ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Χατζηπιερής: Ο κορονοϊός δεν είναι ο πραγματικός εφιάλτης

Κυριακή Τσολάκη18 Ιανουαρίου 2022

Δράκος και τεμπέλης γίνεται; Όλα γίνονται όταν υπάρχει φαντασία και όρεξη για δημιουργία. Έτσι γεννήθηκε ένας χαρακτήρας, που συμπλήρωσε αισίως μια διαδρομή δεκαέξι και πλέον ετών. Είναι ο «Τεμπέλης Δράκος» του Γιώργου Χατζηπιερή που έχει ήδη στο ενεργητικό του τρεις πολύ επιτυχημένες μουσικές περιπέτειες και μία συλλογή με χριστουγεννιάτικα τραγούδια. «Η έμπνευση ήταν πρωτογενής, ήρθε και καρφώθηκε στη σκέψη μου η εικόνα του δράκου που αν και φαινομενικά τρομερός και επικίνδυνος, στην ουσία είναι φιλικός και τεμπέλης. Έφτιαξα λοιπόν το τραγούδι ‘Ο Τεμπέλης Δράκος’ και επειδή ήταν πρώτο στη σειρά ονόμασα το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 2005, ‘Ο Τεμπέλης Δράκος και Άλλες Ιστορίες’. Όπως φαίνεται καλοάρεσε στον Τεμπέλη Δράκο η πρώτη θέση και δεν την εγκατέλειψε. Έγινε ο ήρωας όλων των επόμενων δουλειών μου, κάτι σαν το καλλιτεχνικό μου άλλοθι», λέει στη «ΜτΚ» ο δημιουργός που υπογράφει τους στίχους και τη μουσική κάθε έκφρασης του ήρωά του.

Τώρα ο δράκος επιστρέφει ορεξάτος με δεκατέσσερα καινούρια τραγούδια που ισοδυναμούν με αντίστοιχες ευφάνταστες, παιχνιδιάρικες και πολύχρωμες περιπέτειες. Ζούγκλες, ποτάμια, θάλασσες, δάση και χώρες μακρινές συνθέτουν εκ νέου ένα νέο άλμπουμ με τίτλο «Τα Όνειρα του Τεμπέλη Δράκου».

Ακούγοντας κανείς τα τραγούδια διαπιστώνει ότι κοινό χαρακτηριστικό τους όπως και των προγενέστερών τους είναι πως το καθένα είναι ένας μικρός ολοκληρωμένος κόσμος. «Έτσι είναι. Αυτό συμβαίνει γιατί έχω την ‘πολυτέλεια’ να δημιουργώ χωρίς άγχος και χρονικά περιθώρια. Γι’ αυτό και σε ένα άλμπουμ προσπαθώ όλα τα τραγούδια να έχουν λόγο ύπαρξης. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχτηκαν τα 12 τραγούδια και 2 ορχηστρικά του καινούριου άλμπουμ. Η μόνη διαφορά είναι πως όλη η προηγούμενη εμπειρία λειτούργησε ως εργαλείο για να φτάσουμε σε ένα ψηλό επίπεδο παραγωγής. Και επειδή είχαμε πολύ χρόνο για να δουλέψουμε τις ενορχηστρώσεις, πήγαμε στο στούντιο πολύ οργανωμένοι και η ηχογράφηση ήταν πραγματικά μια μεγάλη γιορτή. Παρέλασαν 21 εξαίρετοι μουσικοί, 12 σπουδαίοι ερμηνευτές, καλέσαμε φίλους για φωνητικά και συγκινηθήκαμε με τις παιδικές χορωδίες», απαντά ο συνθέτης και στιχουργός στο σχόλιό μας.

Στο άλμπουμ κιθάρες, πιάνο, βιόλα, άρπα, κανονάκι, γκάιντα, πνευστά, ακορντεόν, μπουζούκι, μπαγλαμάς και κρουστά μπλέκονται από τον ενορχηστρωτή Μάριο Τακούσιη, ενώ συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς, όπως και «επιπρόσθετα χορωδιακά και φωνητικά από συγγενείς και φίλους», όπως συμπληρώνει ο δημιουργός.

