ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών: Επιμένουν στην μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα Δυτικά

Δήμητρα Παληγιάννη21 Ιουλίου 2021

Η πρωτοβουλία «ΔΕΘ Μητροπολιτικό πάρκο-Πανεπιστημιακοί για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, έθεσε την προβληματική του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ στο χώρο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, καθώς και την πρόταση των εκπροσώπων της πρωτοβουλίας για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα Δυτικά της πόλης.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα τους με τίτλο «ΔΕΘ: ανάπλαση τριπλής ωφέλειας» υποστηρίζει την μετεγκατάσταση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη μεταμόρφωση του υπάρχοντος πολεοδομικού συγκροτήματος σε χώρο πρασίνου.

Ο πολεοδόμος και χωροτάκτης, Στράτος Μάνος σχετικά με τα οφέλη που θα φέρει η εφαρμογή της πρότασης της πρωτοβουλίας, δήλωσε ότι «Η μετακίνηση της ΔΕΘ στο δυτικό τομέα θα απελευθερώσει ένα σημαντικό χώρο για την κεντρική Θεσσαλονίκη. Αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και θα προσφέρει ένα χώρο αναψυχής και ανακούφισης από την καθημερινότητα. Η μετακίνηση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα προσφέρει μια αναπτυξιακή υποδομή, εστία επενδύσεων, ενώ σε βάθος 50ετίας θα παρέχουμε τους χωρικούς όρους βιωσιμότητας που χρειάζεται η έκθεση για να αναπτύξει τις υποδομές της».

Για ένα σχέδιο που ξεκίνησε από το 1985 και ίσχυε μέχρι το 2012 μίλησε ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, αναφερόμενος στο σχέδιο μετατροπής του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο που θα υποστηρίζει χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων και θεάματος, καθώς και «ελαφρές» εκθέσεις. Ωστόσο, «η διοίκηση της έκθεσης από το 2012, οι κυβερνήσεις από την εποχή εκείνη και ορισμένοι φορείς επιμένουν να της αφαιρέσουν και την τελευταία δυνατότητα να αποκτήσει έναν πνεύμονα πρασίνου, όπως είναι ένα μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο ίδιος.

"Πρόσχημα" χαρακτήρισε επίσης ο κ. Μαγκριώτης την έλλειψη δημόσιων πόρων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, υποστηρίζοντας ότι έτσι εμφανίζονται οι ιδιώτες και τα real estate στην εκμετάλλευση του χώρου, ενώ έκανε λόγο για αποκλεισμό της Θεσσαλονίκης από τα κρατικά κονδύλια.

«Σήμερα αυτό δεν έχει καμία λογική, διότι δημόσιοι πόροι υπάρχουν, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι πόροι του ΕΣΠΑ. 26 δις. προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή ένωση θα προστεθούν στα 20 δις. Ταμείου Ανάκαμψης. Επομένως δημόσιοι πόροι υπάρχουν, απλώς όχι για τη Θεσσαλονίκη».

«Θα διεκδικήσουμε τη δημόσια χρηματοδότηση για την κατασκευή της έκθεσης με τον τρόπο που προτείνει η πρωτοβουλία και την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτό το ατόπημα για το καλό της πόλης και των πολιτών της», καταλήγει ο κ. Μαγκριώτης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.