των μετριοπαθών Κλόμπουτσαρ και Μπιούτιτζττζ.

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι να ανακοινώσει και η Γουόρεν την αποχώρησή της από την κούρσα καθώς θα πιεστεί να το πράξει από το περιβάλλον του Σάντερς. Ο λόγος είναι για να μην διασπαστεί κι άλλο η ψήφος των πιο ακραίων. Με τον τρόπο αυτό θα επικεντρωθούν οι υποψήφιοι στον αγώνα των εκλεκτόρων και σε έναν αντίπαλο έκαστος γεγονός το οποίο σημαίνει και λιγότερα χαμένα χρήματα και πιο συγκεντρωμένες εκστρατείες.  

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.