ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Φοιτητές ξε-σπιτώθηκαν λόγω κορονοϊού

MakThes Team25 Μαρτίου 2020

Της Δέσποινας Βογιατζόγλου 

Η ανακοίνωση των μέτρων περιορισμού για την πανδημία του COVID-19, σήμανε συναγερμό σε γονείς και φοιτητές, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να φύγουν μαζικά από τον τόπο σπουδών τους.

Χαρακτηριστική είναι η… μαρτυρία του καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τάσου Πρωτοψάλτου (φωτ.), ο οποίος κατοικεί στην Βέροια και διδάσκει στη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας. «Με την ανακοίνωση των μέτρων την Τρίτη 10 Μαρτίου, υπήρξε μαζική μετακίνηση φοιτητών. Εγώ ταξιδεύω με τρένο από και προς την Φλώρινα και συνήθως δεν υπάρχει κανείς μέσα. Την Τετάρτη 11 Μαρτίου ο συρμός είχε κατακλυστεί από φοιτητές που επέστρεφαν στον τόπο καταγωγής τους».

«Φύγαμε βιαστικά…»

Η 21χρονη Όλγα Τσανικίδου από την Κατερίνη είναι φοιτήτρια Φαρμακευτικής στην Κύπρο και η ίδια όπως και συμφοιτητές της επέστρεψαν στα σπίτια τους «βιαστικά φοβούμενοι ενταντικοποίηση των μέτρων». Όπως λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ»: «Ολόκληρη η παρέα μου εκτός από μία κοπέλα που κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας και οι γονείς της απαγόρευσαν να επιστρέψει στο πατρικό της, έχουν φύγει από την Λευκωσία. Περισσότεροι από 15 γύρισαν στα Γιάννενα, στην Κατερίνη και άλλα μέρη της χώρας. Έχουμε ξεκινήσει τα διαδικτυακά μαθήματα καθημερινά για τρεις ώρες ώστε να συμπληρώσουμε την ύλη».

Στο πατρικό σπίτι της στη Βέροια γύρισε και η 20χρονη Ελένη Λαμπριανίδου, φοιτήτρια της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Θεσσαλονίκης. «Επέστρεψα τρεις μέρες μετά την ανακοίνωση ότι θα κλείσουν τα πανεπιστήμια. Το ίδιο έκαναν και συμφοιτήτριές μου από την Κρήτη ή την Νάουσα», όπως λέει.

Φοιτήτρια της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Θεσσαλονίκης και η 19χρονη, επίσης, Βεροιώτισα, Δήμητρα Τσιβαρτζή (φωτ). «Η σχολή έχει κλείσει. Αναμένουμε να μας ενημερώσουν για το πότε θα ανοίξει. Πρόκειται για μία σχολή με πολλά άτομα στα μαθήματα. Μπορεί να μην υπήρχε κρούσμα όμως είμαστε σε περίοδο αλλεργιών και έξαρσης ιώσεων, οπότε το θεωρώ καλό το μέτρο. Αποφάσισα να γυρίσω στη Βέροια γιατί στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει μεγάλη ασφάλεια για την υγεία μας. Στην αρχή, πριν την επιβολή των μέτρων, μετακινούμασταν πολύ με τα λεωφορεία, γεγονός που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο σήμερα».

Την απόφαση να επιστρέψει στα πάτρια πήρε αμέσως μετά την επιβολή των μέτρων για κατ’ οίκον περιορισμό και η 19χρονη φοιτήτρια Λογοθεραπείας στο πανεπιστήμιο Ηπείρου, Πετρίνα Μπουλουσάκη (φωτ.). «Μόνη μου αποφάσισα να επιστρέψω στο σπίτι μου στην Έδεσσα από τα Ιωάννινα όπου σπουδάζω. Υπάρχει ανησυχία και φόβος για αυτό που συμβαίνει, οπότε ήθελα να είμαι κοντά στην οικογένειά μου. Οι βόλτες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, ίσως και καθόλου μέσα στην εξέλιξη των ημερών».'

Η Αγάπη Καζεπίδου (φωτ.) είναι φοιτήτρια Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Βρίσκεται στην Βέροια μετά από παρότρυνση των γονέων της. «Ακολούθησα την παρότρυνση των γονέων και του οικογενειακού περιβάλλοντος. Σχεδόν όλοι μου οι συμφοιτητές επέστρεψαν στο πατρικό τους, εκτός από μερικούς που κατάγονται από μακρινές πόλεις και ήταν αναγκαία η μετακίνηση με αεροπλάνο ή ένα πολύωρο ταξίδι με το τρένο», τονίζει.

«Συντροφιά με την κιθάρα μου»

Οι νέοι που επέστρεψαν εσπευσμένα από την πόλη όπου σπουδάζουν, δηλώνουν πως πλέον «Μένουν Σπίτι» αφού δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Άλλοι κάνοντας εξ αποστάσεως μαθήματα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που ήδη έχουν ήδη εφαρμόσει τον συγκεκριμένο τρόπο παράδοσης, άλλοι διαβάζοντας βιβλία ή βλέποντας ταινίες και άλλοι που επικοινωνούν με τους φίλους τους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μέσω skype.

