ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτογραφικές ιστορίες από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ

MakThes Team13 Μαρτίου 2019

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου εγκαινιάζεται η έκθεση «#PRESS_photostories 2018», η δεύτερη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα, που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μμ στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη (Λαδάδικα, Κατούνη 12-14). Συνολικά 120 από τις 400 φωτογραφίες που υπέβαλαν 47 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι στον διαγωνισμό σχηματίζουν το φωτοειδησεογραφικό αποτύπωμα της χρονιάς που πέρασε. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Μαρτίου με το ακόλουθο ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη 10πμ – 5μμ, Τετάρτη & Παρασκευή 10πμ-8.30μμ και Σάββατο 10πμ – 2μμ.  

Τα δεδομένα του διαγωνισμού

Οι φωτογραφίες έχουν πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Νέα/Επικαιρότητα, 2. Μεγάλα Σύγχρονα Θέματα (πολιτική, κοινωνία, περιβάλλον), 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Άνθρωποι/Πορτρέτα.

Η επιλογή των φωτογραφιών που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση, όπως και όσων αποσπούν βραβεία ή επαίνους, έγινε με «τυφλό» διαγωνισμό: Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: Ο φωτορεπόρτερ Δημήτρης Μεσσίνης, ο επιμελητής του MOMus / Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, ο καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ Γιώργος Κατσάγγελος, ο καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Θεοδωρακίδης.

Οι 120 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14 Λαδάδικα), από τις 15 έως τις 30 Μαρτίου 2019.

Τα βραβεία

Σε καθεμιά από τις παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκε μία φωτογραφία που αποσπά Βραβείο με χρηματικό έπαθλο 1.000€ και μία που αποσπά έπαινο. Ειδικά στις κατηγορίες Νέα/Επικαιρότητα και Μεγάλα Σύγχρονα Θέματα, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί έπαινος σε δύο φωτογραφίες.

Μία φωτογραφία χαρακτηρίστηκε ως PRESS_photo 2018 με χρηματικό έπαθλο 2.000€.

Τα βραβεία και οι έπαινοι θα απονεμηθούν στους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, στις 18.30.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.