Συνάντηση μιας πλειάδας γνωστών καλλιτεχνών

Στον δίσκο η Ελευθερία Αρβανιτάκη μας ξεναγεί στο μακρινό Πεκίνο μέσα από ένα «κινέζικο ζεϊμπέκικο». Ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo μέσα από τη ζούγκλα και τα ποτάμια μας συστήνει τον Γιάννη και τον φίλο του τον Κοκοδρείλο. Η Πέννυ Μπαλτατζή είναι απελπισμένη γιατί το πιάνο της έχει τρελαθεί και παίζει ό,τι του κατέβει. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ερμηνεύει ένα μουσικό παραμύθι για τον ζωγράφο που φύτευε στο χώμα τα ζωγραφισμένα του λουλούδια και αυτά βλαστούσαν. Ο Κώστας Μακεδόνας τα έχει κάνει θάλασσα και κυκλοφορεί στο σπίτι με μάσκα και τη στολή του δύτη. Ο Γιάννης Κότσιρας γυρνάει τον κόσμο με το ποδήλατό του, χαρούμενος και γελαστός. Ο Κύπριος παραδοσιακός τραγουδιστής Μιχάλης Ττερλικκάς τα βάζει με μια μύγα (μούγια) που δεν τον αφήνει ήσυχο, ενώ του συμπαραστέκονται οι Monsieur Doumani. Η Ειρήνη Σκυλλακάκη μας ταξιδεύει σ’ έναν ονειρικό βυθό και στην παιδική μας αθωότητα και η Ελένη Τσαλιγοπούλου μας συστήνει κάποιον απρόσεκτο που πήγε μια βόλτα στο δάσος και κατάπιε ένα δέντρο από λάθος. Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης με τα Χίλια Ψάρια στοχάζεται φιλοσοφικά και καταλήγει πως «σαν τον τόπο σου κανένας». Ο Δημήτρης Μπάκουλης παίρνει το Ένα Τραγούδι, του κρεμάει λαμπάκια και το χαρίζει, φωταγωγημένο, στο αγαπημένο του πρόσωπο. Τέλος, δύο ορχηστρικά, η Εκδρομή και ο Αποχαιρετισμός, πλαισιώνουν τα τραγούδια, ενώ ο Γιώργος Χατζηπιερής ανοίγει και κλείνει το όλο μουσικό ταξίδι με ένα τραγούδι και μια φλογέρα. Πόσο εύκολη ήταν η συνάντηση όλων αυτών των γνωστών καλλιτεχνών; «Δεν υπήρξε καμία δυσκολία. Αντίθετα όλοι, ερμηνευτές και συντελεστές, δέχτηκαν με πολύ χαρά να συμμετάσχουν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Και είναι εκπληκτικό πως όλοι με πολλή σεμνότητα ζητούν κατευθυντήριες γραμμές, όπου βέβαια τους λέω ότι οι μόνες γραμμές είναι να είναι ο εαυτός τους αληθινά και απροσποίητα και να ερμηνεύσουν τους στίχους και τη διάθεση του τραγουδιού», επισημαίνει ο δημιουργός του άλμπουμ.
Όσο για το πώς θα ήθελε να λειτουργήσει η δουλειά αυτή στα μικρά παιδιά ο ίδιος υπογραμμίζει: «Τίποτα περισσότερο από το να αγαπηθούν τα τραγούδια αυτά και να γίνουν το μουσικό χαλί για παιχνίδια, εμπειρίες, στιγμές, εκδρομές, ταξίδια. Κι όπως πάντα να λειτουργήσουν και ως σημείο συνεύρεσης και επικοινωνίας ενηλίκων και ανηλίκων».

«Πιστεύω στον άνθρωπο και στην ανάγκη του να αυτοκαθορίζεται»

Καλλιτέχνης με άποψη και κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς ο Γιώργος Χατζηπιερής κάνει όμως και το σχόλιό του για όλα όσα συμβαίνουν στην εποχή μας: «Για μένα ο κορονοϊός δεν είναι ο πραγματικός εφιάλτης. Αυτός νομοτελειακά θα σβήσει και θα γίνει ενδημικός ιός όπως μερικά ακόμα εκατομμύρια που μας περιτριγυρίζουν και ο οργανισμός μας έμαθε να ζει με αυτούς. Τουλάχιστον αυτό λέει η επιστημονική κοινότητα την οποία σέβομαι. Ο πραγματικός εφιάλτης κατά τη γνώμη μου είναι η πρωτοφανής και απίστευτη σε μέγεθος συσσώρευση κεφαλαίου στα χέρια μερικών ανθρώπων που μετριούνται στα δάκτυλα. Λόγω της οικονομικής δύναμης και της εξάπλωσης των ΜΜΕ, που κινούνται από το χρήμα, αυτοί οι λίγοι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση και να χειραγωγούν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ακόμα και να ελέγχουν κυβερνήσεις. Κι αυτό γίνεται χωρίς να υπάρχουν κώδικες ηθικής ή δεοντολογίας ή μιας αριστεράς που να λειτουργεί ως φίλτρο ή έστω κάποιες αντιδράσεις από διανοούμενους. Βαδίζουμε προς ένα νέο ολοκληρωτισμό με χαρά, κουνώντας τα έξυπνά μας κινητά τηλέφωνα στον αέρα. Όμως πιστεύω στον άνθρωπο και στην ανάγκη του να αυτοκαθορίζεται και να ζει ελεύθερος».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο ψηφιακός δίσκος είναι παραγωγή του «Τεμπέλη Δράκου» και κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή (CD) στα καταστήματα Public και το διαδίκτυο σε όλες τις γνωστές πλατφόρμες. Ηχογραφήθηκε στο στούντιο Σιέρρα.

* Κανάλι του Τεμπέλη Δράκου στο Youtube: Εδώ (https://www.youtube.com/c/TempelisDrakos/featured)

Επίσημη σελίδα στο Facebook: Εδώ (https://www.facebook.com/OTempelisDrakos)

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Ιανουαρίου 2022

    This page might use cookies if your analytics vendor requires them.