ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Φεστιβάλ στο ΠΑΜΑΚ για την αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη

MakThes Team29 Νοεμβρίου 2019

Φεστιβάλ για την ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική των ατόμων με αναπηρία διοργανώνει για δεύτερη φορά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Φεστιβάλ παρουσίασαν, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 3 έως 10 Δεκεμβρίου, ενώ επισήμαναν την ανάγκη έκφρασης μέσα από την τέχνη.

Η πρόεδρος της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος, Θεοφανή Κολτσακίδου αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα των ατόμων και στις ουσιαστικές αλλαγές. Ο Βασίλης Γρηγορίου διευθυντής του επαγγελματικού κέντρου κατάρτισης ΑΜΕΑ του ΟΑΕΔ, από την πλευρά του μίλησε για στο Φεστιβάλ και τη δυνατότητα που δίνει στους μαθητές του ΟΑΕΔ να πάρουν μέρος μέσα από κατασκευές δικές τους, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.

Έναρξη στο σκοτάδι

Όπως αποκάλυψε η Λευκοθέα Καρτασίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει... στο σκοτάδι, με μια παράσταση στην οποία η ηθοποιοί θα φοράνε ειδικούς φακούς, προκειμένου να περάσουν το ξεχωριστό μήνυμα που η ίδια η οργάνωση επιδιώκει.

Ειδικότερα στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

• Προβολές κινηματογραφικών ταινιών διαγωνιστικού μέρους

• Ειδικό Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την προβολή τριών ταινιών: «Επιστροφή στην Κορυφή», «Μην ανησυχείς, δεν θα φτάσει μακριά με τα πόδια» και «Blindness»

• Οι θεατρικές παραστάσεις «Η μικρή μας πόλη» του Thorton Wilder, Α.Σ.ΤΥΦΛΩΝ ΗΦΑΙΣΤΟΣ και «Ο κύριος Ρεμ» από το ΘΕΑΜΑ- Θέατρο ατόμων με αναπηρία

• Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12), μεταξύ αυτών για τη δωρεά μυελού των οστών με τη συμμετοχή του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) - «Χάρισε Ζωή»

• Ειδικό session «Λογοτεχνία και Αναπηρία»

• Μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα, και πολλά άλλα.

Κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ άτομα με και χωρίς αναπηρία συνυπάρχουν δίπλα-δίπλα σε όποιον ρόλο αυτά επιλέξουν, είτε συμμετέχοντας στις καλλιτεχνικές δράσεις είτε απλώς παρακολουθώντας τες. Οι εργασίες, μάλιστα, του Φεστιβάλ υποστηρίζονται από την ειδικά εκπαιδευμένη σε θέματα προσβασιμότητας, μικτή εθελοντική ομάδα του Φεστιβάλ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. 












This page might use cookies if your analytics vendor requires them.