ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Βαρουφάκης: Επιδοτώντας τους λογαριασμούς του ρεύματος «η κυβέρνηση κάνει το απόλυτο έγκλημα εναντίον της λογικής»

MakThes Team11 Μαΐου 2022

Την άποψη ότι είναι διαφορετικό το ποσοστό του πληθωρισμού για τα χαμηλά εισοδήματα και διαφορετικό για τα υψηλά εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο OPEN. «Δεν πληρώνουμε όλοι τον ίδιο πληθωρισμό. Ο καθένας μας έχει διαφορετικό πληθωρισμό ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση και το τι αγοράζει. Οπότε η ακρίβεια για τους πολλούς έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Εμείς θεωρούμε ότι έχουν ακριβύνει τα πράγματα από το πρώτο lockdown 40%, αφήστε αυτά που λέει η ΕΛΣΤΑΤ», είπε, χαρακτηρίζοντας την ΕΛΣΤΑΤ «καρκίνωμα στην καρδιά του ελληνικού κράτους»: «Εδώ υπάρχουν δύο λόγοι. Ο πρώτος είναι ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι στατιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως. Η ΕΛΣΤΑΤ σας δίνει αυτό που θεωρεί εκείνη μέσον όρο πληθωρισμού […] Το ειδικό βάρος του πληθωρισμού του καθενός εξαρτάται από το πόσα ξοδεύει. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι ανεξάρτητη η ΕΛΣΤΑΤ, ανήκει στην Τρόικα. Αυτή τη στιγμή το ξέρετε ότι ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Ανάπτυξης δεν μπορούν να επιλέξουν το πώς λειτουργεί η ΕΛΣΤΑΤ; Όπως δεν μπορούν να επιλέξουν για την ΑΑΔΕ ή για τις εφορίες μας».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε: «Εδώ βλέπουμε ότι έχουμε μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η εκτίναξη της τιμής των λιπασμάτων, της τιμής των βασικών αγαθών, των σιτηρών δημιουργεί συνθήκες τοξικότατες για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη φτωχαίνει, η Αφρική πεινάει, δυστυχώς οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ κακές. Μέσα σε όλα αυτά είναι μία κυβέρνηση που κάνει το απόλυτο έγκλημα εναντίον της λογικής. Ναι, επιδοτούν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δεν έπρεπε».

«Την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει, έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και κάνει το εξής έγκλημα: να δανείζεται από την κα Λαγκάρντ, φορτώνει τα δανεικά στα παιδιά σας -ένα δημόσιο χρέος που έχει περάσει τη στρατόσφαιρα- για να τα δίνει σε αυτούς του τέσσερις κυρίους (Μυτιληναίος, Περιστέρης, Βαρδινογιάννης και Λάτσης) και στη CVC», δήλωσε ο ίδιος, ενώ για τη ρήτρα προσαρμογής σχολίασε: «Γιατί να τη δούμε από τον Ιούλιο; Ο άνθρωπος που πληρώνει το ρεύμα σήμερα γιατί να περιμένει τον Ιούλιο; Τον κλέβουνε από το Σεπτέμβριο. Ποιο είναι το σκεπτικό να αφήνουμε τους ανθρώπους μας να ληστεύονται από ολιγάρχες με τη λογική ότι θα τα πάρουν κάποια στιγμή μετά».

«Και δεν είναι δουλειά του ΣτΕ αυτό. Δική μας δουλειά είναι να νομοθετήσουμε σήμερα την κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι λέει επιταγή της ΕΕ, ε δεν είναι! Στη Γερμανία είναι 20%, εμείς θα το πάμε στο 5%, ποιος θα μας σταματήσει;», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, εξέφρασε την «αγωνία» του για τα επίπεδα του χρέους και σημείωσε: «Έχει περάσει το 200% το δημόσιο χρέος, ταυτόχρονα -δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει- το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας πηγαίνει όλο και πιο πολύ στο κόκκινο. Αυτή τη στιγμή από εκεί που το '14-'15 το ‘χαμε φτάσει στο μηδέν, δεν υπήρχε έλλειμμα -λόγω της κρίσης δεν αγοράζαμε από το εξωτερικό- σήμερα ο ιδιωτικός τομέας για κάθε 100 ευρώ εισοδήματος 7 ευρώ τα δανείζεται από το εξωτερικό. Έχουμε και έναν δημόσιο που χρωστάει στην Τρόικα ιδίως αλλά όλο και περισσότερο στους ιδιώτες καρχαρίες δύο φορές το εθνικό εισόδημα».

Εκτίμησε, δε, ότι στις «επόμενες εκλογές θα είναι μία κακοφωνία υποσχέσεων από τη μία μεριά του κ. Μητσοτάκη και από την άλλη μεριά του κ. Τσίπρα, όπως ήταν το 2009». «Όποια κυβέρνηση και να βγει μετά έναν στόχο θα έχει, να περάσει το 5ο μνημόνιο. Το καμπανάκι θα χτυπήσει ο κ. Λίντνερ, ο υπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας θα πρέπει να έχετε λέει πρωτογενή πλεονάσματα. Πώς θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα; Με μία κοινωνία η οποία βρίσκεται με 24% ΦΠΑ, αν είναι δυνατόν, προπληρωμές φόρων, χωρίς επενδύσεις -καμία σοβαρή επένδυση δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα, με μία αγοραστική αξία η οποία φθίνει, με μικρομεσαίες να «πεθαίνουν», με τα χρέη της πανδημίας να συσσωρεύονται», υπογράμμισε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.