ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εκκενώνεται το 54ο δημοτικό Θεσσαλονίκης λόγω στατικότητας

MakThes Team10 Δεκεμβρίου 2018

Δημήτρης Λαζόπουλος - Έλενα Αποστολίδου

Ακατάλληλο κρίθηκε το 54ο δημοτικό σχολείο επί της οδού Ολυμπιάδος μετά τον προσεισμικό έλεγχο ο οποίος ξεκίνησε σε μία πρώτη ομάδα 18 σχολείων από τον δήμο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.
"Βρέθηκαν κάποια τεχνικά στοιχεία που κρίνεται άμεση η εκκένωση του διδακτηρίου στην Ολυμπιάδος" είπε ο αντιδήμαρχος και συμπλήρωσε πως για την εκκένωση υπάρχει ομόφωνη εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας.
Το ζητούμενο είναι το σχολείο να μεταστεγαστεί στο απέναντι σχολικό κτίριο, το 53ο δημοτικό, "και να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία", εξήγησε ο κ. Μπαρμπουνάκης και πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες τεχνικές παρεμβάσεις στο 54ο, τότε το κτίριο θα επαναλειτουργήσει.
Συνάντηση με γονείς των παιδιών του 54ου δημοτικού προανήγγειλε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Θανάσης Παππάς, διαμηνύοντας ότι "δεν μπορούμε να παίζουμε με τα παιδιά" και διαβεβαίωσε ότι "οι τεχνικές εκθέσεις δεν είναι φέιγ βολάν. Δίνονται κανονικά". 
Ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει, Νίκος Ζεϊμπέκης, διερωτήθηκε για ποιον λόγο τα παιδιά ξεκίνησαν τη χρονιά στο προβληματικό κτίριο, δεδομένου ότι η σχετική έκθεση που πιστοποιούσε το πρόβλημα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.
Ο Ανδρέας Κουράκης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε να προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης εκκένωσης ενός σχολείου από τις πρώτες προβληματικές ενδείξεις χωρίς την αναμονή έκδοσης τελικού πορίσματος.
"Το πρόβλημα φαίνεται να είναι σοβαρό. Φοβούμαστε ότι δεν θα 'ναι και το μόνο", προειδοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Δελής και προεξόφλησε την έκδοση παρόμοιων πορισμάτων κατά τους επόμενους προσεισμικούς ελέγχους στα σχολικά κτήρια. Ακολούθως ο κ. Δελής ρώτησε πότε θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες.
"Πρόκειται για ένα κτήριο 63 ετών" γνωστοποίησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας και παρέπεμψε σε έγγραφη εισήγηση με ημερομηνία 25/10 προς τον Θ. Παππά, η οποία εμπεριείχε τρεις προτάσεις για μετεγκατάσταση και καταλόγισε καθυστέρηση στη διοίκηση για τη λήψη απόφασης απομάκρυνσης των μαθητών.
"Έχετε γίνει μάστερ στη διασπορά μαθητών" κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει, Σωκράτης Δημητριάδης, εξηγώντας ότι ο προσεισμικός έλεγχος που διεξήχθη δεν ήταν ο κατάλληλος, καθότι μακροσκοπικός. 

"Έπειτα από εισαγγελική εντολή μάς χορήγησαν την έκθεση"

Οι γονείς, παίρνοντας τον λόγο, ισχυρίστηκαν ότι χρειάστηκε εισαγγελική εντολή προκειμένου η αρμόδια υπηρεσία του δήμου να τους εγχειρήσει την τεχνική έκθεση, προκαλώντας την αντίδραση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θ. Παππά και δημοτικών συμβούλων. 

Για προχειρότητα στην αντιμετώπιση της σχολικής στέγης έκανε λόγο και το μέλος του Συλλόγου Γονέων του 54ου δημοτικού, η Λίνα Σονίδου, και ισχυρίστηκε ότι "μετά κόπων και βασάνων και έπειτα από εισαγγελική εντολή μάς χορήγησαν την έκθεση  6 Νοεμβρίου, όταν υποβάλαμε το αίτημα είπαν θα το απαντήσουν. Δεν απάντησαν. Στις 21 Νοεμβρίου μας είπαν προφορικά ότι αποφασίσαμε να μη σας χορηγήσουμε την έκθεση, παρά μόνο κάποια απάντηση". 
Πάντως οι γονείς δεν προσκόμισαν την φερόμενη εισαγγελική εντολή.

Η Βασιλική Τσιούμαρη, μέλος του Συλλόγου Γονέων του 54ου δημοτικού, υποστήριξε ότι "τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη πήραμε ένα χαρτί και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα" και χαρακτήρισε "ποινικό αδίκημα να γνωρίζετε από το Μάρτιο ότι το σχολείο είναι ακατάλληλο και τα παιδιά να μπαίνουν στο σχολείο" τον Σεπτέμβριο.

