ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η επόμενη ημέρα στη ΝΔ μετά το φιάσκο

Νίκος Οικονόμου29 Οκτωβρίου 2018

Άποψη πρώτη: «Η ΝΔ κάνει τα πάντα καταρχήν για να πείσει τον Μπουτάρη να κατέβει ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Και στη συνέχεια να κερδίσει τη μάχη. Γιατί αν πρέπει ως αρχηγός να λύσεις το ζήτημα του εκλεκτού σου για το δήμο της Θεσσαλονίκης, παίρνεις το αεροπλάνο και ανεβαίνεις στο βορρά. Και όταν φτάσεις εδώ, τραβάς μερικά άτακτα αυτιά διαφόρων γαλάζιων που έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και στη συνέχεια επιβάλλεις τον εκλεκτό σου».

Άποψη δεύτερη: «Η τοπική ΝΔ έχει και αυτή ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Γιατί μπορεί ο ρόλος της Διοικούσας της Θεσσαλονίκης να μην περιλαμβάνει το να προτείνει δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο, αλλά έχει σαφή αποστολή να ζυμώνει τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό η γαλάζια Διοικούσα θα έπρεπε να είχε οργανώσει μία εσωτερική συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και χωρίς να φτάσει στο διά ταύτα θα έπρεπε να χαράξει ένα πλαίσιο κινήσεων για το τι θέλει να πετύχει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Να είμαστε απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίξουμε πετυχημένους αυτοδιοικητικούς, να πάμε κόντρα στον Μπουτάρη και ο εκλεκτός μας για το δήμο Θεσσαλονίκης να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όλα αυτά θα αποτελούσαν έναν μπούσουλα της ΝΔ Θεσσαλονίκης ενόψει των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Ακόμη κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλη ρότα, η εσωτερική συζήτηση θα είχε γίνει. Και δεν θα υπήρχε αυτή η αίσθηση που είναι έντονη σήμερα στη βάση και τα στελέχη του τοπικού κόμματος ότι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έγινε κουβέντα».

Άποψη τρίτη. «Η σημερινή ΝΔ δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές εποχές. Τότε που ένα ισχυρό διευθυντήριο συνομιλούσε απευθείας με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ενημέρωναν για τα τεκταινόμενα της Θεσσαλονίκης. Ήταν οι σοφοί γέροντες της ΝΔ που συνεδρίαζαν στα περίφημα πατάρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αντάλλασσαν απόψεις για τα γεγονότα και τους ανθρώπους της πόλης. Μετά όλα αυτά έφταναν στον Καραμανλή, που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις. Ακόμη και επί Κώστα Καραμανλή οι γραμμές της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα ήταν απευθείας και χωρίς μεσάζοντες. Ο Καραμανλής ήξερε ποιους άκουγε και γνώριζε ποιους να εμπιστευθεί. Και, φυσικά, επειδή γνώριζε απ’ έξω και ανακατωτά την πόλη, έκανε σπάνια λάθη».

Αμηχανία

Οι τρεις απόψεις διατυπωμένες προς τη «ΜτΚ» από διαφορετικά γαλάζια στελέχη αποτυπώνουν το κλίμα που επικρατεί σήμερα στο γαλάζιο στρατόπεδο της πόλης, καθώς κλείνει το κρίσιμο δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, εντός του οποίου η ΝΔ θα είχε κλειδώσει το όνομα του εκλεκτού της για το δήμο Θεσσαλονίκης. Απορία, προβληματισμός και αμηχανία, αλλά και πρώτες σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει. Όχι μόνο για το δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και για μία συνολική αναδιοργάνωση του κόμματος στην πόλη.

Ονοματολογία

Για το δήμο η γραμμή που κυριαρχεί είναι να παγώσει η σχετική συζήτηση μέχρι να γίνει μία νέα αξιολόγηση. Έτσι κι αλλιώς μετά την αποχώρηση από το παζλ των υποψηφιοτήτων του Πάρι Μπίλλια και το «όχι» του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στο τραπέζι, που θα μπορούσε άμεσα να αποτελέσει μία συναινετική λύση. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο σαφής και η εικόνα για το πανόραμα των ονομάτων που θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο Εφραίμ Κυριζίδης είναι ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, που ανακοίνωσε την Τετάρτη την υποψηφιότητά του, επίσης, ο Γιώργος Ορφανός φαίνεται ότι θα είναι για ένα διάστημα ένας εν δυνάμει παίκτης, ενώ υπάρχουν πάντα τόσο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, όσο και ο Χάρης Αηδονόπουλος.

Τρία χονδρικά τα νέα σενάρια. Η επιστροφή στην πολιτική λύση (Ράπτη ή Γκιουλέκας), η ανεύρεση και η στήριξη ενός… ταλιμπάν υποψηφίου, που έχοντας το χρίσμα από τη ΝΔ θα δεχτεί υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες να δώσει τη μάχη ή μη στήριξη, που θα σήμαινε ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει επίσημα κανέναν υποψήφιο.

Χωρίς ενδιάμεσους

Φυσικά υπάρχουν και τα απόνερα για τη λειτουργία του τοπικού κόμματος από το φιάσκο των τελευταίων ημερών και την εικόνα που τείνει να παγιωθεί: Ανυπαρξία ισχυρού κέντρου λήψης των αποφάσεων και κατακερματισμός του μητσοτακικού μπλοκ, την ίδια στιγμή που είναι γενική η αίσθηση ότι τα μικρά βιλαέτια στην πόλη είναι πολλά και η δράση των διαφόρων κομματικών συστημάτων συνεχής. Ταυτόχρονα, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραμένει δραστήριος και το παλιό σαμαρικό σύστημα θέλει να έχει ρόλο, ενώ υπάρχουν οι καραμανλικοί που παρατηρούν και περιμένουν και ο ισχυρός στο βορρά παράγοντας που λέγεται Απόστολος Τζιτζικώστας. Όλα αυτά προκαλούν πολλές σκέψεις στα κομματικά στελέχη, αλλά και τα πρώτα σχέδια για συνολικές οργανωτικές αλλαγές, που μπορεί να πάνε και πέρα από τα πρόσωπα. Αλλά και για μια αμφίδρομη θεσμική σχέση της ΝΔ Θεσσαλονίκης με την ηγεσία του κόμματος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα λειτουργεί χωρίς ενδιάμεσους…

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.