ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Επιστροφή στα ΑΕΙ

Έλενα Αποστολίδου11 Οκτωβρίου 2021

Το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας επιστρέφει σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στους πανεπιστημιακούς χώρους, με τα ιδρύματα να προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα να υποδεχθούν τους φοιτητές, τους πρωτοετείς αλλά και τους δευτεροετείς που θα μπουν στους χώρους διδασκαλίας για πρώτη φορά. Σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν φέτος δια ζώσης τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι διοικήσεις τους έχουν υιοθετήσει μια σειρά από μέτρα, όπως ειδικά μηχανήματα φιλτραρίσματος του αέρα, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, αλλά και προσλήψεις υγειονομικών υπαλλήλων, προκειμένου να ελέγχουν την τήρηση της διαδικασίας των πιστοποιητικών αλλά και των υγειονομικών κανόνων.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ετοιμάζεται για δυναμική επιστροφή στην κανονικότητα, με επίσημη ημερίδα υποδοχής των πρωτοετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΜΑΚ, "για την επιστροφή στην κανονικότητα της διά ζώσης λειτουργίας έχουν ήδη ληφθεί πρόσθετα μέτρα προφύλαξης, με πρώτιστο στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των φοιτητών, αλλά και του προσωπικού". Το πανεπιστήμιο, όπως και άλλα ιδρύματα, έχουν δημιουργήσει νέο σχέδιο εισόδου των φοιτητών στους χώρους του, με τον έλεγχο να είναι υποχρεωτικός για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Παράλληλα, στο ΠΑΜΑΚ, "οι χώροι διδασκαλίας, αίθουσες και αμφιθέατρα, θα ξεκλειδώνονται το πρωί από τους υγειονομικούς ελεγκτές και θα κλειδώνονται το βράδυ από τους ίδιους", έτσι ώστε να μην επιτρέπουν την είσοδο σε οποιονδήποτε δεν πληροί τις προϋποθέσεις να εισέρχεται στις αίθουσες.

Επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση και για το σύνολο των μελών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ) να έχει τοποθετηθεί ρητά υπέρ της ανάγκης για επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ωστόσο τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, εστιάζοντας στην έλλειψη προσωπικού καθαριότητας.

Η επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει ως προσανατολισμό τον εμβολιασμό της πανεπιστημιακής κοινότητας, με τα δυο ιδρύματα (ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ) να επικεντρώνονται στη δημιουργία ενημερωτικών δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης των ποσοστών των εμβολιασμένων στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους. Η Βάνα Παπαευαγγέλου, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως η εμβολιαστική κάλυψη είναι υψηλή, επισημαίνοντας πως "γενικά οι φοιτητές μας είναι πολύ καλά εμβολιασμένοι. Όχι οριζόντια σε όλα, στα περισσότερα πανεπιστήμια έχει ξεπεράσει το 80% ο εμβολιασμός των φοιτητών και τα μέλη ΔΕΠ, είναι γύρω στο 90%". Η ίδια έσπευσε να καθησυχάσει πιθανές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από τον μεγάλο αριθμό φοιτητών στα αμφιθέατρα, με εικόνες ανάλογες με εκείνες που είδαν την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας από ορισμένα πανεπιστήμια που άνοιξαν τις πύλες τους, λέγοντας πως το ποσοστό εμβολιασμού γενικά είναι υψηλό, "υπάρχουν κάποιες σχολές που έχουν χαμηλότερα ποσοστά, προφανώς στα πανεπιστήμιά μας υπάρχουν σχολές που έχουν πολύ κόσμο μέσα, αλλά μιλάμε τώρα για εμβολιασμένους που φοράνε μάσκα", χαρακτηρίζοντας "λίγο υπερβολικό", να υπάρξουν αντιδράσεις.

*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Οκτωβρίου 2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.