"Είναι το μόνο σχολείο που χρειάζεται να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση" 

Ο κ. Μπαρμπουνάκης απάντησε ότι η εκκένωση δεν μπορούσε να αποφασιστεί νωρίτερα διότι ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε τον Μάρτιο, ωστόσο "η τεχνική έκθεση έχει διαβιβαστεί στις 19 Νοεμβρίου" στη δημοτική αρχή. 
Μιλώντας για τα ευρήματα του πρώτου κύματος προσεισμικών εκέγχων στα σχολικά κτίρια, ο κ. Μπαρμπουνσκης εξήγησε ότι "Ξεκινήσαμε με τα γηραιότερα σχολεία. Είναι το μόνο σχολείο που χρειάζεται να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση. Ενημερωθήκαμε αρχές Οκτώβρη ότι χρειάζεται η μελέτη του σχολείου σε επόμενο βαθμό. Έπρεπε να υπάρχει ένας προγραμματισμός. Δεν μπορούσαμε να φέρουμε την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο την εκκένωση. Εμείς θέλουμε το σχολείο να μετεγκατασταθεί σύσσωμο σε ένα άλλο σχολικό συγκρότημα".

"Λάβαμε μία έκθεση η οποία δεν ήταν η τεχνική. Την τεχνική τη λάβαμε σήμερα" 
Παρεμβαίνοντας εκ νέου, οι γονείς επέμειναν ότι "Λάβαμε μία έκθεση η οποία δεν ήταν η τεχνική. Την τεχνική τη λάβαμε σήμερα", απαντώντας στο έγγραφο που κατέθεσε ο κ. Μπαρμπουνάκης τονίζοντας ότι οι γονείς είχαν ενημερωθεί εγγράφως στις 19 Νοεμβρίου.
Κατά τα λεγόμενα της κας Σονίδου, η έκθεση "Δεν αναφέρει τίποτα ότι κινδυνεύει άμεσα η στατικότητα του κτιρίου. Δεν τεκμηριώνει την επικινδυνότητα. Δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα. Δεν έχουμε τον εμπεριστατωμένο έλεγχο και μελέτη".
Εν τέλει, το δημοτικό συμβούλιο υπερψήφισε, ομοφώνος, τη  εκκένωση και μετεγκατάσταση του σχολείου, με τις λεπτομέρειες να καθορίζονται από την αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας στο  makthes.gr

Μιλώντας στο “makthes”  o αντιδήμαρχος Παιδείας, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης ξεκαθαρίζει ότι κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και παράλληλα καθησυχάζει τους γονείς πως αποτελεί προτεραιότητα -κάτι που καταγράφεται και στις προτάσεις που κατατέθηκαν- η ολική μεταφορά των μαθητών σε σχολείο που μπορεί να τα φιλοξενήσει και όχι ο διαχωρισμός τους σε δυο σχολεία, όπως ειπώθηκε.

«Εμείς πήραμε την απόφαση ότι είναι ακατάλληλο το σχολείο, κάναμε μελέτη για το τι συμβαίνει με το μαθητικό δυναμικό, δηλαδή πόσοι είναι οι μαθητές και τα τμήματα και δώσαμε τις εισηγήσεις μας καθώς είμαστε της άποψης ότι πρέπει  να μεταφερθούν σύσσωμοι οι μαθητές σε άλλο διδακτήριο. Ακολουθούνται ο προβλεπόμενες διαδικασίες και την απόφαση θα την πάρει η διεύθυνση εκπαίδευσης, εμείς απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις» δηλώνει ο κ. Μπαρμπουνάκης.

Ο ίδιος απαντάει και στις διαμαρτυρίες των γονέων γιατί να ανοίξει το σχολείο το Σεπτέμβριο, θέτοντας τους προβληματισμούς τους για την επικινδυνότητα της απόφασης. «Δεν το γνωρίζαμε νωρίτερα. Η μελέτη έγινε σε 18 σχολεία και προέκυψε πρόβλημα στο ένα από αυτά, το 54ο Δημοτικό Σχολείο. Ενημερωθήκαμε στις αρχές Οκτωβρίου από τις τεχνικές υπηρεσίες και από τότε ακολουθούνται οι διαδικασίες» ξεκαθαρίζει. 

Ο Κ. Σεβρής

Ο Κωνσταντής Σεβρής, από την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός ότι ενώ το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την εκκένωση του 54ου σχολείου, εντούτοις αύριο οι μαθητές θα μεταβούν κανονικά στο σχολείο και στηλίτευσε "αυτήν την απόσταση της απόφασης της διοίκησης και της υλοποίησης", γεγονός το οποίο "μας κάνει να φαινόμαστε γλάστρες". 



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.