ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί στην χώρα μας τα κόμματα αλλάζουν τους εκλογικούς νόμους;

Γιάννης Μαγκριώτης20 Μαρτίου 2019

Την πρακτική αυτή σε ένα βαθμό περιόρισε για τις εθνικές εκλογές η τροποποίηση του Συντάγματος του 2001, όμως σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις εφαρμόζεται από τις κυβερνητικές πλειοψηφίες.

Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή παραμονές των εκλογών για να έχει υποψήφιους ευρωβουλευτές δύο βουλευτές χωρίς να χάσει τους 151 στη Βουλή, τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουλίου που είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία των νέων ευρωβουλευτών.

Η κυβέρνηση θα τους αξιοποιήσει στα πανελλήνια εκλογικά σώματα προσδοκώντας πρόσθετες ψήφους γιατί προέρχονται από διαφορετικούς κομματικούς χώρους και είναι γνωστοί από τη μεγάλη τηλεοπτική προβολή τους τον τελευταίο χρόνο, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εάν δεν εκλεγούν, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην κυβερνητική πλειοψηφία, εάν εκλεγεί ο ένας ή και οι δύο, έχει λύσεις ο πρωθυπουργός και είναι γνωστές, αλλά -σε κάθε περίπτωση- δεν χρειάζεται ουσιαστικά τους 151 μέχρι τον Οκτώβριο, το τελευταίο συνταγματικό όριο των εθνικών εκλογών, αφού στο τέλος Ιουνίου μπορεί να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική περίοδος, ξεκινούν τα τρία θερινά τμήματα, τις συνθέσεις των οποίων ορίζει η κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει πρόταση μομφής. Βέβαια, πάντα έχει την δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές και τον Ιούνιο.

Συνεπώς, ορθώς αντιδρά η αντιπολίτευση.

Όμως ο νόμος αυτός άλλαξε στις παραμονές των προηγούμενων ευρωεκλογών, όπου υιοθετήθηκε ο σταυρός, διπλασιάστηκαν τα ψηφοδέλτια, μπήκε το ασυμβίβαστο και όλη η χώρα αλλά και οι χώρες της ΕΕ έγιναν μια εκλογική περιφέρεια, κόντρα στις εξαγγελίες όλων των κομμάτων ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες στις βουλευτικές εκλογές για να μην επηρεάζουν τα ΜΜΕ την εκλογή των βουλευτών.

Η τότε αντιπολίτευση διαφώνησε -και αυτή ορθώς- και είπε ότι θα τον αλλάξει, αλλά δεν άλλαξε αυτά που είπε, άλλαξε αυτά που τη βολεύουν.

Τα ίδια έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν για να ευνοηθούν υποψήφιοι νομάρχες που είχαν ασυμβίβαστο τρίτης υποψηφιότητας, όπως καταργήθηκε και το ασυμβίβαστο των διορισμένων αντιπεριφερειαρχών να εκλέγονται από τις περιφερειακές παρατάξεις τους στη θέση των περιφερειαρχών που εξέπεσαν του αξιώματός τους, λόγω αξιόποινων πράξεών τους.

Πότε ψηφίστηκαν και ποιους αφορούσε όλοι το ξέρουν, τουλάχιστον εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Μια ακόμη μικροκομματική συμπεριφορά των κομμάτων που, με την αλλαγή των εκλογικών κανόνων, προσπαθούν να επηρεάσουν την πολιτική, προκαλώντας πρόσθετη ζημιά στη μειωμένη αξιοπιστία τους.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.