ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΥΑΘ: Ξεκινά τη Δευτέρα 1η Ιουνίου η επισκευή-ενίσχυση του αγωγού της Αραβησσού

MakThes Team28 Μαΐου 2020

Αρχίζουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, όπω ανακοίνωσε η ΕΥΑΘ Α.Ε., οι εργασίες επισκευής – ενίσχυσης του αγωγού της Αραβησσού, που υδροδοτεί μαζί με τον Αλιάκμονα το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες θα γίνουν με τον αγωγό σε πλήρη λειτουργία.

Στο σημείο της έναρξης των εργασιών θα βρεθούν στις 12.30 μ.μ. ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμο Αμανατίδη και τον πρόεδρο της εταιρείας, Άγι Παπαδόπουλο.

Στο ελάχιστο η πιθανότητα να «στεγνώσουν» οι βρύσες των Θεσσαλονικέων μετά την αποκατάσταση και ενίσχυση του αγωγού της Αραβησσού

Στο ελάχιστο περιορίζεται η πιθανότητα να «στεγνώσουν» οι βρύσες των Θεσσαλονικέων μετά την αποκατάσταση και ενίσχυση του αγωγού της Αραβησσού τον Ιούνιο του 2021, ενώ «σχεδόν μηδενική» χαρακτηρίζεται η προοπτική να δημιουργηθούν προβλήματα στην υδροδότηση των νοικοκυριών στην διάρκεια των εργασιών του, που ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2020. Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργος Πενέλης.

«Μόνο σε περίπτωση ατυχήματος κατά τη διάρκεια των εργασιών του αγωγού της Αραβησσού μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην υδροδότηση των νοικοκυριών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πενέλης, δηλώνοντας «δικαιωμένος» που 20 χρόνια μετά, η μελέτή του, που επικαιροποιήθηκε το 2018, εξακολουθεί να προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν στην υδροδότηση των Θεσσαλονικέων οι βλάβες στον αγωγό της Αραβησσού. Η επισκευή του αγωγού, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι η μοναδική λύση για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος νέας βλάβης που θα στεγνώσει και πάλι τις βρύσες των πολιτών».

Ο αγωγός Αραβησσού είναι μήκους 51 χιλιομέτρων και «προβληματικά» εντοπίστηκαν τα 6,5 χιλιόμετρα, εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Πενέλης, «λόγω των νερών που τον διαπερνούν από τη βιομηχανική περιοχή και προκαλούν βλάβες στον χάλυβα του αγωγού, συνεπεία της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χλωριόντα».

Οι εργασίες αποκατάστασης και ενίσχυσης του αγωγού της Αραβησσού, που ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα, αφορούν σε 600 μέτρα μήκος, όπου εκδηλώθηκαν στο παρελθόν οι οκτώ στις 12 βλάβες, και το κόστος ανέρχεται στα 858.621 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός της Αραβησσού καλύπτει παραπάνω από τις μισές ανάγκες των Θεσσαλονικέων, μεταφέροντας 40.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως.

Βέβαια, «η πόλη δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό με την ίδια οξύτητα όσο το 2018, λόγω του bypass που έγινε και συνδέθηκε με αγωγό ο Αλιάκμονας με το κέντρο της Θεσσαλονίκης», διευκρίνισε ο κ. Πενέλης και πρόσθεσε: «ακόμη και με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου, που αφορά στην επέκταση του διυλιστηρίου νερού, με το οποίο θα διπλασιαστούν οι ποσότητες που λαμβάνονται από τον ποταμό Αλιάκμονα, ο αγωγός της Αραβησσού θα αποτελεί πάντα τη "χρυσή εφεδρεία" για την πόλη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη βλάβη στον αγωγό της Αραβησσού, σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1986 και ακολούθησαν και άλλες το 1994 και το 1996, ενώ η πιο πρόσφατη είναι αυτή του Μαρτίου του 2018. «Σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες βλάβες, τα νοικοκυριά έμεναν χωρίς νερό κατά μέσο όρο έξι ημέρες», επισήμανε ο κ. Πενέλης, προσθέτοντας ότι στο διάστημα από το 2004 μέχρι και προ διετίας, καταγράφηκαν άλλες δύο ρηγματώσεις στον αγωγό, «χωρίς όμως να διψάσουν οι Θεσσαλονικείς».

Υπογραμμίζεται ότι την 1η Ιουνίου 2020, στην έναρξη των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης του αγωγού της Αραβησσού, που υδροδοτεί μαζί με τον Αλιάκμονα το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσουν το «παρών», στις 12:30μμ, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΑΘ Α.Ε. Άνθιμο Αμανατίδη και τον πρόεδρο της εταιρείας Άγι Παπαδόπουλο.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.