Ο 20χρονος Βασίλης Καραγαβριηλίδης (φωτ.), φοιτητής Μουσικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, «Μένει Σπίτι» και εξασκείται στην κιθάρα του, κάτι που πάντα αποτελούσε για εκείνον τρόπο διαφυγής από την ρουτίνα της καθημερινότητας. «Το πρωί της Πέμπτης μετά την ανακοίνωση των μέτρων, έφυγα από τη Θεσσαλονίκη, αφού έφυγαν και όλοι οι φίλοι μου, πλην κάποιων που κατάγονται από την Αθήνα. Αποφάσισα να γυρίσω και να μείνω με την οικογένειά μου. Ήδη κυκλοφορώ λιγότερο, κάποιες μέρες καθόλου, έχοντας την κιθάρα μου μαζί και εξασκούμαι σε αυτή. Δεν έχω πρόβλημα να μένω μέσα και να παίζω μουσική. Πιστεύω ότι όλο αυτό θα κρατήσει, αν και στην αρχή τόσο εγώ όσο και υπόλοιποι από την παρέα μου θεώρησαν να κατάσταση υπερβολική».

«Είμαι μέσα στο σπίτι περιορισμένη, με τους γονείς μου βέβαια σε γνωστό και οικείο περιβάλλον. Επικοινωνώ με τις φίλες και συμφοιτήτριες που έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές απ’ όπου κατάγονται, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη. Επειδή τυχαίνει να έχουμε σε κοντινή απόσταση ηλικιωμένους συγγενείς και συγκεκριμένα τον παππού και την γιαγιά μου, δεν έρχομαι καθόλου σε επαφή μαζί τους για να είμαστε προφυλαγμένοι όλοι» περιγράφει η Δήμητρα Τσιβαρτζή.

«Δεν ήρθαμε στην Ελλάδα για να κάνουμε βόλτες. Από την ημέρα που επέστρεψα έχω βγει ελάχιστες φορές έξω και αυτό μόνη μου, καμιά βόλτα με τον σκύλο μου και αυτό το περιορίζω ακόμα περισσότερο. Ήθελα να βρίσκομαι με την οικογένειά μου, αφού στην Κύπρο ακινητοποιήθηκαν τα πάντα μέσα σε λίγες ώρες. Η επικοινωνία που έχω με τους φίλους μου και τους συμφοιτητές μου είναι μέσω messenger, skype ή viber. Συνειδητοποιώ και από τις συζητήσεις μας πως κανείς δεν βγαίνει έξω. Η μοναδική αναπλήρωση που θα χρειαστεί όταν επιστρέψουμε στο πανεπιστήμιο θα είναι τα εργαστήρια που φυσικά δεν γίνονται από απόσταση» λέει στη «ΜτΚ» η Όλγα Τσανικίδου, η οποία ελπίζει πως επέστρεψε στην Κατερίνη προσωρινά.

«Επικοινωνώ διαδικτυακά με τους φοιτητές του τμήματός μου, οι οποίοι στην πλειονότητά τους επέστρεψαν στα πατρικά τους. Τα θεωρητικά μαθήματα μπορούν να γίνουν από απόσταση. Όμως στη σχολή όπου διδάσκω υπάρχει και η πρακτική εξάσκηση και είναι άγνωστο αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το εξάμηνο. Ετοιμάζουμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες των φοιτητών» επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο Τάσος Πρωτοψάλτου.

Αυτοί που φεύγουν… κι αυτοί που μένουν

Μητέρα φοιτητή από την Βέροια που σπουδάζει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, μεταφέρει στη «ΜτΚ» την άποψη ότι ο γιος της επέλεξε να μείνει στον τόπο σπουδών του, στον χώρο του και στο σπίτι όπου νοικιάζει, θεωρώντας αυτή την επιλογή ως την πιο συνετή για εκείνον, το κοινωνικό σύνολο και την δημόσια υγεία. «Η απόφαση είναι δική του, χωρίς δική μου παρότρυνση γνωρίζοντας την προσωπικότητά του και το πόσο καλά μπορεί να χειριστεί την καθημερινότητά του. Βρίσκεται στο δωμάτιό του, κοντά στον υπολογιστή που αποτελεί και το αντικείμενο των σπουδών του και παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα μαθήματα της σχολής» εξηγεί στη «ΜτΚ» η μητέρα του φοιτητή.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι κατά πόσο η μαζική αυτή μετακίνηση που σημειώθηκε από διάφορα μέρη της Ελλάδας προς άλλα θα επηρεάσει την ομαλή επιστροφή των φοιτητών στον τόπο σπουδών τους, όταν οι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα ταξίδια και χώρες κλείνουν τα σύνορά τους.

«Μία φίλη και συμφοιτήτρια μου έμεινε στα Ιωάννινα, θεωρώντας πως θα είναι καλύτερα όταν τα μέτρα θα αρθούν και δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί αργότερα στον τόπο σπουδών» τονίζει η 19χρονη Πετρίνα Μπουλουσάκη.

Η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού όταν εφόσον ανοίξουν θα γίνει με πολύ σκέψη και σίγουρα οι ίδιοι θα ακολουθήσουν τις συμβουλές των επιστημόνων. Τη συγκεκριμένη περίοδο και άγνωστο για πόσο ακόμα «είναι επίφοβο», λένε, «να μετακινηθεί κανείς ή να επιστρέψει». Αν και αρχικά η «άφοβη νιότη» θεωρούσε υπερβολικό το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, με την εξέλιξη και τη διασπορά του κορονοϊού, εκτιμούν ότι τα μέτρα πρόληψης είναι θετικά και αναγκαία.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.