ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωρίζουμε τη μουσική ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης από τον καναπέ του σπιτιού μας

Κυριακή Τσολάκη09 Ιανουαρίου 2021

Με μια «Συναυλία – Αφιέρωμα σε δημιουργούς της Θεσσαλονίκης» κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποίησε συνολικά 10 live streaming στη διάρκεια των γιορτών δίνοντας έτσι διέξοδο στον κόσμο να ακούσει αγαπημένες μελωδίες, αλλά και στους καλλιτέχνες που αυτό το δύσκολο διάστημα είναι από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Την επιμέλεια του προγράμματος, τις ενορχηστρώσεις έχει ο γνωστός μουσικός Κώστας Ματσίγκος, ο οποίος μάλιστα θα παίξει κιθάρα στη διάρκεια της βραδιάς. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Πολιτισμού, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και ιδιαίτερα την εμπνεύστρια της διοργάνωσης Άννα Μυκωνίου, που έχει όλες αυτές τις ιδέες οι οποίες υλοποιούνται και δεν μένουν μόνο στα λόγια, αλλά και γίνονται πράξεις. Ο φορέας έχει βοηθήσει πολύ με όλες αυτές τις συναυλίες – παραστάσεις που γίνονται τόσο τον πολιτισμό όσο και τους καλλιτέχνες όσο κανένας. Είναι ένας πολύ δραστήριος οργανισμός που επιτελεί έργο», τονίζει στο makthes.gr ο ίδιος.

Πρόκειται για την τελευταία συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Κέντρου Πολιτισμού «Γιορτάζουμε». Στη διάρκειά της ο χρήστης του διαδικτύου θα έχει τη δυνατότητα να δει τους αγαπημένους καλλιτέχνες ζωντανά, κατευθείαν από τον «Αλέξανδρο», την έδρα του Κέντρου Πολιτισμού απέναντι από τον Λευκό Πύργο, και να ακούσει γνωστά τραγούδια. «Επειδή πρόκειται για αφιέρωμα σε Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες επέλεξα συνθέτες και ποιητές – στιχουργούς της πόλης, ενέταξα όμως και κάποιους που μπορεί να μην κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ταυτίστηκαν με την πόλη γιατί έζησαν και δημιούργησαν εδώ όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μανώλης Ρασούλης», λέει ο Κώστας Ματσίγκος.

Έτσι η συναυλία θα μας ταξιδέψει μέσα από νότες, πάρτες και στίχους στη μουσική ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, αποτελώντας ένα οδοιπορικό μέσα από το έργο δημιουργών που σημάδεψαν γενιές με τα τραγούδια τους και τα ποιήματα τους.
Το πρώτο μέρος θα είναι αφιερωμένο στο έργο του Γιώργου Καζαντζή και στο δεύτερο μέρος θα γίνει αναφορά στον Τσιτσάνη, στον Κουγιουμτζή, στον Παπάζογλου, στον Ζερβουδάκη, στον Ζήκα, στον Χριστιανόπουλο, στον Γράψα κ.α.

Για τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Σε όλο αυτό θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης: Γιώργος Καζαντζής (συνθέτης και πιάνο), Δημήτρης Μυστακίδης (φωνή), Ανδρέας Καρακότας (φωνή), Μαίρη Δούτση (φωνή), Δημήτρης Νικολούδης (φωνή), Δημήτριος Γουμπερίτσης (μπάσο), Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι), Γιώργος Κοκκινάκης (ακορντεόν).

Η συναυλία είναι αφιερωμένη και στηρίζει το καλάθι του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ένα από τα παλαιότερα σωματεία της Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1922 από Θεσσαλονικείς και πρόσφυγες μουσικούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη της ορχήστρας "Λευκός Πύργος". «Ο Σύλλογος έχει κατορθώσει να μοιράζει εβδομαδιαία, περίπου 95 πακέτα τροφίμων σε καλλιτέχνες που το έχουν ανάγκη. Επίσης σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, αλλά και με ανεξάρτητους γιατρούς επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές κ.α.) της πόλης, ο κάθε καλλιτέχνης ανεξάρτητα αν είναι μέλος του σωματείου ή όχι, μπορεί να έχει δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και δωρεάν φάρμακα», επισημαίνει ο Κώστας Ματσίγκος.

Ιδιοκτήτης του Ωδείου Κώστας Ματσίγκος που βρίσκεται στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης ο ίδιος, έχει εξάλλου ιδία πείρα των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία σε αυτά τα επαγγέλματα. «Τα ωδεία είναι μια πονεμένη ιστορία. Θα ανοίξουν όλα τα άλλα και μετά αυτά. Δεν ξέρω πότε, περιμένουμε κρατική εντολή. Είναι περίεργο γιατί θα ανοίξουν τα σχολεία που έχουν 20 παιδιά σε κάθε τμήμα, και εμάς δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε από τη στιγμή που τα μαθήματα είναι ατομικά και δεν συγκεντρώνουμε πολλά παιδιά μέσα», καταλήγει.

Live streaming «Συναυλία – Αφιέρωμα σε δημιουργούς της Θεσσαλονίκης»

Κυριακή 10 Ιανουαρίου στις 9μμ

Μπορείτε να στηρίξετε τον Σύλλογο στον Παρακάτω Τραπεζικό Λογαριασμό:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
IBAN: GR6901102100000021000736013

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.