ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

Εκτός από τον κορονοϊό… σε επιφυλακή και για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Φανή Σοβιτσλή14 Απριλίου 2020

Σε επιφυλακή και για τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου τίθενται στο εξής οι υγειονομικές αρχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα Μαϊου η όχληση από τα κουνούπια θα είναι χαμηλή, αφού καταγράφονται μικροί πληθυσμοί προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών.

Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τυχόν πρόωρη εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ εμφανίζονται αισιόδοξοι για το γεγονός ότι οι πολίτες είναι πλέον πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της δημόσιας υγείας και πως τους επόμενους μήνες θα τηρήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και για τα κουνούπια.

«Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα φαίνεται ότι έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη τις οδηγίες για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, κυρίως οι ηλικιωμένοι και όλες οι ευπαθείς ομάδες, και αυτό αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα ότι τους επόμενους μήνες, οπότε αυξάνονται οι πληθυσμοί των κουνουπιών, οι πολίτες θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα και για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr o εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη Α.Ε, ανάδοχος του έργου καταπολέμησης κουνουπιών, Δρ. Σπύρος Μουρελάτος.

Στα θετικά μάλιστα, όσον αφορά τον ιό του Νείλου, προσμετρά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στη λίστα του παγκόσμιου υγειονομικού χάρτη της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας πως «αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, εφόσον όλοι μας συνεχίζουμε να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα, και για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που τυχόν θα προκύψουν το καλοκαίρι».

Οι χαμηλές θερμοκρασίες… φρενάρουν τον ιό του Νείλου

Αναφερόμενος στο ιό του Δυτικού Νείλου και το διάστημα κατά το οποίο υγειονομικές αρχές και πολίτες θα πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή, ο κ. Μουρελάτος εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί τους μήνες του καλοκαιριού. Ωστόσο είπε, ότι προς το παρόν καταγράφονται πιο χαμηλές θερμοκρασίες από τις αναμενόμενες και αυτό θα επιβραδύνει την κυκλοφορία του ιού.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε για να μείνει, ωστόσο εμφανίζεται κυρίως τον Ιούνιο. Έχουμε όμως αναπτύξει ειδικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την μετάδοση του ιού και μπορούμε να κάνουμε αξιολόγηση του κινδύνου» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης.

Ανέφερε ακόμη πως επειδή τα είδη των κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου, αναπαράγονται εντός του Ιουνίου, ο σχετικός προγραμματισμός δράσεων προβλέπει την εντατικοποίηση των παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης

Στο μεταξύ το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άρχισε από τις 6 Απριλίου από τη Θεσσαλονίκη και εξελίσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με επίγειους ψεκασμούς σε όλα τα υγροτοπικά συστήματα.

Στο νομό Θεσσαλονίκης, τα συνεργεία ψεκάζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής πλευράς, όπως ο δήμος Θερμαϊκού και δυτικά στην περιοχή του δυτικού παράκτιου μετώπου , πέριξ του δήμου Δέλτα, όπου μεταξύ άλλων αναπτύσσονται ορυζώνες.

Όπως ξήγησε ο κ. Μουρελάτος, θα γίνουν ψεκασμοί και σε αστικούς χώρους από τον Ιούνιο, καθώς και σε φρεάτια των 32 μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, που όπως είπε, είναι κατεξοχήν εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, σε πάρκα και πράσινε εκτάσεις, εγκαταλειμμένες ή μη, σε νεκροταφεία και σε αύλειους χώρους νοσοκμείων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.